„Girdime iš verslo, tai yra tąsa, kas vyko nuo vasaros: nepraneštos, oficialiai niekaip neįteisinti apribojimai verslui prekiauti Kinijoje. Nuo pat pradžių tai jautėme. Žiūrime atvejus rimtai, siekiame kiekvienai įmonei atskirai padėti.

Kitą savaitę oficialiai kreipsimės į Europos Komisiją, dėl to, kad prekybos politika, kurios apribojimai Lietuvai dabar yra dalinai taikomi, yra ES kompetencijos dalis. Tai prašysime ES įsitraukti ginant Lietuvos interesus ginče su Kinija“, – žurnalistams penktadienį sakė G. Landsbergis.

Jo teigimu, Lietuva savarankiškai sankcijų Kinijai taikyti negali.

„Tai beprecedentis atvejis, kai iš dalies sankcionuojama viena iš ES valstybių, mes atsakomųjų sankcijų įvesti negalime, nes neturime galimybės iš muitinės sistemos išbraukti vienos ar kitos Kinijos įmonės. Muitines sistemas reguliuoja EK. Todėl manome, kad dėl to turėtų įsitraukti institucijos ir atstovauti Lietuvai“, – pažymi ministras.

„Nemažai girdime, kad nemažai įmonių persiorientuoja. Tai svarbi tendencija, kuriai esame apsiruošę padėti: ieškoti rinkų ir partnerių demokratiniuose kraštuose“, – tikina jis.

Delfi primena, kad ketvirtadienį vienos Lietuvos įmonės gaminiai negalėjo patekti į Kinijos jūrų uostus, pranešė portalas 15min.lt. Buvo teigiama, kad Lietuvos, kaip šalies, Kinijos muitinės naudojamoje sistemoje nuo gruodžio 1 d. nebėra.

Į portalą 15min.lt kreipėsi į Kiniją medieną eksportuojantis verslininkas ir teigė, kad jo krovinys šiandien negalėjo patekti į Kinijos jūrų uostus, o prekybos partneriai negali išmuitinti atvykusių prekių.

Portalo duomenimis, Kinijos uoste užstrigo apie 300 konteinerių.

Pramonininkų konfederacijos prezidentas Vidmantas Janulevičius „Delfi“ teigė girdėjęs apie tris įmones, kurios susidūrė su sunkumais.

Lietuvos–Kinijos prekybos asociacijos generalinis direktorius Rokas Radvilavičius BNS aiškino, jog oficialiai Kinijoje nėra skelbiama, kad būtų blokuojamos prekės iš Lietuvos, tačiau tokie signalai gali būti siunčiami „vidiniais nurodymais“.

„Oficialiai, atviruose šaltiniuose nėra tokios informacijos, kad Lietuva ištrinta (iš Kinijos muitinės sistemos – BNS), bet jau buvo perspėjimai iš Kinijos, kad gali kažkas nutikti. Turbūt tai yra pirmasis signalas“, – BNS sakė R. Radvilavičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (793)