„Spaudoje daug kalbama, kad „Teltonika“ grupė yra pasirengusi verslo planą iki 2026 m. startuoti su puslaidininkių gamykla. Faktas, kad įmonė planuoja su verslo asociacijų, valdžios institucijų pagalba surasti strateginį investuotoją. Investicija yra gana didelė, netgi milžiniška, todėl vienai įmonei tai padaryti būtų gana didelis iššūkis. Taivaniečiai turi įmonių, kurios gamina puslaidininkius. Jų turima kompetencija ir patirtis prisidėtų ir padėtų tą tikslą įgyvendinti“, – Eltai sakė D. Lasionis.

D. Lasionio teigimu, investavimas į „Teltonikos“ puslaidininkių gamyklą būtų naudingas ne tik Lietuvos rinkos ekonomikai, bet ir pačioms Taivano įmonėms.

„Statyti gamyklą kartu su Lietuvos įmone būtų vienas iš verslo plėtros būdų taivaniečiams didinti savo verslo apimtis“, – sakė D. Lasionis.

LINPRA direktoriaus teigimu, norint įgyvendinti tikslą, reikia parengti ne tik bendrą projektą, bet ir specialistų. Pasak Taivano ekonomikos ministro Ming-Hsing Kung, Taivanas užtikrintų stipendijas studijoms, tarptautinius mainus į Taivaną bei suburtų ekspertų grupę Lietuvoje. Anot D. Lasionio, analogiškus lūkesčius yra išsikėlusi ir „Teltonikos“ komanda.

„Čia reikalingas tiek verslo, tiek mokslo, tiek švietimo bendras projektas. „Teltonikos“ grupė irgi planuoja siųsti studentus mokytis, studijuoti į tą patį Taivaną, kad jie įgautų žinių ir kompetencijos. Čia būtų abipusis bendradarbiavimas“, – sakė D. Lasionis,

Jo teigimu, galima tikėtis, kad būtent Taivanas taps vienu iš investuotojų, tačiau, anot D. Lasionio, neatmetamos ir kitos galimybės.

„Kad tai bus tikrai Taivanas, aš to negalėčiau tvirtinti. Gal tai bus Taivano kompanijos, gal tai bus Vakarų Europos kompanijos, gal Amerikos kompanijos“, – svarstė LINPRA direktorius.

ELTA primena, kad išaugus asmeninių elektronikos gaminių paklausai pandemijos metu, pastaruoju metu rinkoje jaučiamas puslaidininkių stygius įvairiose srityse. Trečiadienį Lietuvos ir Taivano prekybos ir investicijų forumo renginyje kalbėjo A. Armonaitė kalbėjo, kad puslaidininkių paklausai viršijant pasiūlą, yra galimybė, kad Taivano atstovybė Lietuvoje atidarys puslaidininkių gamyklą.

„Visos galimybės yra realios ir šita galimybė taip pat yra reali, ar Taivano įmonė, ar Lietuvos įmonės, bendradarbiaudamos su Taivano įmonėmis. Mes matome, kad puslaidininkių paklausa pasaulyje yra milžiniška, mes turime pasiūlos sutrikimų jau šiandien. Ilgiuoju laikotarpiu paklausa tik augs, plečiantis elektromobilių pramonei, išmaniųjų technologijų pramonei, kompiuteriai vis galingėja ir puslaidininkių reikės“, – trečiadienį Lietuvos ir Taivano prekybos ir investicijų forumo renginyje kalbėjo A. Armonaitė bei pridūrė, kad Lietuvai tai būtų ambicingas tikslas.

Tam pritarė ir į Lietuvą atvykęs Taivano ekonomikos ministras Ming-Hsing Kung. Jo teigimu, jei Lietuva yra susidomėjusi galimybe atidaryti puslaidininkių gamybos įmonę, tikimybė ją įkurti yra.
Savo ruožtu Taivanas suteiktų stipendijas Lietuvos jaunimui studijuoti, vykdyti tarptautinius mainus į Taivaną. Be to, anot Ming-Hsing Kung, būtų sukurta ekspertų grupė, kuri diskutuotų apie Lietuvos vaidmenį puslaidininkių tiekimo grandinėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)