Šiuo metu naują vandens motociklą galima įsigyti už 8 000 – 25 000 eurų, tačiau naudotų kainos kelis kartus mažesnės.

Pirmomis liepos dienomis Palangos pliaže besiilsėję kauniečiai pasakojo, kad juos labai išgąsdino visu greičiu atplaukiantis vandens motociklas. Paskui jį sekė antras. Greitį sumažino vos už kelių metrų nuo netoli kranto besimaudančio vyriškio. Iki seklumos atplaukę du vyriškiai plaukiojimo priemones paliko ant smėlio, o patys nuėjo į krante įrengtą lauko kavinę. Čia nusipirko kažkokių gėrimų (gal giros, o gal tamsaus alaus?) pailsėjo ir vėl nuplaukė į jūrą.

„Negi taip galima? Negi turintys pinigų nusipirkti tokius motociklus gali nesilaikyti taisyklių? Man atrodo, kad jie negali švartuotis kur panorėję“, – stebėjosi kaunietė.

Pasidomėjus paaiškėjo, kad moteris neklydo. Palangos miesto savivaldybės saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklės draudžia „plaukioti plaukiojimui pritaikytomis plaukiojimo priemonėmis tam neskirtose paplūdimių maudyklų zonose, jomis kelti pavojų žmonėms ir aplinkai.“

Išvertus į žmonių kalbą tai reiškia, kad pramoginius laivus tiek nuleisti į vandenį, tiek jais priplaukti prie kranto galima tik griežtai nustatytose ir plūdurais nužymėtose vietose.

Vandens motociklai Palangoje

Kaunietė teigė, kad toje vietoje nebuvo jokio plūdurais pažymėto farvaterio.

„Aplink maudėsi žmonės, maži vaikai, nebuvo nei kitų vandens motociklų, nei valčių“, – prisiminė moteris.

Pirma taisyklė: priplaukti prie kranto galima tik nustatytose vietose.

Palangos savivaldybė yra numačiusi tik vieną vietą, kurioje galima į vandenį nuleisti atsigabentą nuosavą pramoginį laivelį, taip pat ir vandens motociklą, – ties Ošupio taku. Tačiau pasiplaukiojus jūroje, sušalus, prireikus į tualetą ar dėl kitų priežasčių priplaukti prie kranto galima keliose vietose, kurios yra nužymėtos plūdurais, todėl jose nesimaudo poilsiautojai.

Paprastai tose vietose teikiamos vandens pramogų paslaugos, kitaip tariant – nuomojami vandens motociklai. Palangos miesto savivaldybės atstovė spaudai Tamara Zaiceva informavo, kad yra keturios vietos Palangos paplūdimiuose, kuriose galima teikti aptariamas vandens atrakcionų paslaugas. Jos numatytos paplūdimiuose Nemirsetoje, Palangoje, ties S. Dariaus ir S. Girėno gatve, ties Centrine gelbėjimo stotimi, ir Šventojoje. Tad čia galima legaliai priplaukti prie kranto. Tačiau jokiu būdu negalima to daryti bendrose maudyklose pliažuose.

Tiesa, priplaukti prie kranto galima tik gavus tos vietos operatoriaus leidimą, „Delfi“ sakė šiuo metu skęstančiųjų jūroje gelbėjimo paslaugas teikiančios tarnybos vadovas Jonas Pirožnikas. Šiuo metu gelbėjimo paslaugas Palangos paplūdimiuose teikia Palangos miesto vandens motociklų klubas.

„Todėl plaukiojantieji jūroje privalo su savimi turėti ir radijo ryšio priemones, kuriomis susiektų su krante esančiais operatoriais ir gavus jų leidimą priplaukti prie kranto“, – sakė J. Pirožnikas.

Kur galima plaukti vandens motociklais?

Jūroje vandens motociklais plaukti galima nutolus gerą atstumą nuo kranto. Aplinkos ministro 2004 m. balandžio 14 d. įsakymu patvirtintas leidimas Baltijos jūros pakrantės vandenyse, Baltijos jūros valstybiniame talasologiniame draustinyje Palangos miesto savivaldybės ribose 1000 m atstumu nuo pakrantės [...] plaukioti asmeniniais, pramoginiais ir sportiniais laivais, varomais vidaus degimo varikliais, turinčiais vandens srauto pompą nuo gegužės 1 d. iki rugsėjo 30 d.

Tačiau į pietus nuo Palangos Pajūrio regioniniame parke, į kurį patenka Nemirseta, nors ten prie jūros yra žvejybinis privažiavimas ties senąja Laivų gelbėjimo stotimis, plaukioti draudžiama. Už šį nusižengimą yra numatyta administracinė atsakomybė.

