Lietuvos Aukčiausiasis Teismas (LAT) gruodžio 19 dieną paliko nepakeistą Lietuvos apeliacinio teismo šiemet gegužę priimtą sprendimą atmesti Gintės Drobužienės ieškinį.

G. Drobužienė teismui tvirtino nežinojusi apie 1996-ųjų spalį sudarytą sandorį, todėl prašė akcijų pardavimo sutartį pripažinti negaliojančia ir taikyti restituciją. Anot jos, G. Drobužas pardavė jiems esant santuokoje įgytas akcijas, o apie tai ji sužinojo tik 2017-ųjų kovą, kai tvarkydama G. Drobužo dokumentus atsitiktinai aptiko sutartį.

Su R. Juodviršiu pastaruoju metu nesutariantis ir keliuose teismuose besibylinėjantis G. Drobužas tvirtino, kad jie sąmoningai nuo G. Drobužienės nuslėpė sandorį, nes baiminosi, kad ji jam prieštaraus.

Tuo metu R. Juodviršis tvirtino, kad G. Drobužienė apie šį sandorį turėjo sužinoti vėliausiai 2002 metų gruodį, kai kandidatuodamas į Panevėžio savivaldybę G. Drobužas perleido jai savo teises balsuoti „Panevėžio kelių“ akcijomis, o pastaroji tuo naudojosi ir aktyviai dalyvavo bendrovės valdyme. Be to, anot R. Juodviršio, G. Drobužienė nuo 2004-ųjų spalio iki 2015 metų sausio pabaigos dirbo „Panevėžio kelių“ stebėtojų taryboje.

LAT pripažino, kad G. Drobužienė apie akcijų pirkimo–pardavimo sutartį turėjo tapti žinoma vėliausiai nuo 2002 metų gruodžio, kai ji su G. Drobužu sudarė „Panevėžio kelių“ balsavimo teisių perleidimo sutartį.

„G. Drobužienė turėjo pakankamai informacijos apie pasikeitusį sutuoktiniams priklausančių akcijų skaičių, iš kurios, būdama pakankamai atidi ir rūpestinga, būtų galėjusi suprasti, jog dalis jos ir sutuoktinio valdytų akcijų buvo perleista, ir, manydama, jog tai pažeidžia jos teises ir teisėtus interesus, kreiptis dėl jų teisminės gynybos“, – rašoma LAT nutartyje.

LAT teigimu, dėl šios priežasties G. Drobužienės ieškinį nagrinėję žemės instancijos teismas teisingai konstatavo, kad jis buvo pareikštas praleidus vienerių metų ieškinio senaties terminą sandoriams, sudarytiems be kito sutuoktinio sutikimo ir vėliau jo nepatvirtintiems, ginčyti.

Registrų centrui pateiktame šiemet vasarį vykusio „Panevėžio kelių“ akcininkų susirinkimo protokole nurodoma, kad R. Juodviršiui priklauso 28,5 proc., o G. Drobužui – 25,5 proc. bendrovės akcijų.

„Panevėžio keliai“ tiesiogiai ir netiesiogiai valdo maždaug 30 kelių ir geležinkelių statybos, nekilnojamojo turto plėtros, bendrųjų statybos darbų įmonių, grupei priklauso ir viena didžiausių šalyje statybos bendrovių Panevėžios tatybos trestas (PST).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją