Tiesa, už turtingą dienos ar net kelių dienų programą šventės dalyviams tenka gerokai paploninti piniginę. Be 100 eurų žmogui neprasideda beveik jokio mergvakario ar bernvakario organizavimas, o kartais dalyviai išleidžia net 300–400 eurų ar daugiau.

Nors ši priešvestuvinė šventė gerokai pakito, ir retame mergvakaryje, bernvakaryje atsiranda striptizo šokėjai, o vakaras baigiasi prezervatyvų keitimu į būsimos nuotakos bučinius, šiuolaikinės šventės sąskaita stipriai išaugo.

Šventės organizavimą pavadino vištų peštynėmis

Praėjusią vasarą du mergvakarius savo geriausioms draugėms organizavusi Ieva atvira: be 100 eurų žmogui neverta nė pradėti.

„Šią vasarą, manau, net ir tiek neužtektų. Tai yra labai sudėtingas ir nedėkingas reikalas. Kiekviena būsimoji nuotaka turi skirtingą draugių ratą, ir kai jos visos sueina į krūvą – prasideda tikros vištų peštynės. Kiekviena mano, kad geriausiai pažįsta nuotaką, bando įsiūlyti savo idėjas, bet sumenkinti kitas. Tikrai labai sudėtinga“, – pasakojo ji.

Pašnekovė nutarė veikti griežtai – sudarė sąrašą pramogų ir pateikė jį kitoms merginoms, kad galėtų kiek pakoreguoti.
Mergvakaris

„Gal ir negražus variantas, bet kai tiek daug skirtingų merginų pageidavimų – geriau jau taip. Gavau pastabų, kad toks planas yra nepigus, pora merginų nusprendė nedalyvauti, bet žinau mergvakarių, kur reikia mestis ir po 300–400 eurų ar daugiau, nes dabar populiaru skristi švęsti į Paryžių ar Milaną“, – atkreipia dėmesį.

Pakoregavus siūlomą scenarijų, merginos metėsi po 100 eurų, tačiau Ieva šios sumos nesureikšmina: „Aš į tai žiūrėjau ne taip, kad išplėšiu tuos 100 eurų iš širdies ir atiduodu savo draugei į piniginę. Juk už tuos pinigus pati puikiai leidžiu laiką su šauniomis merginomis, lygiai taip pat kaip ir būsima nuotaka valgau, linksminuosi, ilsiuosi SPA komplekse. Tai investicija ir į nuotakos, ir į savo gerą laiką, tuo labiau, kad vis mažiau jo atsiranda susitikti su draugėmis.“
Tai yra labai sudėtingas ir nedėkingas reikalas. Kiekviena būsimoji nuotaka turi skirtingą draugių ratą, ir kai jos visos sueina į krūvą – prasideda tikros vištų peštynės. Kiekviena mano, kad geriausia pažįsta nuotaką, bando įsiūlyti savo idėjas, bet sumenkinti kitas. Tikrai labai sudėtinga.
Ieva

Ieva pabrėžia, kad abu mergvakariai buvo labai jaukūs ir mergaitiški: „Tikrai nebuvo jokių kabinėjimųsi prie vyrų, prezervatyvų dalinimų ar falo formos tortų.

Pasiėmėme nuotaką iš namų, užsakėme jai makiažą, kad jaustųsi itin graži, surengėme gražius pusryčius gamtoje, važiavome iki Klaipėdos, kur turėjome nusisamdžiusios fotografą, išnuomojome puikius apartamentus. Per kitą mergvakarį lepinomės SPA. Aišku, visi yra skirtingi, skirtingiems žmonėms reikia skirtingų dalykų“, – sako ji.

Realiai suma daug didesnė

Šią vasarą mergvakaryje dalyvausi Julija sako, kad jai teko išleisti 120 eurų, tačiau realiai patirtos išlaidos išauga kone dvigubai, nes merginos šventei perka sukneles, batelius, darosi manikiūrą ar makiažą.

