Praėjusią savaitę paskelbta, kad V. Kučinskas sulaikytas liepos 15 dieną vykdamas su šeima atostogauti, kertant Slovėnijos ir Kroatijos sieną.

Šią savaitę paaiškėjo, kad V. Kučinskas į teisėsaugos akiratį patekęs ir Lietuvoje, kur yra įtariamas sukčiavimu, svetimo turto iššvaistymu, turtinės žalos padarymo apgaule ir nusikalstamu bankrotu.

Penktadienį žiniasklaidai išplatintame pranešime cituojama verslininko žmona Kristina Kučinskienė: „Nėra teisiškai pagrįsto atsakymo į klausimą, kodėl šioje ekstradicijos į Rusiją byloje taikoma tokia kardomoji, žmogaus judėjimą ir teises apribojanti priemonė kaip sulaikymas“.

Jos teigimu, nepaisant jam taikomų teisių suvaržymų, V. Kučinskas laikosi gerai ir tikisi kuo greitesnės šios neadekvačios situacijos baigties.

Pranešime skelbiama, kad V. Kučinsko interesams šiuo metu tiek Lietuvoje, tiek Slovėnijoje dirba tokio pobūdžio bylose solidžią patirtį turintys teisininkai. Siekiama, kad V. Kučinskas būtų paleistas iš suėmimo arba perduotas Lietuvai.

Advokatų vertinimu, panašioje situacijoje pirmiausia išbandomi kiti baudžiamojo proceso teisės būdai, tai įprasta demokratiškame pasaulyje. Šiuo metu verslininkui taikomos prievartos priemonės teisiniu požiūriu vertinamos kaip perteklinės.

Pasak K. Kučinskienės, teisininkai vis dėlto atkreipia dėmesį, kad šiuo atveju tenka kalbėti ne apie demokratiškos šalies, o Rusijos inicijuotus veiksmus. Ši valstybė, jos teisėtvarka ne kartą yra pasitelkusi įvairius teisiškai nepagrįstus bei abejotinus metodus, kai vietoje civilinės teisės priemonių pasitelkiamas perteklinis baudžiamasis persekiojimas. Tokiais atvejais neretai poveikiui sustiprinti įtraukiami ir diplomatiniai pajėgumai.

Su teisės profesionalais bendradarbiaujantys V. Kučinsko artimieji laikosi jų patarimo susilaikyti nuo platesnio bylos komentavimo. Pagrindinis jų prašymas šiuo metu yra gerbti šeimos privatumą. Pastarosiomis dienomis artimiesiems svarbiausia yra susitelkti ir, padedant teisininkams, padaryti viską, kad V. Kučinskas kuo greičiau grįžtų namo.

„Tikiuosi, kad daugiau su ekstradicijos byla susijusios informacijos bus galima pateikti artimiausiu metu“, – teigia K. Kučinskienė.

„Delfi“ anksčiau skelbė, kad bendra „Arvi“ grupės įsiskolinimų suma tarptautiniams kreditoriams gali siekti daugiau kaip 40 mln. eurų. Tarp „Arvi“ kreditorių yra Rusijos „Alfa Bank“, trąšomis prekiaujanti „Belor“, Serbijos dujų bendrovė „JP Serbijagas“, Šveicarijos „Vertical“ ir kitos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)