Bus ekonomikos nuosmukis

„Reikia atskirti dvi sąvokas. Viena yra taupymas, kita yra ne gamyba. Dažnai jos suplakamos. Kai užsidaro kokios nors įmonės, tai nėra tapymas, nes jos ir energijos nesuvartoja, bet ir produkto nepagamina. Taupymas yra tada, kai gamini tą patį, bet sugalvoji, kaip padidinti energijos vartojimo efektyvumą energijos vartojimo – turi tiek pat šviesos, šilumos, mobilumo, bet sunaudoji mažiau. 

Manau, kad didžioji dalis to energijos suvartojimo mažėjimo Europoje bus būtent per ne gamybą, kai užsidarinės įmonės. Todėl, kad jos, kaip „Achema“, supranta, kad nebeparduosi tos produkcijos pelningai, tai reikia laikinai sustoti. Tokie įmonių sprendimai tikriausiai ir nuims didžiąją dalį paklausos naštos nuo energetikos sistemos, tik abejoju, kad Europos Komisija būtent to ir norėjo. Ji kaip tik nori taupymo, bet jis taip lengvai nesiduoda, čia reikia daug investicijų, jos užtrunka.

 Taip kad situacija nėra lengva ir greičiausiai turėsime tam tikrą ekonomikos nuosmukį, kuris padės sumažinti tą energijos suvartojimą, bet tai nebus taupymas, tai bus ne gamyba“, – DELFI TV laidoje „Iš esmės“ aiškino ekonomistas Raimondas Kuodis.

Jis kol kas nesiryžo prognozuoti, kiek Lietuvos įmonių gali nuspręsti apriboti ar laikinai sustabdyti savo veiklą, nes tai daug priklauso ir nuo bendrų Europos sprendimų.

„Jau dvejus metus rašau apie tą problematiką, tuos visus algoritmus, kaip jie sustiprino Putino įtaką. Laiko labai daug praleista, nes dujų kainos Europoje pradėjo kilti dar gerokai prieš karą, praėjusių metų rudenį. Jau tada matėsi, kad Europa lipa ant to grėblio, išsimuš dantis, bet visi metai iš esmės buvo praleisti vos ne ginant tuos algoritmus, ribinio gamintojo sistemą, kai perki elektrą ar energiją už aukščiausią kainą, kuri nusistato rinkoje. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)