„Iš pradžių, kai pagrindinės organizatorės susumavo visas išlaidas, pagal pirminį planą išėjo po 200 eurų kiekvienai. Pagal jį turėjome keliauti į Nidą su vadinamu party bus (liet. vakarėlių autobusu), sustoti Kaune ir Klaipėdoje, ten pramogauti. Tačiau šios idėjos buvo atsisakyta, manau, dėl neadekvačios kainos, bet turbūt labiausiai dėl to, kad visos labai užimtos, ir negalėjo mergvakariui skirti daug laiko.

Susitikome su nuotaka, užsakėme jai makiažo paslaugą, surengėme labai gražius pusryčius gamtoje, su šampanu, spurgytėmis, orinukais (angl. macarons), ant stalo – rausvos rožės. Po to važiavome į Trakus, plaukiojome jachta, žaidėme įvairius žaidimus, fotografavomės, apsigyvenome namuke ant ežero kranto“, – prisimena.

Tačiau Julija teigia, kad 120 eurų už mergvakarį iš dalyvės – ne tiek ir daug. Prieš kokius šešerius metus jai teko pakloti gerokai didesnę sumą.

„Tai buvo brolio žmonos mergvakaris, kai dar buvo litas. Kaina buvo kosminė, šimtais litų, nors vakarėlis nebuvo kažkuo labai ypatingas, sakyčiau tik kaina buvo ypatingas, – juokiasi. – Šventėme per tris miestus – Vilnių, Nidą ir Dubliną. Merginos suskrido iš viso pasaulio, net iš JAV. Mergvakaris tęsėsi penkias dienas, tos veiklos buvo daug, viską organizavo jos sesuo dvynė, tai žinojo, ko nuotaka nori. Aš manau, kad buvo persistengta, bet nuotakai labai patiko, tai gal klystu“, – svarsto ji.

Julija prasitaria, kad tokios patirtys, kada tenka išleisti krūvas pinigų, – atbaido nuo mergvakarių.

„Nepatinka man jie, jaučiuosi priversta ten būti visada labai linksma, nuolat kažką veikti. Kita vertus, dar nebuvau savo geriausios draugės mergvakaryje, Manau organizuoti vakarėlį itin artimam žmogui bus fantastiška“, – šypsojosi.

Atskleidė, kaip apskaičiuoti šventės kainą

Renginius organizuojančios įmonės „Trys karaliai“ vadovas Remigijus Žiogas sako, kad mergvakarių šventimo tendencijos išties stipriai pasikeitė, nors bernvakarių – mažai tepakito.

„Į šimtą eurų žmogui tilpti sunku, ši suma yra standartas. Žmona, pavyzdžiui, praeitą savaitgalį buvo mergvakaryje, kur teko mestis po 200 eurų, nors nebuvo kažko labai vau, jokių fejerverkų.
Lietuvės dažniausiai rengia šiltus, jaukius pasibuvimus, laiką leidžia žirgyne, plaukioja jachta, skrenda oro balionu, važiuoja prie jūros, dalyvauja vyno degustacijose, o tai labai išaugina sąmatą. Vyrauja toks angliškas stilius. Tos, kurios šlaistosi iki penkių ryto klube ir geria, dažniausiai būna iš išeivijos ar be kūrybinės fantazijos.
Remigijus Žiogas

Pasikeitė pačios šventės formatas, dabar mergvakariuose nėra jokios prievartos rinkti parašus iš praeivių, bučinių, linksmintis klubuose, šlaistytis iki penkių ryto. Lietuvės dažniausiai rengia šiltus, jaukius pasibuvimus, laiką leidžia žirgyne, plaukioja jachta, skrenda oro balionu, važiuoja prie jūros, dalyvauja vyno degustacijose, o tai labai išaugina sąmatą. Vyrauja toks angliškas stilius. Tos, kurios šlaistosi iki penkių ryto klube ir geria, dažniausiai būna iš išeivijos ar be kūrybinės fantazijos“, – atskleidžia jis.

