Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas įspėjo, kad dabar dosniai dalijant subsidijas, vėliau suvaldant viešuosius finansus gali tekti kelti mokesčius.

„Tą visą džiaugsmą apie naujas prastovines ir poprastovines priemones, matyt, reikėtų jau keisti – stabdyti arba lėtinti (jų mokėjimą – BNS) daug greičiau negu anksčiau buvo planuota“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete trečiadienį teigė V. Mitalas.

Jis siūlo komitetui suformuoti poziciją dėl subsidijų, mokamų prastovas paskelbusių įmonių darbuotojams.

„Gal komitetas galėtų tam tikrą politinę nuomonę priimti, nes naujų mokesčių įvedimo kelias nėra tas kelias, kuriuo Lietuva turėtų eiti artimiausiais metais, bandydama suvaldyti savo viešuosius finansus. Dabar geras laikas neįsisiūbuoti per daug“, – sakė jis.

Tuo metu Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė įsitikinęs, kad pasipriešinimas subsidijoms kilo, nes pernai jos mokėtos itin dosniai. Anot jo, dabar sudėti visi reikalingi saugikliai.

„Turint tą patirtį, kuri buvo po pirmos (pandemijos – BNS) bangos, kai buvo duodama bet kam ir už bet ką, reikia nereikia, dabar turime aiškų kriterijų, kada gali į jas pretenduoti – tik ne mažiau kaip 75 dienas buvus prastovose“, – BNS teigė M. Lingė.

Be to, pasak jo, dabar numatytos minimalios algos (MMA) neviršijančios subsidijos.

Be kita ko, M. Lingė stebėjosi, kad siūloma keisti subsidijų tvarką, nes jos Seime patvirtintos itin dideliu balsų skaičiumi.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas sutinka, kad paramą verslui reikia mažinti.

„Atsižvelgiant į sparčiai atsigaunančią ekonomiką turime palaipsniui mažinti mokesčių mokėtojų subsidijas verslui, skirtas darbo vietų išsaugojimui. Būtent tai ir numato jau priimtos pataisos. Į papildomas korekcijas žiūrėčiau atsargiai“, – BNS sakė M. Majauskas.

Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Algirdas Butkevičius apgailestavo, kad šios subsidijos mokamos, nevertinant įmonės finansinės būklės.

„Pirmiausia turime nusistatyti, kurios ekonominės veiklos sritys dėl sunkmečio patiria ypatingai didelius nuostolius ar veikla iš viso sustabdyta“, – BNS kalbėjo parlamentaras.

Jis pabrėžė, kad nebalsuoti už subsidijas būtų buvę politinė savižudybė.

Praėjusią savaitę, kai Seimas balsavo dėl naujos subsidijų mokėjimo tvarkos, M. Majauskas balsavime nedalyvavo, V. Mitalas, A. Butkevičius ir M. Lingė balsavo už. Prieš pataisas niekas nebalsavo, nebuvo ir susilaikiusių.

LB Makroekonomikos ir prognozavimo skyriaus vyriausiasis ekonomistas Vaidotas Tuzikas sako, kad pernai tokių subsidijų gavo apyvartos nesumažinusios ir pelningos įmonės, sukaupusios indėlių bankuose. Todėl jis siūlo numatyti visus saugiklius, kad parama patektų tiems, kam labiausiai reikia.

V. Tuzikas įsitikinęs, kad prasmingiau būtų nukentėjusioms įmonėms teikti grąžintiną paramą, pavyzdžiui, lengvatines paskolas.

Pagal Seimo gegužę priimtas Užimtumo įstatymo pataisas tiek prastovose esantiems, tiek iš jų grįžusiems žmonėms bus mokamos du mėnesius – liepą ir rugpjūtį. Pirmą mėnesį jos sieks 100 proc. darbo užmokesčio, bet ne daugiau kaip 0,9 minimalios mėnesio algos (MMA), arba beveik 578 eurus, o antrą – 0,6 MMA (385 eurus). Tam numatyta 122 mln. eurų.

Poprastovinės subsidijos bus mokamos, jeigu darbuotojai nedirbo ne mažiau kaip 75 darbo dienas.

M. Lingė skaičiuoja, kad per du mėnesius jų bus išmokėta apie 30 mln. eurų.

2020 metais darbuotojams už buvimą prastovose ir grįžus po jų kelis mėnesius buvo mokėtos subsidijos, o bendra išmokėta suma siekė 680 mln. eurų

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)