Centrinis bankas paprašė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos įvertinti ekonominės krizės Lietuvoje priežasčių tyrimą inicijavusio ir kritikos centrinio banko atžvilgiu pažėrusio S. Jakeliūno elgesį. Komisija liepos 10 dieną nusprendė to nedaryti, nes liepos 2 dieną jo kaip Seimo nario įgaliojimai nutrūko, pradėjus dirbti Europos Parlamente, rašoma LB pranešime.

Lietuvos bankas teigia, kad į komisiją buvo kreiptasi tuo metu, kai S. Jakeliūnas buvo Seimo narys.

Komisija, be to, paragino parlamentarus Ramūną Karbauskį ir Mindaugą Puidoką pasisakymuose apie LB būti mažiau kategoriškus, remtis tik patikrintais faktais, vengti pasisakymų, kurie gali būti suprantami dviprasmiškai, klaidinti aplinkinius.

Lietuvos bankas kreipėsi į komisiją, prašydamas įvertinti politikų veiksmus, kuriais, jo nuomone, jie pažeidė Valstybės politikų elgesio kodekso nuostatas. Pasak LB, buvo iškraipomi faktai, daroma žala LB ir jo vadovų reputacijai, priešinama visuomenė dar nepasibaigus 2009-2010 metų krizės Lietuvoje priežasčių tyrimui.

LB prašė komisijos įvertinti R. Karbauskio teiginius gegužės 8 dieną Seimo valdančiosios frakcijos posėdyje ir M. Puidoko teiginius gegužės 14 dienos Seimo posėdyje, kai buvo svarstomas rezoliucijos dėl nepasitikėjimo Lietuvos banko valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku projektas.

Portalas 15min.lt gegužės 8 dieną skelbė, kad tądien R. Karbauskis, be kita ko, sakė, jog „yra kažkokia grupė žmonių, kurie veikia kaip organizuota gauja, kurie atlieka sprendimus, kurie daro nuostolius Lietuvos žmonėms, Lietuvos valstybei, ir tie žmonės mano, kad už nieką atsakyt nereikės. (…) Mes galime nepasitikėjimą juo (LB valdybos pirmininku Vitu Vasiliausku – BNS) išreikšti“.

M. Puidokas gegužės 14 dieną Seimo posėdyje taip pat kritikavo V. Vasiliauską.

„Kalbant apie poną Vitą Vasiliauską, kuris buvo prezidentės rinkimų kampanijos vadovas, ir jo žalinga veikla mūsų valstybei atnešė daugybę nuostolių, tai yra akivaizdu, kad, jeigu būtume teisinė valstybė, tai Vitas Vasiliauskas šiai dienai būtų ne Lietuvos banko valdybos pirmininkas, bet būtų teisiamųjų suole (...)“, – kalbėjo M. Puidokas.

S. Jakeliūnas ir V. Vasiliauskas buvo įsivėlę į polemiką dėl buvusios finansų krizės. Buvęs Seimo Biudžeto ir finansų komiteto (BFK) pirmininkas S. Jakeliūnas, be kita ko, kaltino centrinį banką nebendradarbiaujant tiriant krizę. V. Vasiliauskas kritiką kategoriškai atmetė.

BFK, atliekantis prieš dešimtmetį vykusios krizės aplinkybių tyrimą, birželio pabaigoje iš esmės pritarė jo išvadoms. Jose nurodoma, kad krizę sukėlė bankai, o Lietuvos bankas neužtikrino tinkamos jų priežiūros.

Galutines išvadas komitetas turėtų tvirtinti vėliau, o Seimui jos turi būti pateiktos iki spalio pabaigos.