R. Žiogas skaičiuoja, kad maždaug viena valanda mergvakaryje kainuoja apie 100 eurų, todėl nesunku apskaičiuoti, kiek kainuos šventė pagal tai, kiek ji truks.
Remigijus Žiogas

„Pasibuvimas žirgyne kainuoja mažiausiai 200 eurų, pasiplaukioti jachta – vėlgi apie 200 eurų, jeigu išsinuomosi senovinį kabrioletą, valanda kainuos 100 eurų. Taip ir išeina, kad kiek pramogausi – tiek ir mokėsi. Bet kokia pramogos valanda atsieina apie 100 eurų“, – sako jis.

Jis pastebėjo, kad dabartiniai mergvakariai vyksta mažesniame merginų ratelyje, jeigu anksčiau buvo įprasta švęsti didesniame nei dešimties merginų būryje, dabar dažniausiai nuotaka leidžia laiką kokių 5–6 artimiausių draugių ratelyje.

„Kai mažiau merginų – lengviau ir organizuotis, nes ir taip organizavimo metu kyla daug pykčių, nesutarimų. Kažkada buvau pajungtas į vieną merginų forumų, tai greit atsijungiau, pamatęs diskusijas: tu man neatrašei po pietų, tu tam ar anam nepaskambinai, todėl per tave spalvos bus violetinės, o ne vyšninės ir t. t. Visiški kraštutinumai“, – juokiasi.

Jis pažymi, kad švęsti mergvakarius ar bernvakarius užsienyje – dabar itin populiaru, dalyviai dažnai renkasi Barseloną, Ibizą.

Visgi nors mergvakarių šventimo tendencijos keičiasi, bernvakarių – mažai pakito: „Vyrai visais laikais nebūdavo reiklūs, išrankūs. Dominuoja vyriškos, kariškos pramogos: diena kariuomenėje, dažasvydis, pirtis, brendžio, viskio degustacijos, naktiniai klubai.“
Nebėra taip, kad sako: vau, pas tave nebuvo bernvakaryje šokėjos? Nesąmonė. Vyrai keliauja žvejoti į Norvegiją, skambina ir prašo, kad jaunikį normaliai pakankintumėme: atvažiuotų FNTT ar STT, suimtų jaunikį, išsivežtų, išmestų iš lėktuvo su oro parašiutu. Tačiau, kai sužino, kad tokia programa dešimčiai žmonių kainuos 3000 eurų, greitai dingsta.
Remigijus Žiogas

Nors dažnas bernvakaris baigiasi naktiniame klube, retame bernvakaryje pasirodo striptizo šokėja, ši mada traukiasi: „Nebėra taip, kad sako: vau, pas tave nebuvo bernvakaryje šokėjos? Nesąmonė.

Vyrai keliauja žvejoti į Norvegiją, skambina ir prašo, kad jaunikį normaliai pakankintumėme: atvažiuotų FNTT ar STT, suimtų jaunikį, išsivežtų, išmestų iš lėktuvo su oro parašiutu. Tačiau, kai sužino, kad tokia programa dešimčiai žmonių kainuos 3000 eurų, greitai dingsta.“

Visgi R. Žiogas nedrįsta tvirtinti, kad mergvakariai kainuoja brangiau, be 100 eurų žmogui vyrišką šventę taip pat sunku surengti.
Bernvakaris

„Vyrai galbūt „tilptų“ į 60 eurų žmogui, bet bernvakariai turi viena bruožą – juose vyrai dažnai pasigeria, jų šventę išbrangina alkoholis. Jei jie keliauja į kokį naktinį klubą, būna, kad ir 200 eurų jame palieka, kai merginos viską suplanuoja preciziškai, žino, ką kiekvieną valandą veiks ir kiek tai kainuos“, – sako jis.

Mergvakaris su kaubojais ar bernvakaris tiesioginiame eteryje

Švenčių organizatoriai mergvakariams ir bernvakariams siūlo pačių įvairiausių, kartais net itin šmaikščių pramogų, pavyzdžiui, pamoką vairuoti traktorių, šokti su virve nuo tilto ar užimti radijo eterį.

