Susitikime su prekybos ministru Dukheun Ahn G. Landsbergis pabrėžė, kad Lietuva su Korėjos Respublika yra bendramintės, kurias vienija bendros vertybės, pagarba taisyklėmis grįstai tvarkai, žmogaus teisių principams, siekiai išsaugoti taiką ir saugumą regione ir pasaulyje.
„Suprantame, kad verslui reikia stabilios aplinkos, norint plėsti savo investicijas bei užtikrinti pažangią ateitį. Lietuva laikėsi ir laikosi pozicijos, kad priklausomybė nuo autoritarinių režimų yra žalinga ir neperspektyvi”, – pažymėjo ministras.

„Dar 2008 metais Lietuva suprato, kad energetinė nepriklausomybė nuo Rusijos yra būtina, o ją užtikrino suskystintų gamtinių dujų terminalas, kurio laivas „Independence“ buvo pastatytas Pietų Korėjoje. Būdama NATO ir ES narė, Lietuva yra saugi vieta investuoti bei siūlo paskatas didelės apimties investicijoms į gamybą. Dar daugiau - tikiu, kad Lietuva gali tapti atspirties tašku Korėjos įmonėms sparčiau plėsti savo rinką į ES“, – susitikime teigė G. Landsbergis.

Susitikime su prekybos ministru Dukgeun Ahn aptartas dvišalis ekonominis bendradarbiavimas aukštos pridėtinės vertės srityse, tokiose kaip gyvybės mokslai, lazerių, puslaidininkių, gynybos pramonės, informacijos ir komunikacijos technologijos. Lietuva savo ekonominį atstovavimą Pietų Korėjoje sustiprino jau šiemet, tad ministras taip pat pakvietė Pietų Korėją atidaryti savo prekybos atstovybę Lietuvoje.

Ketvirtadienį ministras G. Landsbergis kartu su įmonių „Klaipėdos nafta“ ir „Inbalance grid“ vadovais Dariumi Šilenskiu ir Simonu Stankumi taip pat susitiko su antros pagal kapitalo dydį korporacijos Korėjos Respublikoje „SK Group“ valdomų įmonių „SK Inc.“, „SK E&S“, „SK Signet“, „SUPEX Council“ vadovais. Susitikimo metu aptarta galimybė bendradarbiauti aukštųjų technologijų, taip pat ir energetikos srityje, vykdant bendrus suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalų valdymo projektus Europoje ir Indijos bei Ramiojo vandenyno regione, taip pat plečiant elektromobilių stotelių įkrovimo tinklą Europoje.

G. Landsbergis lankėsi Korėjos Respublikos Nacionalinėje Asamblėjoje, kurioje susitiko su užsienio reikalų ir susivienijimo komiteto pirmininku Tae-ho Kim. Politikai aptarė paramą Ukrainai, Rusijos sukelto karo pasekmes regiono ir pasaulio saugumui, Šiaurės Korėjos keliamus saugumo iššūkius, dvišalį bendradarbiavimą Jungtinėse Tautose.

Korėjos Respublika yra Lietuvai strategiškai svarbi valstybė Indijos ir Ramiojo vandenynų regione. Lietuvai diversifikavus tiekimo grandines pažangiose bei stabiliose Azijos ir Okeanijos rinkose, 2021 metais prekyba tarp Lietuvos ir Korėjos išaugo 39 proc., tuo tarpu 2022 metų sausio–spalio mėnesiais fiksuotas 26 proc. prekybos augimas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu ankstesniais metais. 2021 metais Lietuva ir Korėja pažymėjo diplomatinių santykių 30-metį, tais pačiais metais Seule buvo atidaryta Lietuvos ambasada.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją