Tokias įžvalgas, remdamiesi savo partnerių Rusijoje duomenimis, pateikė įmonių kreditingumą vertinančios Creditreform Lietuva specialistai.

„Kovo 8-oji Rusijoje, - diena, per kurią fiksuojami didžiausi gėlių pirkimai, - sako Creditreform Lietuva direktorius Saulius Žilinskas, - tiesa, šiemet Rusijos moteris džiugins gėlės importuotos daugiausiai iš Ekvadoro, o ne ankstesnių metų rekordininkės Olandijos. Būtent Ekvadoras tapo naujuoju gėlių importo lyderiu (37 proc. viso gėlių importo natūraliąja išraiška).

Anot rusų ekspertų, „perjungti“ gėlių tiekimą iš Olandijos į Ekvadorą buvo nesunku, mat Rusija jau ilgą laiką iš šios šalies importuoja bananus. Olandijai dabar tenka 25 proc. viso gėlių importo, trečioje vietoje eina Kenija (9 proc.).

Iš viso Rusiją pasiekia gėlės net iš 69 pasaulio šalių. Tarp jų ir tokios egzotiškos kaip Tanzanija, Gana, Surinamas, Malavis, Malis ir kt.

Nuvertėjęs rublis tapo pagrindine priežastimi, kodėl gėlių importas pastaraisiais metais smuko.

Pernai metais į Rusija įvežta 72,3 tūkst. tonų žiedų, kas 8,4 proc. mažiau nei užpernai (78,9 tūkst. t). Skaičiuojant pinigine išraiška, 2015-aisiais gėlių įvežta už 492,17 mln. dolerių, kas net 19,5 proc. mažiau nei 2014-aisiais (612,7 mln. dol.).

Kaip rodo statistika, gėlių kainos Rusijoje labiausiai šokteli vasario pabaigoje – kovo pradžioje.

Tačiau šiemet kainoms įtakos turės ir infliacijos spaudimas, nes importinės gėlės tampa vis brangesnės. Dar iki pavasario švenčių šviežiai nuskintas žiedas Maskvoje vidutiniškai kainavo 78, o Sankt Peterburge – 100 rublių (0,99-1,27 eurų). Per metus kainos kilstelėjo 15-30 proc.

Nors kovo 8-ąją vyrai Rusijoje moterims paprastai dovanoja tulpes, jos nėra pačios populiariausios gėlės Rusijoje.

Didžiausia skintų žiedų rinkos dalį užima rožės (46,7 proc.). Po jų eina chrizantemos (22 proc.), gvazdikai (8,7 proc.) ir lelijos (2,1 proc.). Mažiausiai mėgstamos orchidėjos ir kardeliai (0,6 ir 0,1 proc.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)