Pranešime teigiama, kad bent kelios Latvijos skerdyklos galėjo sukčiauti parduodant arklieną kaip jautieną. Atlikus patikrinimus įmonėse nustatyta, kad iš skerdyklos arkliena pasiekdavo mėsos perdirbimo įmones jau kaip jautiena. Latvijoje per 2012 metus buvo paskersta 416 arklių, iš kurių daugiau nei pusė (272 arkliai) buvo paskersti bendrovės „AIBI“ skerdykloje. Iš jų 203 arklių skerdenos buvo pristatytos į mėsos perdirbimo įmonę „Forevers“.

Tyrimas vis dar tęsiamas, tačiau pirminė informacija rodo, kad visais atvejais arkliena į mėsos perdirbimo įmonę buvo vežama kaip jautiena. „Forevers“ maisto produktų etiketėse nebuvo nurodoma, kad produktų sudėtyje yra arklienos. Latvijos atsakingos institucijos inspektoriai tikrina dar kelių Latvijos skerdyklų veiklą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad nors iš Latvijos atsakingos institucijos oficialios informacijos apie išaiškintą jautienos klastojimo atvejį kol kas negauta, tačiau pradėti patikrinimai vadovaujantis kaimyninės šalies atsakingos institucijos išplatintu pranešimu spaudai.

Šiuo metu tikrinami šalies didmeninės ir mažmeninės prekybos tinklai, norint nustatyti ar mūsų rinkoje yra platinami Latvijos įmonės „Forevers“ gaminami jautienos gaminiai. Nustačius tokių gaminių rinkoje, bus atrinkti mėginiai galimoms klastotėms nustatyti.

Lietuvoje arklius skerdžianti įminė – „Agrovet“ buvo nuodugniai patikrinta dar praėjusią savaitę, Europoje kilus jautienos klastojimo skandalui. Patikrinimo metu buvo nustatyta, kad visos mūsų šalyje paskerstų arklių skerdenos yra išvežamos į kitas ES šalis, lydinčiuosiuose dokumentuose teisingai nurodoma, kad vežama mėsa yra arkliena, o faktiniai išvežtų arklienos skerdenų kiekiai atitiko deklaruojamus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)