„Sparčiai mažiname savo užsienio valiutos atsargas JAV doleriais“, – sakė jis trečiadienį kalbėdamas Valstybės Dūmoje (parlamento žemutiniuose rūmuose).

Anot S. Lavrovo, „šis procesas nelieka nepastebėtas“.

„Ir ne tik Vakaruose pradėta domėtis, bet ir mūsų ūkio subjektai jaučia palengvėjimą sprendžiant su lėšų pervedimu susijusius klausimus. Centrinis bankas sukūrė finansinių pranešimų perdavimo sistemą, ir ji veikia“, – pabrėžė užsienio reikalų ministras.

Jis neužsiminė, kokiu būdu mažinamos šalies oficialiosios tarptautinės atsargos JAV doleriais – pervedamos į kitas svarbiausias pasaulio valiutas, iš kurių pagrindinis Rusijoje be JAV dolerio yra euras, ar didinamos atsargos auksu, kurių lyginamasis svoris viršija penktadalį.

S. Lavrovo žodžiais, Rusija siekia sumažinti priklausomybę nuo JAV dolerio, o „amerikiečiai mums aktyviai padeda, nes daro beveik viską, kas įmanoma, kad pakirstų pasitikėjimą šia valiuta“.

Rusijos diplomatijos vadovo žodžiais, Jungtinės Valstijos dolerį paverčia „rizikingu tarptautiniams atsiskaitymams apskritai – ne tik su Rusija, bet ir su kitomis pasaulio valstybėmis“.

JAV vadovaujamos Vakarų valstybės svarsto įvairias galimybes nubausti Rusiją, jeigu ji ryžtųsi karinei invazijai į Ukrainą. Šių priemonių sąraše minimas Rusijos atkirtimas nuo tarpbankinių atsiskaitymų sistemos SWIFT, taip pat draudimas atsiskaityti JAV doleriais, o šį sprendimą Vašingtonas gali priimti savarankiškai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)