Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Laurynas Vilimas primena, kad akcizus alkoholiui, tabakui ir kurui valdžia didina reguliariai.

Skirtumas tik tas, kad per visą Lietuvos nepriklausomybės laikotarpį akcizai niekada nebuvo padidinti taip ženkliai, todėl dabar galima tikėtis įvairios vartotojų reakcijos.

„Pavyzdžiui, tie, kurie ieško kainos už laipsnį, tai nuo stipresnio alaus pereis prie spirituotų gėrimų arba nuo silpnesnių gėrimų pereis prie stipresnių. Kokybiško vyno mėgėjai taip pat pajus ženkliai pasikeitusias kainas, tačiau nemanau, kad dėl to pereis prie kitų gėrimų. Jie turbūt kaip pirko gerą vyną, taip ir toliau pirks. Kalbant apie stipriuosius alkoholinius gėrimus, akivaizdu, kad gali būti pereita prie nelegalios apyvartos“, – „Šiaulių naujienoms“ sakė L. Vilimas.

Negana to, kyla didelė grėsmė, jog lietuviai dažniau apsipirkti vyks į Lenkiją ar net Latviją.

Tuo tarpu šiauliečiai pripažįsta, kad pakitusios kainos kol kas nepakeitė jų pirkimo įpročių.

Gyventojai kainų brangimui nesiruošė ir prieš kovo pirmąją neskubėjo alkoholio pirkti dėžėmis.

Tačiau kai kurie iš jų atvirai teigia esantys nepatenkinti tokiu Vyriausybės sprendimu.

„Mūsų valdžia geba tik kelti mokesčius ir didinti akcizus. Nelabai suprantu, ką jie taip bando pasiekti. Kainų kėlimas alkoholizmo problemos neišspręs“, – sakė šiaulietis Romas. Antanas teigė parsivežąs alkoholio iš užsienio, tai jam vis tiek – „gali branginti kiek nori“. Tuo tarpu Miglė sutinka, kad kainas reikėjo kelti: „Gerai, kad kainos kyla. Gal kai priėjimas prie alkoholio mažės, tai ir tų girtuokliavimų mažės“.