Šimkus: kol kas tai JAV problema

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus komentuodamas atkreipė dėmesį į tris punktus, kodėl iš viso susidarė tokia situacija JAV ir, kodėl tai kol kas šios šalies problema.

„Apskritai mes gyvename tokioje turbulentinėje aplinkoje, kur vieni netikėti įvykiai keičia kitus: Covid-19 pandemija, karas ir t.t. Bet šiuo konkrečiu atveju, ką daro JAV priežiūros institucijos, bando visais būdais apriboti užkrato plitimą. Be jokios abejonės, situacija, kuri netikėtai ir sparčiai vystosi JAV, kelia didžiulį susirūpinimą ir kitų šalių prižiūrėtojams, toje vietoje keletas dalykų, kodėl tai yra tokia kol kas JAV problema.

Pirmas dalykas, jų priežiūros sistema, kuri yra federalinė, tik valstijos lygyje. Šioje vietoje ką galima pasimokyti, kad labai svarbu, jog priežiūros institucijos iš principo kontroliuotų visą priežiūros kontekstą, o ne tam tikras dalis. Dėl JAV sistemos ypatingumo, tai ne visada būna.

Taip pat, berods 2017 m., Trumpo administracija ėmėsi tam tikrų reguliavimo švelninimų, arba tam tikrų pamokų atšaukimo, kai jos buvo išmoktos po 2008 m. globalios krizės, kad gal mažesniems rinkos dalyviams galima kokių rizikų nevertinti ir panašiai. Manau, kad dar kartą ši situacija įrodo, kad gerais norais į pragarą kelias grįstas. Didelis ar mažas finansų dalyvis, vis tiek reikalauja tokio pat priežiūros institucijos žvilgsnio, kaip ir kitos įstaigos.

Ir trečias dalykas, iš tikrųjų finansų sektoriuje inovacijų labai daug. Jos reikalingos ir būtinos net, bet inovacijos susijusios su tam tikrais veiklos pokyčiais, kurie reikalauja to paties reguliatoriaus savalaikio supratimo, įvertinimo ir pan. Vėlgi kalbame apie kripto turto tam tikrų bankų veiklos modelius, kas, man atrodo, irgi yra viena iš tų dedamosios dalių“, – Delfi TV laidoje „Piniginiai reikalai“ komentavo G. Šimkus.

LB vadovas neatmeta galimybės, kad šis „užkratas“ visiškai neišplis toliau, tačiau teigia, kad kol situacija Lietuvoje yra gera.

„Ar tai plis toliau per finansų rinkas? Matysime. Iš tikrųjų tai yra kelių dienų įvykiai, bet kiek tai liečia Lietuvą – Lietuvos bankų sistema yra likvidi, kapitalizuota, labai pelninga, veikianti efektyviai ir veikianti lokaliai didžiąją savo dalimi. Todėl tai, kas vyksta JAV, kažkokių pavojų ar susirūpinimo šiuo metu nekelia“, – teigia jis.

Čipkutė: Lietuvos finansų sistema yra labai stabili

Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentė Eivilė Čipkutė komentuodama įvykius teigia, kad efektas tarptautinei rinkai bus, tačiau Lietuvoje žlugimų būti neturėtų. Ji taip pat pabrėžė, kad rizikas kelia kylančios palūkanų normos.

Eivilė Čipkutė

„Lietuva yra daug eksportuojanti, maža, atvira ekonomika, kas reiškia, kad mūsų vidinis finansinis stabilumas iš esmės priklauso nuo to, kas vyksta tarptautinėse rinkose. Po kurio laiko persiduos ir Lietuvai, tai svarbu, kas vyksta aplinkui. Iš tikrųjų to vieno didžiausio istorijoje JAV banko žlugimas rodo, kad kylančios palūkanų normos reikš iššūkius ir globaliai finansų sistemai, nes pagrindinė priežastis – kylančios palūkanų normos, kodėl bankas susidūrė su sunkumais.

Šiuo metu tiek JAV, tiek JK ieško būdų, kaip apriboti tą užkrato plitimo efektą, nes tai buvo labai didelis bankas. Be abejonės, jau yra efektų, tarptautinei rinkai.

Žinoma, apie Lietuvą nekalbame. (…) Lietuvos finansų sistema yra labai stabili. Tai yra aukštas kapitalo lygis, taip pat likvidumo lygis. Lietuva nėra izoliuota valstybė. Ji labai priklausoma nuo tarptautinės aplinkos, kas vyksta ten. Vis regionas, visa euro zona žino, kad vienu ar kitu būdu veiks, bet Lietuvos finansų sistema yra stabili“, – Delfi TV sakė pašnekovė.

Delfi primena, kad praėjusį trečiadienį pasirodė žinia apie į kriptovaliutas orientuoto JAV banko „Silvergate“ veiklos stabdymą, nes patyrė nuostolių dėl rinką supurčiusio kriptovaliutų platformos FTX žlugimo.

Po kelių dienų, penktadienį, pasirodė dar viena žinia apie kito JAV Silicio slėnio banko („Silicon Valley Bank“), kuris yra svarbus technologijų sektoriaus startuolių finansavimo rinkoje, bankrotą, o sekmadienį uždarytas dar vienas Niujorke veikiantis didelis kriptovaliutų sektoriaus skolintojas „Signature“ bankas.

„Silicon Valley Bank“ (SVB) – vienas didžiausių JAV bankų. Jis praėjusių metų pabaigoje užėmė 16-ąją vietą didžiausių JAV kreditorių reitinge, turėdamas apie 209 mlrd. dolerių vertės aktyvų. Likvidumo krizė SVB banke atsirado, kai vienu metu daug klientų panoro atsiimti banke laikomus indėlius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)