Štai teminiai-renginiai.lt siūlo „mergvakarį su kareivukais“ ar dieną su kaubojais.
Mergvakaris (teminiai-renginiai.lt nuotrauka)

„Jeigu pas mus užsisako pramogą, mes jaunąją pagrobiame. Viskas vyksta gamtoje, sugalvojame įvairių žaidimų, užduočių, kaip šaudymas iš lanko ir pan. Tos užduotys nėra fizinės, tikrai nėra jokių šliaužiojimų ir pan.“, – DELFI pasakojo šventės organizatorius.

Visgi jis pripažįsta, kad kadaise itin mėgiama pramoga populiarumą prarado: „Šią vasarą tikrai mažokai mergvakarių turėjome. Didelė konkurencija, daug įvairių pramogų siūloma, dabar gal populiaresnės vandens pramogos, jachtos.“

Dviejų valandų trukmės pramoga 2-6 merginoms kainuoja 120 eurų.
Mergvakaris (teminiai-renginiai.lt nuotrauka)

Štai viena radijo stotis teikia itin keistą pramogą – leidžia šventės dalyviams valandą užimti tiesioginį radijo eterį.

„Aš esu vedęs tik bernvakarius. Būna smagu, eterio laikas vakare, vyrai ateina jau tokie „įkalę“, aš sugalvoju jiems įvairiausių užduočių, o visi gali klausytis. Vieną kartą turėjo ateiti keturi vyrai, tačiau, žiūriu, ateina kokių 15 žmonių, ir visi tokie stambūs, kaip buivolai, ir dar su buteliais rankose, – prisimena vieno radijo vedėjas.

Kartais eterio metu skambiname būsimai nuotaikai, ir jaunikis praneša, kad persigalvojo dėl vestuvių, tačiau moterys labai greit supranta, kad čia juokelis. Raginame skambinti ir klausytojus, tai jie skambina, sako palinkėjimus. Kartą paskambino pagyvenusi moteris ir bandė atkalbėti vesti.“

Už valandą tokios pramogos kompanijai tenka susimokėti 100 eurų.

Galima ir sutaupyti

Visgi įmanoma susigalvoti pramogų, nekainuojančių kosminių sumų. Nors šventė bus kukli, tačiau jauki ir ne ką mažiau prastesnė už tas, kurių sumos viršija kelis tūkstančius eurų.

Savo sesės mergvakarį rengusi Lina pasakoja, kad labai norint – galima surengti šventę gana pigiai.

„Aš nepateisinu tų trankių mergvakarių, tąsymosi po miestą kvailai apsirengus, šėliojimo iki ryto. Kitas dalykas, kurio nesuprantu, – kodėl tai turi būti kažkokios pramogos, einančios viena paskui kitą. Tai labai vargina.

Kartą dalyvavau viename mergvakaryje, kur viskas buvo sustyguota, pramoga po pramogos: iš pradžių makiažo pamoka, tada lėkėme su jachta pasiplaukioti, vakare šokių pamoka, naktį – klubas. Visa diena kaip darbas. Būsima nuotaka laukėsi, nesupratau, kodėl reikėjo visą dieną ją tampyti“, – svarsto Lina.
Kartą dalyvavau viename mergvakaryje, kur viskas buvo sustyguota, pramoga po pramogos: iš pradžių makiažo pamoka, tada lėkėme su jachta pasiplaukioti, vakare šokių pamoka, naktį – klubas. Visa diena kaip darbas. Būsima nuotaka laukėsi, nesupratau, kodėl reikėjo visą dieną ją tampyti.
Lina

Savo sesers mergvakarį mergina suorganizavo itin pigiai, tačiau laiką praleido puikiai.

„Mes nupirkome gražią dėžutę, į kurią sudėjome kiekvienos merginos nuotakai parašytus laiškus. Ji juos skaitė verkdama. Surengėme gamtoje pusryčius su skaniais užkandžiais, šampanu, keliavome į žirgyną, kur ji jodinėjo, o vakare padarėme staigmeną – susitikome su bernvakario dalyviais.

Viskas kainavo maždaug po 35 eurus, iš tikrųjų net tiek nekainavo. Manau, kad tai yra normali kaina, nors turbūt visi sakys, kad čia išvis nieko. Kiekvienas rengia pagal galimybes ir poreikius“, – sako mergina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)