Stengsis išmokėti iki Velykų

„Vakar Seimas svarstė daug įstatymų, kai ką priėmė, kai ką atidėjo. Noriu paaiškinti situaciją dėl Darbo kodekso ir Užimtumo įstatymo projektų.

Dar vakar buvo priimti pakeitimai, kuriuose iš principo yra pritariama prastovoms ir dalinėms subsidijoms, tai reiškia, pats principas yra įtvirtintas įstatymu, o Užimtumo įstatymas, kuriame nustatomos tvarkos, kaip subsidijos būtų teikiamos, tie pakeitimai buvo atidėti svarstymo stadijoje.

Kadangi jau nuo balandžio 5 dienos buvo planuotas UT registracijos procesas, kad tie, kas norėtų gauti subsidijas už prastovas ir tie, kas norėtų gauti išmokas už savarankiško darbo išmoką, jau galėtų registruotis, bet dabar, kai įstatymas atidėtas, mes ir toliau planuojame šią registraciją įgyvendinti, nes turime pilną patikinimą iš Seimo, kad balandžio 7 dieną, kai vyks Seimo posėdis, šioms nuostatoms, jog visiems darbdaviams būtų taikoma prastovų subsidija 90 proc., jeigu išmoka yra iki MMA, ir 70 proc., jeigu iki 1,5 MMA, ir 257 Eur visiems savarankiškai dirbantiems, tai turime patikinimą iš valdančiųjų, kad Seime antradienį joms bus pritarta ir mes galėsime išmokėti išmokas ir subsidijas, pagal šias nuostatas“, – spaudos konferencijoje sakė ministras.

Jo teigimu, visi, kam reikalingos subsidijos ir išmokos, kaip ir buvo numatyta prieš tai, turėtų registruotis UT balandžio 5 dieną.

„Lėšas išmokėsime tada, kai bus priimtas įstatymas, viską darysime, kad lėšas žmonės gautų iki Velykų“, – žadėjo jis.

Paklaustas, kas bus, jei Seimas vis tik nepriims įstatymo pataisų, jis tikino, kad lieka planas B.

„Šiuo metu galiojanti tvarka yra ta, kuri yra patvirtinta Seime, tai 60 proc. ir 90 proc. (subsidijos-red.), tačiau kaip ir sakiau, kad turiu pilną valdančiųjų patvirtinimą, kad šie teisės aktai bus priimti.

Mes visą laiką turime antrąjį variantą kišenėje, tačiau darome viską, kad būtų tas pirmasis variantas, 90 ir 70 proc. su didesniu valstybės prisidėjimu tiems, kas prastovas mokės didesnes nei MMA atlygis. Viską darome, kad geriausias variantas pasiektų tiek verslininkus, tiek savarankiškai dirbančiuosius“, – tikino jis.

Sprendimo nepriėmė

„Delfi“ primena, kad antradienį Seimas nebalsavo, ar keisti subsidijų mokėjimą darbo vietas išlaikantiems darbdaviams, dėl koronaviruso paskelbusiems prastovas.

Kaip rašė BNS, pertraukos iki kito posėdžio paprašė „valstiečių“ frakcija. Už tai balsavo 47 Seimo nariai, prieš – 44, o susilaikė 9. Kitas Seimo posėdis vyks balandžio 7 dieną.

„Kita savaitė yra algų savaitė“, – pareiškė liberalas Simonas Gentvilas. Pasak jo, prastovos paskelbtos apie 200 tūkst. Lietuvos gyventojų.

Įstatymų pataisos numato mokėti šiek tiek didesnes subsidijas karantino metu darbo vietas išlaikantiems darbdaviams. Siūloma kiek pakeisti anksčiau priimtą mokėjimo tvarką – dabar darbdaviai būtų skatinami labiau prisidėti patys, tuo pačiu didėtų ir valstybės parama.

Siūloma darbdaviams paskelbusiems prastovą ir jos metu išlaikantiems darbo vietas, mokėti 70 proc. darbuotojų atlyginimo subsidijas, bet ne daugiau kaip 1,5 minimalios algos (910,5 euro iki mokesčių arba 656 eurus „į rankas“).

Tokia išmoka būtų skiriama, jeigu darbdavys sutiktų ir pats mokėti 30 proc. algos ir bent šešis mėnesius po karantino pabaigos išlaikyti darbo vietas.

Jei darbdaviai nenorėtų mokėti 30 proc. dalies, jie gautų 90 proc. subsidijas, o 10 proc. turėtų skirti patys. Tačiau šiuo atveju maksimali subsidija siektų vieną MMA (607 eurai iki mokesčių arba 437 eurai „į rankas“), o darbo vietas jie turėtų išlaikyti bent tris mėnesius.

Subsidijų negautų darbdaviai, atleidę darbuotojus savo iniciatyva be jų kaltės arba išleidę neapmokamų atostogų darbuotojo prašymu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)