Apie tokią tendenciją seminare Vilniuje pasakojo Lietuvos banko valdybos narė, buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė, pabrėžusi, kad dėl kurso nuogąstaujama be reikalo.

„Dėl euro kurso (kad jis liks toks, koks yra dabar – DELFI) mūsų pirmininkas su kažkuo susilažino iš savo liemenės, aš liemenės neturiu, bet galiu lažintis iš visko, ką turiu“, - tvirtino ji.

Pasak I. Šimonytės, pinigus dabar keičia dvi grupės žmonių.

„Turiu namudinės informacijos apie tai, kad kai kuriuose regionuose atrodo, jog žmonės suintensyvino pinigų keitimą. Turint omenyje, kad šiuo metu reikia mokėti komisinį mokestį, galima manyti, kad kai kam šios sąnaudos yra mažiau baisios nei kitos sąnaudos, kurios gali būti susijusios su valstybės institucijų dėmesiu dėl didelių piniginių operacijų“, - DELFI teigė Lietuvos banko valdybos narė.

Be to, anot jos, vyresni žmonės nesupranta, kodėl iki šiol valdžios institucijos nepaskelbia, kokiu kursu bus keičiami pinigai. To daryti neleidžia europiniai instituciniai reikalavimai.

Ingrida Šimonytė
„Žmonės tiesiog nuogąstauja, kad jų pinigai nuvertės. Prie manęs prieina žmonės parduotuvėje ir klausia, kaži, ar dabar jiems apsimoka keisti pinigus. Tuo dažniausiai domisi pensininkai, kurie operuoja savo pasilaidojimo pinigais. Jų nerimas yra suprantamas, nes jie pergyveno ne vieną pinigų reformą, kurios įprastai vykdavo ne aritmetiškai keičiant pinigus kaip dabar“, - sakė ji.

Dabar bankuose litus į eurus keičiantys žmonės moka komisinį mokestį, o po Naujųjų metų pinigai bus keičiami nemokamai. Skaičiuojama, kad per metus už valiutos konvertavimą gyventojai ir verslas sumoka 140 mln. Lt.

DELFI primena, kad Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatyme numatyta, jog bankai ir Lietuvos paštas turi identifikuoti asmenis, keičiančius grynuosius pinigus, jeigu keičiamų grynųjų pinigų suma viršija 6 tūkst. eurų (20,7 tūkst. Lt) ar ją atitinkančią sumą kita valiuta, o apie įtartinas, neįprastas ar tarpusavyje susijusias operacijas pranešti Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai. Pasak I. Šimonytės, Lietuvoje veikiantys bankai skrupulingai laikosi šių reikalavimų.

Trečiadienį laukiama Europos Komisijos ir Europos centrinio banko konvergencijos programos vertinimo ataskaitos, po kurios Europos Komisija turėtų teikti pasiūlymą priimti Lietuvą į euro zoną. Jį pirmiausiai nagrinės euro zonos valstybės, vėliau visi ES finansų ministrai. Šiuo klausimu diskutuos ir naujasis Europos Parlamentas.

Jau anksčiau buvo paskelbta, kad Lietuva atitinka Mastrichto kriterijus.

Liepos 23 d. galutinio sprendimo laukiama iš ES bendrųjų reikalų tarybos. Tada bus paskelbtas ir litų į eurus keitimo kursas. Manoma, kad jis bus toks, koks dabar – 3,4528 Lt už vieną eurą.

Lietuvos bankas litus į eurus nemokamai keis neribotą laiką ir neribodamas sumos savo kasose Vilniuje ir Kaune, komerciniai bankai tai darys pusę metų. Vėliau dar pusę metų pinigai nemokamai bus keičiami kai kuriuose komercinių bankų padaliniuose. Nemokamai litus į eurus 60 dienų keis ir „Lietuvos paštas“. Lietuvos banko duomenimis, grynaisiais Lietuvoje laikoma apie 11 mlrd. Lt.

Tikimasi, kad euras Lietuvos valiuta taps nuo 2015 m. sausio 1 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (479)