Duoti atsakymus bankai turi per savaitę – iki kovo 21 dienos, rašo rbc.ru.

„Ekonominės plėtros ministerija ėmėsi darbo atrenkant juridinius asmenis, kurie Rusijos Federacijos vardu organizuotų valstybei priklausančių „Bašneft“, „Alrosa“ ir VTB akcijų pardavimus. Pasiūlymai buvo išsiųsti bankams, kurie minimi 2010 metų spalio 25 dienos Rusijos vyriausybės nutarime (prie jo buvo pridėtas sąrašas bankų, iš kurių vyriausybė gali rinkti privatizacijos organizatorius – aut. past.)“, - „Interfax“ sakė ministerijos atstovas.

Bankai turi lygiai savaitę, kad išreikštų savo interesą dalyvauti šiame procese, pridūrė ministerijos atstovas. Po to toliau bus tęsiama dalyvių atrankos procedūra.

„Bašneft“, „Alrosa“ ir VTB patenka tarp brangiausių įmonių, kurių akcijas nori privatizuoti vyriausybė. „Bašneft“ atveju Ekonominės plėtros ministerija Federalinės valstybinės nuosavybės valdymo agentūros („Rosimuščestvo“) akcijų dalį rekomendavo sumažinti nuo 50,08 proc. iki 0 proc., tačiau palikti jai „auksinę akciją“. Finansų ministras Antonas Siluanovas pasiūlė parduoti 10,9 proc. „Alrosa“ akcijų, kontrolinį paketą paliekant Rusijai ir Jakutijai. Tokią pačią akcijų dalį – 10,9 proc. - valstybė planuoja parduoti ir banko VTB atveju – tai leis išsaugoti jai banko kontrolę.

Brangiausią akcijų dalį – 19,5 proc. „Rosneft“ akcijų – turi privatizuoti pagrindinė akcininkė – „Rosneftegaz“ (o ne „Rosimuščestvo“). Direktyvą dėl pasirengimo privatizacijai, įskaitant ir organizatorių atranką, pirmasis vicepremjeras Igoris Šuvalovas pasirašė dar vasario 20 dieną.

Ekonominės plėtros ministerijos laiške kaip tik kalbama apie 50 proc. „Bašneft“ ir 10,9 proc. „Alrosa“ bei VTB akcijų pardavimus, sakė vienas investicinis bankininkas, susipažinęs su laiško tesktu. Ministerijos atstovas į RBK užklausą kol kas neatsakė.

Antradienį Maskvos vertybinių popierių biržoje 50 proc. „Bašneft“ akcijų kainavo 221,9 mlrd. rublių, 10,9 proc. „Alrosa“ akcijų – 56,1 mlrd. rublių, o 10,9 proc. VTB akcijų – 106 mlrd. rublių.

Oficialiai susidomėjimą „Bašneft“ akcijų dalimi išreiškė tik „Lukoil“ prezidentas Vagitas Alekperovas. „Alrosa“ sudomino „Renova“ savininką Viktorą Vekselbergą.

Apie pretendentus į VTB akcijų dalį kol kas nežinoma. Tačiau banko valdybos pirmininkas Andrejus Kostinas ne kartą sakė, kad nurodymų dėl privatizacijos neatmeta iki metų galo. „Manau, kad privatizaciją reikia pradėti tuomet, kai bus tinkamos rinkos sąlygos. Šiandien jos sudėtingos. Nesakau, kad neįmanoma, bet mums reikia rimto, detalaus pasirengimo“, - vasario viduryje įspėjo jis per interviu televizijai „Rossija 24“.

Į vyriausybės sudarytą galimų privatizacijos organizatorių sąrašą patenka „Goldman Sachs“, „JP Morgan“, „Credit Suisse“, „Deutsche Bank“, „Morgan Stanley“, „Barclays“, RBS, „BNP Paribas“, UBS, „Citi“, „UniCredit“, „Societe Generale“, „BofA – ML“, „Raiffeisen“, „Sberbank“, CIB, „VTB Kapital“, „VEB Kapital“, „Gazprombank“, „Renaissance Broker“, „Alfa bank“, „MDM bank“ ir Rusijos aukcionų namai, primena „Interfax“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)