Turintys sodus žmonės skundžiasi, kad dėl lietaus daug obuolių supuvo, todėl pragiedrėjus orams, suskubo likusius realizuoti – spausti sultis arba parduoti supirkėjams, kurie už 1 kilogramą nerūšinių obuolių moka 10-13 euro centų.

Trūksta obuolių

Kėdainių mieste, Elevatoriaus gatvėje nerūšinius obuolius superkančios individualios įmonės direktorius Artūras Linevas teigia, kad šiemet labai prasti metai – mažas derlius ir po lietaus jis greitai pūva.

Nepaisant to, jis prognozuoja, kad obuolių supirkimo kainos, kurias šiuo metu Lietuvoje reguliuoja lenkai, turėtų kristi.

„Vaisių ir daržovių įmonėse žaliava apsirūpinusios, jose – perteklius, todėl kainos turėtų kristi“, - teigė A. Linevas.

Obuoliai šiemet neišvaizdūs, tačiau sultingesni, daugiau sulčių išeina. Nors sezonas vėluoja dėl nepalankių oro sąlygų, tačiau pagerėjus orams, jis pagyvėja. Jei anksčiau antplūdis žmonių su obuoliais būdavo jau nuo rugsėjo 1-os, tai dabar dešimčia dienų vėluoja, - sakė sulčių spaudyklos ,,Pas Saulių“, esančios miesto Vilniaus gatvėje savininkas Saulius Žagoraitis. - Už 1 kilogramą obuolių moku 10 centų. Kaina priklauso nuo to, kaip obuoliai užderėjo Lenkijoje.

Šiemet, kiek girdėjau, ten daug obelų nušalo, todėl pas mus padidėjo supirkimo kaina, nes lenkai perka iš mūsų ir moka daugiau“.

Sezonas vėluoja

„Nėra obuolių. Žmonės skundžiasi, kad neužderėjo, pas kitus nušalo. O be to, ir lenkai daug išveža, nes pas juos nušalo. Tačiau reikia tikėtis, kad žieminių bus daugiau“, - kalbėjo Dotnuvos sulčių spaudyklos savininkas Mindaugas Čižauskas.

Kad obuolių ne per daugiausia ir sezonas vėluoja, pritaria ir Josvainiuose sultis spaudžiantis Danius Motiejūnas.

„Dirbu reguliariai visus metus ir galiu pasakyti, kad šiemet sezonas vėluoja visą mėnesį. Pernai jau liepos pabaigoje atveždavo alyvinius obuolius, o šiemet jų sulaukiau tik rugsėjo pradžioj, - teigė D. Motiejūnas. - Supirkimo kaina šiemet svyruoja nuo 8 iki 15 centų, priklausomai nuo obuolių veislės ir kokybės“.

„Taip, šiemet obuolių užderėjo mažiau. Pakenkė pavasarinės šalnos, o paskui nuo lietaus tiesiog ant šakų obuoliukai kai kur supuvo, - sakė Sirutiškyje iš įvairių vaisių ir daržovių sultis spaudžiantis Oskaras Mikalauskas. - Tačiau klientų man nestinga. Čia aplinkui sodus turi žmonės, gyvenantys Kaune, Krekenavoje, Vilniuje... Jie kasmet sugrįžta pas mane su obuoliais“.

Didžiausi konkurentai – lenkai

„Žmonės pasakoja, kad pas kuriuos pernai obuolių nebuvo, tai šiemet yra atvirkščiai. O tie, kurie neturėjo jų kur dėt ir visiems dalino, tai šiemet skundžiasi neturintys patys, - kalbėjo antrus metus veiklą vykdančios, Kunionių kaime įsikūrusios modernios sulčių spaudyklos savininkė Rasa Juknelė.

- Išties, šiemet, palyginti su pernai metais, obuolių supirkimas 30 % yra mažesnis. Nors sezonas yra vangus ir vėluoja, bet, manau, kad atsigaus. Laukiame žieminių obuolių. Jei pernai žmonės juos daugiau laikė žiemai, tai šiemet iš jų spaus sultis.

Mums obuolių stygius labai juntamas. Didžiausi konkurentai yra lenkai. Pas juos nušalo sodai, todėl perka obuolius iš mūsų ir taip kelia supirkimo kainas.

Be to, pernai atsidarė ir daugiau sulčių spaudyklų, todėl esame priversti patys ieškoti obuolių. Jei netoli, tai važiuojame ir dėl kelių maišų, patys susirenkame. Už 1 kilogramą mišrių, nekondicinių obuolių mokame 6-8 centus, o už desertinius – 23 centus, bet pastarųjų labai nedaug.

Pernai bendradarbiavome su Kupiškio miestu – po 2 tonas obuolių per dieną gaudavome iš jų, deja, šiemet jie patys neturi ką vežti“.