Šis naujasis įstatymas padvigubins rizikos kapitalą, investuotojų skiriamą jauniems Latvijos startuoliams. Šis įstatymas – tai dalis platesnio spektro priemonių, skirtų Latviją paversti patrauklia baze startuoliams. Naujasis įstatymas parlamente priimtas beveik vienbalsiai ir įsigalios nuo 2017 m. sausio 1 d.

„Kai investuotojai nusprendžia rizikuoti pinigais remdami startuolius Latvijoje, beveik pusė šių pinigų skiriama socialiniams ir asmeniniams pajamų mokesčiams sumokėti, net jei šių įmonių įkūrėjai ir pirmieji darbuotojai gauna itin menkus atlyginimus, nes jų akcijos ir opcijos – tai geroji finansinė pusė, iš kurios daug tikimasi.“ – dabartinę situaciją apibūdino Latvijos startuolių asociacijos tarybos narys ir vienas iš jos įkūrėjų Andris K. Berzinis.

Ši organizacija – viena esminių šio siūlymo palaikytojų.

„Kadangi daugumos startuolių atveju be atlyginimų kitokių išlaidų būna labai nedaug, kartu su Ekonomikos ministerija nusprendėme tiesiogiai imtis šių išlaidų, o šių pastangų rezultatas – naujasis mokestinis režimas“, - pridūrė jis.

Kaip rašo blog.techhub.com, šiame įstatyme numatomi du mokesčių mokėjimo planai: specialusis mažų mokesčių režimas – 252 eurai per mėnesį vienam darbuotojui, nepriklausomai nuo mokamo atlyginimo, už kurį gaunamos minimalios socialinės garantijos; antras variantas skirtas aukštesnės kvalifikacijos darbuotojams, turintiems daktaro ar magistro laipsnį arba daugiau nei penkerių metų darbo patirtį.

Antruoju atveju visus socialinius ir asmeninius mokesčius dengia valstybė, o asmuo savo ruožtu gauna visas socialines garantijas.

„Pagal tokią schemą, jei bendra mokestinė našta, tenkanti šiems darbuotojams, beveik ekvivalentiška grynojo jų gaunamo atlyginimo dydžiui, šio mokestinio režimo galimas poveikis – beveik dvigubai išaugantis startuoliui įsibėgėti tenkantis laikas su tais pačiais investiciniais pinigais, o tai reiškia, kad įmonė gauna daugiau šansų išlaukti naujo finansavimo ar pajamų raundo ir džiaugtis sėkme ilgalaikėje perspektyvoje.“ – naujojo įstatymo privalumus vardijo jis.

Šio įstatymo teikiamais privalumais pasinaudoti siekiantiems startuoliams keliami keli esminiai reikalavimai: įmonė turi būti jaunesnė nei penkerių metų, per pirmuosius dvejus metus nuo įmonės registravimo datos gautos pajamos neturėtų viršyti 200 tūkst. eurų, įmonė neturi mokėti dividendų, gaminti inovatyvų produktą ar siūlyti inovatyvias paslaugas.

Dar iš startuolių reikalaujama ankstyvuoju etapu turėti sukaupus mažiausiai 30 tūkst. eurų rizikos kapitalo fondų lėšų. „Rizikos kapitalo fondas – tai savotiškas vartininko mechanizmas, skirtas dėmesį telkti į realų potencialą turinčius startuolius, atspindintis jų gebėjimus pritraukti išorinį finansavimą, - tikino A. Berzinis.

Latvijos ekonomikos ministras Arvilis Aseradenas teigia, kad Latvija nori tapti pirmuoju variantu startuoliams renkantis bazę Baltijos šalyse, o naujasis įstatymas – tai pirmas žingsnis, po kurio seks ir kiti, skirti inovatyviųjų technologijų įmonėms remti. Latvijos valdžia neslepia ketinimų siekti pagrindinio regioninio startuolių centro statuso, todėl jau artimiausioje ateityje ketinama imtis ir kitų iniciatyvų, skirtų startuoliams remti Latvijoje, viena iš tokių – startuolių viza, skirta palengvinti talentingų darbuotojų iš kitų regionų samdymo procesą.

Latvija jau dabar yra nemažai prisidėjusi prie besiplečiančios startuolių ekosistemos gerinimo, taigi ši šalis neabejotinai yra puiki vieta startuoliams vystytis.

Šioje šalyje netrūksta išsilavinusių ir talentingų asmenų, pragyvenimo išlaidos ganėtinai nedidelės, interneto infrastruktūra gerokai viršija Europos vidurkį, beveik 95 proc. šalies gyventojų moka užsienio kalbą. Fiksuojamas itin spartus startuolių bendruomenės augimas: prognozuojama, kad vos per vienus metus Baltijos šalių konferencijos „TechChill“ dalyvių skaičius išaugs nuo 500 iki 1000 – dar vienas šios šalies patrauklumo pavyzdys. Ateinančiais metais Baltijos šalių įmonių steigėjai ir politikai susitiks jau antrą kartą organizuojamame Riga Venture Summit renginyje. Po šio renginio starto buvo įkurta Latvijos startuolių asociacija ir priimtas startuolių įstatymas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)