Paklaustas, ar teisinga atimti nedarbo išmoką iš žmogaus, kuris porą kartų per pusmetį atsisakė dirbti, ekonomistas prof. Raimondas Kuodis sako, kad yra daug dedamųjų.

„Mes tikrai žinotume, kad bedarbiai yra apsimestiniai nemaža dalimi, jei šalyje veiktų pilno užimtumo režimas. ES negyvena šiame režime, ES bedarbystė siekia kelioliką procentų. <...> Europos ši tragedija tęsiasi apie 40 metų mažiausiai. Europa šiuo požiūriu nėra jokia gerovės valstybė. Gerovės valstybę prieš 80 metų bent jau šiuo aspektu apibrėžė Williamas Beveridge'as savo garsiu raportu Didžiojoje Britanijoje. Pagal jį, kas yra pilno užimtumo režimas: tai yra tada, kai laisvų darbo vietų yra gerokai daugiau nei bedarbių“, – sako R. Kuodis.

Anot jo, Lietuvoje, nors ir padaugėjo laisvų darbo vietų, bet jų vis tiek yra 4-5 kartus mažiau.

„Ką Europa jau daug dešimtmečių daro: ji užkasa 9 kaulus ir paleidžia 10 šunų, t. y. bedarbių. Natūralu, kad šunelis, labiau pasistengęs ar jam labiau pasiseks, iškas kaulą. Tai reiškia, kad kitas neiškas. Kitaip tariant, bedarbystė užprogramuota struktūriškai, tą reiktų spręsti, bet socialdemokratinė Europa tik mėgsta šnekėti apie bedarbystes, laimės trūkumą bedarbių, bet de facto režimas užprogramuotas makroekonomine prasme“, – pažymi ekonomistas.

Tačiau netgi tokiame režime, pasak jo, yra būdų, kaip atsijoti apsimestinius nuo neapsimestinių bedarbių.

„Žinoma, labai trukdo sovietinis mentalitetas, mums atrodo, kad sistemomis reikia naudotis. Jeigu tau duoda, tai tu išgręžk iš jos viską. Niekas nekalba apie moralinę žmogaus pareigą dirbti, kad žmogus privalo dirbti, sistema yra laikina pagalba, bet jis turi daryti viską, kad susikurtų sau „darbo vietą“ mikro prasme, investuodamas į savo galvą, gyvenimo discipliną ir kt. Tai ši problema yra. Tai vienas dalykas.

Antras dalykas – politikai. Jie mėgsta vaidinti empatiją. Ir jie apkabina bedarbio statusą gausybe dovanėlių, kaip kalėdinė eglutė: sveikatos draudimai, krūvos pašalpų, kompensacijų ir kt. Mes taip sukuriame ne tiesiogiai išreikštą darbo apmokestinimą tokiu būdu, kad tu nuspręsdamas dirbti net už minimalią algą prarandi gerokai daugiau, nei gaudamas ir eidamas į darbą. To reikia vengti. Kaip tą daryti, siūliau ne kartą: kad būtų asmeninės sąskaitos „Sodroje“, iš jų būtų galima kofinansuotis bedarbių pašalpą, žmogus pradėti galvoti, ar verta save apvaginėti“, – laidoje kalbėjo R. Kuodis.

Visą laidą „Iš esmės“ galėsite stebėti nuo 19.00 val. Delfi TV eteryje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (181)