„Manau, kad europinės sankcijos turėtų ir galėtų būti ir griežtesnės, ir gilesnės. Tas potencialas dar neišnaudotas. Tačiau pozityvu tai, kad jos yra paskelbtos“, - žurnalistams sakė ministras Vilniuje per bendrą spaudos konferenciją su ES plėtros eurokomisaru Štefanu Fiule.

Pasak L. Linkevičiaus, iš Rusijos nematoma jokių pastangų sustabdyti sunkiosios ginkluotės tiekimą separatistams Rytų Ukrainoje.'

ES šalių vadovai trečiadienį sutarė taikyti sankcijas Rusijos bendrovėms, kurios remia prieš Ukrainos teritorinį vientisumą nukreiptus veiksmus, ir įšaldyti Europos investicinio banko bei Londone įsikūrusio Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko investicines programas Rusijoje.

ES jau taiko kelionių draudimą ir turto įšaldymą 72 asmenims iš Rusijos ir Ukrainos, kurie prisidėjo prie krizės kurstymo.

Tačiau ES kol kas nesiėmė priemonių prieš konkrečius Rusijos ekonomikos sektorius, neįvedė apribojimų aukštiems Kremliaus pareigūnams ir nesutarė dėl ginklų embargo Rusijai.

Nauji ES žingsniai paskelbti netrukus po to, kai JAV pranešė griežtinančios ekonomines sankcijas Rusijai. JAV iždo departamentas nurodė, kad priemonės apima sankcijas naftos milžinei „Rosneft“ ir bankui „Gazprombank“. Į asmenų, kuriems taikomos naujos sankcijos, sąrašą įtrauktas Rusijos Dūmos pirmininko pavaduotojas Sergejus Neverovas, aneksuoto Krymo federalinis reikalų ministras Olegas Saveljevas ir prezidento Vladimiro Putino pavaduotojas Igoris Ščegolevas.

„Sveikiname Jungtinių Valstijų lyderystę (...) įvedant sankcijas labau jautriems segmentams, finansams, karinei pramonei“, - sakė L.Linkevičius.

Europos Komisijos atstovas Š.Fiulė teigė, kad naujos europiečių ir amerikiečių sankcijos yra adekvačios ir pasiuntė tvirtą signalą Maskvai.

„Vakarykštes ES ir JAV sankcijas laikau adekvačiomis. Tai stiprus signalas Maskvai, kad nesiimta pakankamų ir tvirtų žingsnių stabdant situacijos Rytų Ukrainoje destabilizavimą“, - žurnalistams sakė Š. Fiulė.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (86)