Vandens motociklai Palangoje

Todėl antroji taisyklė: plaukioti vandens motociklais galima ne arčiau kaip 1000 metrų nuo kranto ir draudžiama įplaukti į akvatoriją ties Pajūrio regioniniu parku.

Kas kontroliuoja?

O kas kontroliuoja vandens motociklų eismą? Kur kreiptis, jei poilsiautojams kyla įtarimas, kad plaukiojimo priemonė palikta netinkamoje vietoje?

Lietuvos saugios laivybos administracijos raštu „Delfi“ atsiųstame atsakymą rašoma, kad pagal Palangos miesto savivaldybės saugaus elgesio paviršinių vandens telkinių vandenyje ir ant paviršinių vandens telkinių ledo taisyklių 36 p. taisyklių laikymąsi kontroliuoja Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įgalioti asmenys ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato pareigūnai.

„Pirminė institucija, į kurią reiktų kreiptis ir informuoti apie galimą pažeidimą ir pavojų paplūdimio lankytojams – paplūdimio gelbėtojai. Telefono numeris: 1509. Gelbėtojai ar Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įgalioti asmenys įvertinę situaciją gali į pagalbą pasitelkti kitas institucijas: iškviesti policiją, Valstybės sienos apsaugos tarnybą ar surinktą, pažeidimo faktą įrodančią medžiagą perduoti LTSA, kurios pagal pateiktą medžiagą atliks tolimesnį tyrimą“, – kaip vykdoma vandens motociklais priekrabntėje plaukiojančių poilsiautojų kontrolė atsakė Lietuvos saugios laivybos administracijos Komunikacijos ir tarptautinio bendradarbiavimo skyriaus vyr. specialistė Dovilė Karužienė.

Vandens motociklai Palangoje

Gelbėtojai visur nespėja

Palangos skęstančiųjų jūroje gelbėjimo tarnybos vadovas J. Pirožnikas „Delfi“ sakė, kad pagrindinė jų funkcija yra skęstančiųjų gelbėjimas, o ne viešosios tvarkos užtikrinimas.

„Mes stengiamės, kad poilsiautojai iš pajūrio grįžtų sveiki ir geros nuotaikos. Jei dėl kokių nors aplinkybių asmuo neįvertina savo fizinių galimybių arba ištinka priepuolis, visuomet suteiksime pagalbą, išgelbėsime, atgaivinsime. Tačiau stebėti pramoginių laivų eismą – ne mūsų darbas.

Kažkodėl visi įsivaizduoja, kad gelbėtojai turi ir čeburėkų prekiautojus kontroliuoti, su girtuokliais pliažuose kovoti, pasiklydusių vaikų ieškoti. Dabar mums nori deleguoti ir laivų eismo kontrolę“, – „priskirtomis“ funkcijomis stebėjosi J. Pirožnikas.

Jis pridūrė, kad jei kokiam nors laivavedžiui beplaukiant jūroje pasidarytų bloga, apsiverstų jo motociklas arba kiltų kitokių problemų, gelbėtojai suskubtų į pagalbą, nes turi tam reikalingas priemones.

„Tiesa, plaukiantysis privalo turėti radijo ryšio priemones, kad galėtų užmegzti ryšį“, – priminė J. Pirožnikas.

Galima išsinuomoti

Dar viena problema, kurią kasmet pastebi Palangos pliažuose poilsiaujantys kurorto svečiai, ne visi vandens motociklus nuomojantys verslininkai patys laikosi nustatytų taisyklių.

„Delfi“ bendravo su viename kurorto paplūdimių poilsiavusia moterimi, kuri išreiškė nusistebėjimą šių transporto priemonių nuomojimo procesu.

„Pati teikiu tokias pačias paslaugas Tenerifėje. Tad jeigu elgčiausi taip, kaip elgiamasi Šventojoje, iškart gautume baudą. Vandens motociklus išsinuomoję asmenys nesilaiko taisyklių, plaukia, kur papuola, beveik besimaudantiesiems per galvas, o priemones išnuomoję verslininkai jų visai nekontroliuoja“, – stebėjosi poilsiautoja.

Išsinuomoti vandens motociklą Palangos ir Šventosios paplūdimiuose 10 minučių kainuoja 40 eurų, o plaukti ant tempiamo pripučiamo įrenginio – 10-15 eurų.

Laikosi taisyklių, ar nesilaiko?

