Dauguma gyventojų seniai yra įpratę apsipirkti prekybos centruose, kurie yra išdygę ne tik kiekviename mieste, bet ir kiekviename miesto rajone. Tokį įprotį nulėmė kelios priežastys. Prekybos centrai suteikia galimybę vienoje vietoje įsigyti skirtingų segmentų prekių, siūlo didesnį pasirinkimą ir mažesnes kainas. Laisviausia savaitės diena – sekmadienis – dažnai skiriama kelionei į didesnį prekybos centrą. Ne paslaptis, kad kaimo gyventojai švenčių dienomis taip pat vyksta į miestuose įsikūrusius prekybos centrus.

Kaip „ReTV“ pažymėjo žemės ūkio ministras Didzis Šmitas, tai yra neteisinga: „Mums dabar Kuržemės kultūros centru yra virtęs prekybos centras „Spice“, o Vidžemėje – „Alfa“. Manau, kad savaitgaliais Ryga turėtų važiuoti į kaimą, o ne kaimas turėtų važiuoti į kultūros centrus „Spice“ ar „Alfa“.

Ministro teigimu, įsitikinimas, kad prekybos centruose prekės kainuoja pigiau, yra mitas. Jis mano, kad sekmadieniais ir švenčių dienomis prekybos centrai turėtų būti uždaryti – tai skatintų gyventojus apsipirkti mažesnėse parduotuvėse ir lankytis tikruose kultūros centruose bei restoranuose.

„Tai neturės jokios neigiamos įtakos ekonomikai. Tai padės atverti naujas prekybos vietas ir pardavimo kanalus. Tiesą sakant, tam tikra prasme tai nutrauks dabar egzistuojantį monopolį, nes ten, kur atsidaro stambi mažmeninės prekybos įmonė, užsidaro viskas, kas buvo iki jos atėjimo“, – sakė ministras.

„Alfa“

Pasak didžiausio prekybos centro Valmieroje, iš diskusijų aiškėja, kad žemės ūkio ministras tokiu būdu tikisi suaktyvinti Latvijos maisto gamintojų ir ūkininkų produkcijos pardavimus. Tačiau, pavyzdžiui, prekybos centre „Valleta“ maisto produktai sudaro tik 13,5 proc. viso asortimento.

Prekybos centrų atstovai, su kuriais susisiekė „ReTV“, tokį planą lygina su pandemijos laikais, kai buvo ribojamas prekybos centrų darbo laikas. Prekybos centro „Valleta“ direktorė Monta Rubenė sakė: „Įgyvendinus tokį pasiūlymą, dar kartą bus sudarytos sąlygos nesąžiningai konkurencijai. Vėl susiklostys situacija, kai prekybos centruose įsikūrusios drabužių, avalynės, sporto prekių ir kitos parduotuvės tam tikromis dienomis dirbti negalės, o esančios už prekybos centro ribų – galės“.

Kita vertus, beveik visuose Jelgavos prekybos centruose yra vaistinės. Tai reiškia, kad gyventojai turės ribotas galimybes įsigyti vaistų. Be to, kaip pažymi prekybos centro „Elvis“ atstovė Vineta Griganė – Drandė, nuostolių patirs ir vietos gamintojai: „Tai reiškia, kad turėsime visiškai pertvarkyti užsakymų tvarkaraštį, kad nebūtų nurašymų, ypač trumpo galiojimo prekėms, tarp kurių yra labai daug Latvijos gamintojų produktų. Pavyzdžiui, tam pačiam pienui pusantros paros, kalbant apie prekybos apimtis, yra labai svarbi trukmė, o tai reiškia, kad būsime priversti užsakinėti mažiau“.

Latvijos prekybininkų maisto produktais asociacijos vykdomasis direktorius Noris Kruzitis pažymėjo: „Egzistuoja daug mažų ūkinininkų parduotuvėlių, kurios prekiauja šiais produktais šalia didelių parduotuvių. Žinoma, pastarosios nukentės pirmos, nes daugelis žmonių darbo dienomis dirba ir didesnius apsipirkimus didesniuose prekybos centruose, ypač kaimo gyventojai, susiplanuoja šeštadieniais ar sekmadieniais, dažniau net sekmadieniais. Ir ne tik jie eina į stambiuosius prekybos centrus“.

Tokie darbo laiko pokyčiai turėtų įtakos šimtų ar net tūkstančių prekybos centrų darbuotojų valandiniam darbo užmokesčiui – sekmadieniais ir švenčių dienomis jiems skaičiuojamas dvigubai didesnis užmokestis.

Diskusijos dėl prekybos centrų uždarymo sekmadieniais ir švenčių dienomis, taip pat dėl kriterijų, pagal kuriuos prekybos centrai būtų uždaromi, tebevyksta, tačiau ministras birželio mėnesį jau planuoja teikti pasiūlymą vyriausybei. Jei vyriausybė jam nepritars, jis bus teikiamas kaip Seimo įstatymo projektas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)