„Mano tikslas – kad kuo daugiau žmonių Lietuvoje realizuotų save, darytų tai, kas jiems patinka, o jei nusprendė pakeisti savo sritį, kad jie žinotų, kokius žingsnius reikia žengti“, - teigė ji.

Apie savo meilę darbui ir kaip svarbu dirbti tai, kas patinka, L. Danienė pasakojo Vilniuje vykusioje „#Switch!” konferencijoje.

„Manau, kad esu sėkmingas žmogus, nes dirbu mylimą darbą“, - kalbėjo „Svajonių dirbtuvių“, konsultacijų ir mokymų programą, norintiems pokyčių profesiniame gyvenime, įkūrėja.

„Kada gauname galimybę patys priimti sprendimus dėl mums svarbių gyvenimo sprendimų? Neretai taip nutinka kai vaikystėje renkamės batus. Net ir dvimečio pyplio tėvai klausia: Ar tau patogu? Pavaikščiok. Ar nespaudžia? Tuomet visi supranta – jei nupirks mums nepatogius batus, mums bus nepatogu vaikščioti, o gal bus taip blogai, kad batus teks išmesti ir pirkti naujus. Ta pati taisyklė galioja visiems gyvenimo pasirinkimams – priklausomai nuo to kokią profesiją ar karjeros kryptį pasirinksime, per gyvenimą eisime arba tvirtu žingsniu, arba jausdami nepasitenkinimą dėl nuospaudų, vis stoviniuodami ir keisdami batus“, - pastebėjo verslininkė.

15 metų vadybos ir darbo su komanda patirties turinti L. Danienė konstatuoja – kuo greičiau atrasite jums tinkamus batus, tuo toliau nueisite.

Konferencijoje pranešimą skaičiusi moteris akcentavo, kad pats laikas nustoti klausyti patarimų, o sprendimus dėl savo gyvenimo priimti paties. Juk kartais net pačių sėkmingiausių žmonių patarimai vienas kitam prieštarauja – tad kodėl kelio į sėkme nesusitiesti priimant pačiam sprendimus.

„Net ir patys žinomiausi ir sėkmingiausi pasaulio verslininkai negali mums patarti, jei mes neatpažįstame kas mums geriausia“, - konstatuoja L. Danienė.

Pasak moters, žmonėms imtis gyvenime drastiškų pokyčių drąsos trūksta, nes juos supa labai daug nežinojimo.

„Mūsų mokykloje niekas nemoko – kaip atrasti save, kaip kliautis savo nuojauta, kaip svarbu ieškant profesinės realizacijos galvoti apie tai, kad kiekvienas turime įgimtus polinkius, aistras, bruožus ir juos atradus dirsi su daug didesniu entuziazmu“, - pastebėjo konferencijos pranešėja.

Daryti profesinėje veikloje tai, kas iš tiesų atneš laimę, dažnai stabdo ir aplinka: „Mano istorijoje buvo atvejis, kai teisininkė pasuko į stilistės veiklą. Tai jos mama vos šoko negavo. Bet kadangi moteris jau buvo daug pasiekusi teisėje, tai jai pavyko greitai žinomumą ir kitoje srityje pasiekti“.

L. Danienė tiki, kad kai žmogus supranta, kaip pokytį karjeroje reikia daryti išvengiant didesnių nesėkmių, viskas susidėlioja savaime.

„Užsisukę rutinoje, mes prarandame energiją, o kai užlieja geras jausmas, kai darai, kas tau patinka, tai ta energija leidžia kliūtis nugalėti, nesėkmes perkopti. Todėl taip ir svarbu atrasti savyje, kas tave motyvuoja“, - pridėjo verslininkė.

L. Danienė pastebėjo, kad prie darbuotojų geros savijautos turėtų prisidėti ir darbdaviai: neretai iš darbuotojo reikalaujama visko – ir parduoti, ir klientą globoti, ir ataskaitas daryti, ir idėjas strateguoti.

„Tai labai išblaško, bet dabar darbo rinkoje tikimasi, kad žmonės bus universalūs. Ir netgi tai matoma darbo skelbimuose“, - tęsė pašnekovė.

Pasak jos, dažniausiai žmogus labai gerai gali daryti tik vieną dalyką, o kiti – irgi bus padaryti, bet prasčiau.

„Jei esi labai atidus, kruopštus, gerai planuojantis, gali būti, kad tau bus sunku su strateginiu mąstymu. Jei esi labai strategiškas, kai tau reikia labai detaliai suplanuoti įgyvendinimą, gali būti labai sunku. Dėl to yra idealu tikslų siekti per komandas“, - savo patirtimi dalijosi L. Danienė.

Verslininkė pastebėjo, kad neretai žmonės yra linkę nurašyti savo talentą.

„Kartais gali išgirsti – baigiau ekonomiką, o tai ką aš čia dabar megsiu. O aš pažįsto merginų, kurios yra išplėtojusios savo verslą ir mezga puikius megztinius ir joms puikiai sekasi ir čia reikia ekonominio išsilavinimo, nes kuo labiau verslas auga, tuo labiau reikia jį profesionaliai valdyti“, - kalbėjo moteris.

Neretai savo tikrąjį talentą užslopiname dar vaikystėje – juk atrodo, jei man lengva kažką daryti, tai koks čia talentas, juk taip paprasta.

„Ir mes nesusimąstome, kad kitam tai gali būti žiauriai sunku. Pavyzdžiui, vienas – veržiasi į sceną, o kitą išpila šaltu prakaitu, kai reikia penkiems žmonėms pristatymą daryti, - savo pastebėjimais dalijosi pašnekovė. - Be to, kai kuriuos dalykus mums jau įdiegia vaikystėje. Pavyzdžiui, jei vaikas daug šneka, bendrauja, tai jį pradeda tramdyti, o tada vaikas supranta, kad tai yra blogai, ir tampa santūriu, užslopina save, o kai anksčiau ar vėliau pramuša žmogus sužydi. Taigi kartais reikia paneigti viduje susiformavusius stereotipus“.

Verslininkė griauna ir stereotipą, kad stipri valia – gerai: „Jei žmogus ją nukreipia prieš save, save įtikinėja, kad reikia, nors nepatinka, tai ta valia gali dar ilgiau išlaikyti žmogų jam nepatinkančioje veikloje, nes jis juda į priekį ne malonumo vedamas, o visą laiką save priversdamas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)