„Nebuvo klausimo – grius ne negrius, buvo tik klausimas – kada tai įvyks. Klaida nuo pat pradžių buvo „užprogramuota“ projekte“, – pažymėjo generalinis prokuroras.

Pasak jo, tyrimo metu buvo surinkta pakankamai įrodymų apie padarytus svarbius nukrypimus nuo statybos normatyvų projektavimo metu. Atskiruose konstrukcijos kampuose perkrova siekė 630 procentų, sakė E. Kalnmejeris.

Reziumuodamas generalinis prokuroras įvardijo keletą priežasčių, kurios lėmė tragediją. Su visomis išvadomis bus supažindinta ir visuomenė.

Anksčiau E. Kalnmejeris sakė, kad šiandien sunku prognozuoti, kiek truks bylos tyrimas. „Atsižvelgiant į tai, kad tai pirma tokios apimties baudžiamoji byla Latvijos istorijoje, manau kad prireiks ne mažiau metų“, – sakė jis.

Bylos nagrinėjimo terminai priklausys nuo paties teismo, gynybos ir kaltinamųjų požiūrio į bylą.
Kaip jau buvo rašyta anksčiau, spalio 9 dieną Zolitudės tragedijos byla buvo perduota teismui. Bylą nagrinės kelių teisėjų kolegija. Iki spalio 16 dienos teismas turi nustatyti pirmo bylos posėdžio datą.

Prokuratūra Zolitudės tragedijos byloje nukentėjusiais pripažino 263 asmenis. Bylos medžiaga sudaro 80 tomų, bendra reikalaujamos kompensacijos suma siekia 155 milijonus eurų. Byloje yra 144 liudininkai, dalyvauja dešimt ekspertų. Kaltinimai pateikti devyniems asmenims.

Penki žmonės patraukti baudžiamojon atsakomybėn už statybos taisyklių pažeidimus, turėjusius sunkius padarinius. Tai inžinierius Ivaras Sergetis, statybų ekspertas Andris Gulbis, statybų priežiūros tarnybos atstovas Martinis Draudinis, prekybos centro architektas Andris Kalinka ir įmonės „Re&Re“ statybos darbų vadovas Stanislavas Kumpinis.

Kaltinimai valstybės tarnautojo pareigų nevykdymu pateikti Rygos miesto statybos inspekcijos viršininko buvusiam pavaduotojui Janiui Balodžiui, statybų priežiūros tarnybos ekspertei Marikai Treijai ir statybų inspekcijos viršininko pavaduotojai Aijai Melnikovai.

Neseniai I. Sergečiui, A. Gulbiui, M. Draudiniui, A. Kalinkai ir S. Kumpiniui taip pat buvo pateikti kaltinimai nužudymu dėl neatsargumo.

Atsakomybėn taip pat patraukta „Maxima Latvija“ darbuotoja Ina Šuvajeva, kuri buvo atsakinga už darbo saugos normų vykdymą.

2013 metų lapkričio 21 dieną Zolitudėje griuvo parduotuvė „Maxima“. Tragedija nusinešė 54 žmonių gyvybes. Pagrindinė nelaimės priežastis – statybos normų pažeidimai.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)