„Neseniai turėjome labai gilią krizę ir darbdaviai į atlyginimų didinimą žiūri labai atsargiai. Pamirškite apie 20 ar 30 proc. atlyginimų didėjimą, kokį matėme 2007 metais“, – pirmadienį Vilniuje surengtame „Swedbank“ ekonomikos forume sakė jis.

Ekonomistas apibendrino, kad artimiausiais metais atlyginimai augs daug ramiau.

„Manau, kad kita recesija bus daug mažesnė, nes disbalansai ekonomikoje šiandien yra daug mažesni. Kreditavimas Baltijos šalyse nėra toks paplitęs, o tai reiškia, kad nėra tokių burbulų, kurie buvo susiformavę per ekonomikos krizę prieš 10 metų.

Atėjus kitai krizei, burbulai, disbalansai bus kur kas mažesni ir recesija bus kur kas mažesnė, nei matėme anksčiau. Namų ūkiai turi mažiau paskolų, skolos lygis yra žemesnis, todėl kita krizė nebus tokia skausminga“, – kalbėjo M. Kazakas.

Baltijos šalys, jo teigimu, šiandien atrodo komfortabiliai, daugumoje pramonės šakų jaučiamas optimizmas.

Lėtas, bet platus augimas Rusijoje

M. Kazakas sakė, kad ekonomikos padėtis Rusijoje Baltijos šalims turėtų rūpėti tiek dėl prekybos, tiek dėl geopolitinių priežasčių.

Jis pateikė statistikos, kad Rusija buvo labiausiai augusi Baltijos šalių eksporto rinka 2017 metais.

Estija ženkliai didino savo eksportuojamų mašinų ir įrenginių, chemijos, maisto, metalų ir tekstilės apimtis. Latvija – maisto, mašinų ir įrenginių, chemijos, tekstilės ir plastiko. Lietuva – mašinų ir įrenginių, chemijos, maisto, tekstilės ir metalų apimtis.

„Gera žinia ta, kad Rusijos ekonomika jau nebe recesijoje. Tiesa, bendrojo vidaus produkto augimas yra gana lėtas, bet platus. Žiūrint į skirtingas pramones šakas, tam tikras atsigavimas matomas beveik visose (prekyboje, transporte, nekilnojamame turte ir kitur)“, – pasakojo ekonomistas.

Jis pažymėjo, kad Rusijos darbo rinka taip pat po truputį atsigauna. Pavyzdžiui, atlyginimų augimas didino gyventojų disponuojamas pajamas, o tai skatino vartojimą.

Tuo metu infliacija Rusijoje, M. Kazako teigimu, šiandien yra istorinėse žemumose. Rusijos centriniam bankui tai leidžia mažinti savo palūkanų normas.

„Prie gerėjančios situacijos Rusijoje prisideda ir augančios naftos kainos. Beje, tikrai galima pasakyti, kad rublis šiuo metu yra pigus, nes paprastai rublio kursas juda kartu su naftos kainomis.

Svarbu pažymėti, kad dabartinis 1–2 proc. BVP augimas yra per lėtas, kad jo vaisiais galėtų pasidalinti visi Rusijos gyventojai. Taip yra dėl prastos ekonominių ir politinių institucijų Rusijoje ir labai paplitusios korupcijos“, – aiškino M. Kazakas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)