Panaši situacija pastebėta ir Palangos pliažo ruože piečiau jūros tilto. Čia vandens atrakcionų paslauga poilsiautojams teikiama iš automobilio, kuris stovi tiesiai ant smėlio. Transporto priemonė kažkodėl nepažymėta valstybiniais numeriais. Be to, priplaukimo prie kranto ir nuplaukimo į jūrą farvateris nepažymėtas plūdurais. Kaip vėliau paaiškėjo, pati paslauga teikiama net ne toje vietoje, kurioje išduotas leidimas.

Priminsiu, kad Palangos savivaldybė vandens atrakcionų paslaugas leidimus išdavė teikti Nemirsetoje, Palangoje, ties S. Dariaus ir S. Girėno gatve, ties Centrine gelbėjimo stotimi, ir Šventojoje. Aprašoma vieta nutolusi nuo S. Dariaus ir S. Girėno gatvės tęsinio net puskilometrį.

Pasak Palangos savivaldybės atstovės T. Zaicevos, pagal viešosios vietos laimėtojo paraišką yra suderinami įrenginiai, reikalingi paslaugai teikti.

„Konkrečiai Jūsų minimai vandens atrakcionų paplūdimiuose paslaugai nėra numatyta jas teikti iš automobilių. Tačiau paslaugos teikėjams leidžiama nuo 5 val. iki 10 val. ryto įvažiuoti į paplūdimį – atgabenti ir išsikrauti savo įrenginius, t. y. priemones paslaugoms teikti“,– komentavo savivaldybės atstovė spaudai.

Ji pridūrė, kad už paslaugos teikimo vietos priežiūrą, sutvarkymą ir paslaugų teikimo saugumą yra atsakingas paslaugos teikėjas. Kitaip tariant, verslininkas pats turi įrengti laikiną nuomos punktą, plūdurais pažymėti akvatoriją, o sausumoje pastatyti ženklus, kad toje vietoje maudytis pavojinga.

Ties Gedimino gatvės tęsiniu paslaugas teikiantis vandens pramogų verslo atstovas palangiškis Tomas teigia, kad vandens motociklus nuomoja bei kitas vandens pramogas teikia griežtai laikydamasis nustatytų taisyklių.

„Kodėl sakote, kad ne toje vietoje? O jūs schemą matėte? Be to, automobilis prie jūros stovi todėl, kad aš atlieku ir gelbėjimo funkciją. Sakote, yra gelbėtojų postai? Kaip manote, jei pradėtų kas nors skęsti, kas pirmesnis nuvažiuotų į tą kranto vietą? Aš, ar pėsti gelbėtojai?“, – išvedžiojo Tomas.

Paklaustas, o kodėl nėra nužymėjęs farvaterio vandens motociklams priplaukti prie kranto, verslininkas atsakė, kad prieš kelias dienas plūdurai buvo, tačiau juos nutraukė išvakarėse pakilusios bangos. Tačiau prieš kelias dienas darytose nuotraukose matyti, kad „plūdurais“ verslininkas vadina paprasčiausias plastmasines talpas.

„Tikrai susitvarkysiu. Tuo verslu ne pirmus metus užsiimu, žinau taisykles“, – žadėjo Tomas.

O tai, kad kažkada koks nors poilsiautojas išsigando atplaukiančio motociklo, tikrai nėra dėmesio vertas įvykis.

„Svarbiausia, kad niekas nenukentėjo. Aišku, nepatenkintų ir besiskundžiančių visuomet atsiras, tačiau jie yra vienetai. Kur kas daugiau yra dėkingų ir patenkintų“, – kalbėjo verslininkas, toliau įtikinėdamas, kad jis paslaugas teikia būtent toje vietoje, kur yra išduotas leidimas.

Tačiau pagal verslininko minėtą schemą, vieta, kurioje jis teikia paslaugas, tėra rezervinė, o jis privalėtų savo paslaugas teikti S. Dariaus ir S. Girėno gatvės tęsinyje.

Tik panašu, kad jis ir toliau liks savo užimtoje vietoje, nes Palangos miesto savivaldybė nelabai kontroliuoja veiklos, kuriai leidimą pati išdavė. Pasak T. Zaicevos, paslaugų teikimą Palangos miesto savivaldybės teritorijoje (ar turi nustatytą leidimą, ar turi teisę įgyti leidimą, ar paslauga teikiama toje vietoje, ar paslaugas teikia tas asmuo, kuris pripažintas atrankos laimėtoju ir pan.) kontroliuoja Palangos miesto savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyrius.

„Palangos miesto savivaldybės administracija ragina visais atvejais, jei manote, jog paslaugos viešosiose kurorto vietose teikiamos nesaugiai, informuoti apie tai Savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių arba skambinti telefonu 112“, – pridūrė Palangos savivaldybės administracijos atstovė spaudai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)