Padėtis Brazilijos vakarėlių mieste yra tokia sudėtinga, kad valdžiai teko atsisakyti planų įrengti tradicinę milžinišką plaukiojančią Kalėdų eglutę. Teko atsisakyti ir tradicijos papuošti gatves šviečiančiomis girliandomis.

Niūru prieš šių metų Kalėdas ir parduotuvėse.

„Kalėdos tikrai niūrios. Žmonių šventė šįkart neįkvepia, – pareiškė 41 metų amžiaus Daniela Santiago (Daniela Santjago), pigiais Kinijoje pagamintais žaislais prekiaujančioje parduotuvėje ieškanti dovanų vaikams. – Dauguma mano draugų ir šeimos narių jaučiasi prislėgti.“

Savo darbą žmogiškųjų išteklių srityje praradusi ir nuo to laiko darbo neturinti D. Santiago gyvena su savo motina, mokyklos mokytoja, kuri viso darbo užmokesčio nėra gavusi nuo rugsėjo mėnesio.

Sunku net įsivaizduoti, kad vos prieš kelis mėnesius Rio de Žaneire vyko olimpinės žaidynės.

Šiandien pagrindinės pokalbių „nuostabiajame mieste“ temos – nusikaltimai ir tai, ką visi paprasčiausiai vadina „crise“, tai yra krize.

Kalėdos Rio de Žaneire

Žodis „crise“ vartojamas, kai kalbama apie Braziliją alinančią sunkią recesiją, apie Rio de Žaneiro valstijos vyriausybę, atsidūrusią ant bankroto ribos, apie investuotojus, bėgančius iš šalies, apie beveik 12 proc. siekiantį nedarbo lygį ir apie visuotinai paplitusią korupciją.

Kirpyklos Kopakabanoje klientai „apie krizę kalba nuolat“, pareiškė 41 metų amžiaus kirpėjas Jorge Almeida (Chorchė Almeida), kurio svainė, dirbanti gydytoja, yra viena iš tų valstybės tarnautojų, kuriems jau du mėnesius nemokama alga.

Jo skaičiavimais, palyginti su paskutinėmis 2015 metų savaitėmis, klientų sumažėjo 20–30 procentų. „Šukuosenos dabar yra antroje vietoje. Pirmoje vietoje – tai, kas iš tiesų būtina, kaip antai maistas.“

Slogios nuotaikos ir paplūdimiuose

Gerokai kuklesnė šiemet bus ir Rio de Žaneiro Naujųjų Metų puota, o į tą vakarėlį Kopakabanos paplūdimyje suskaičiuoti paskutinių metų sekundžių paprastai suplūsta iki 2 mln. žmonių.

Miesto valdžia jau pranešė, kad milžiniški fejerverkai, vieni garsiausių visame pasaulyje, šiemet bus ketvirtadaliu trumpesni – truks tik 12 minučių vietoj įprastų 16-os.

Vieno iš paplūdimio gultų nuomos punktų vadovė Elaine Maria Silva (Elein Marija Silva) sako, kad įprasto priešnaujametinio šurmulio šiemet nėra.

„Vis dar neįrengta (muzikos) scena. Paprastai tokiu laiku ji jau būtų buvusi parengta“, – pareiškė ji.

Tačiau didžiausia švenčių netektis Rio de Žaneire šiemet yra 53 metrų Kalėdų eglutės struktūra, paprastai įrengiama ant plūduriuojančios platformos Rodrigo de Freitas lagūnoje, kurioje rugpjūtį vyko olimpinės irklavimo varžybos.

„Bradesco“ – bankas, kuris paprastai mokėdavo už eglutę ir jos įspūdingą apšvietimą, – lapkritį netikėtai paskelbė, jog šiame vakarėlyje nebedalyvaus.

„Tai būdavo didelis įvykis, – sako 40-metis Fabio Ferreira de Souza (Fabijas Fereira de Suza), prekiaujantis gėrimais netoli vaizdingos lagūnos. – Dabar, kai nėra eglutės, niekas neateis.“

Ekonomistai sako, kad Brazilija 2017 metais turėtų lėtai įveikti recesiją, tačiau optimistiškai nusiteikusiųjų Rio de Žaneire yra nedaug. Tuo tarpu korupcijos skandalų sukelta politinė betvarkė sostinėje Brazilijoje vis didėja.

Jackas de Haanas (Džekas de Hanas), ilgametis juvelyrinės parduotuvės „Raul Jewelry“ Kopakabanoje savininkas, prisimena, kad prieš 30 metų, kuomet jis atvyko į Braziliją iš Olandijos, šalį lydėjo sėkmė. Tačiau laipsniškai reikalai pašlijo.

Šis Kalėdų laikotarpis yra „siaubingas“, sako jis.

„Praėjusią savaitę nieko nepardaviau. Turėti tokią gražią parduotuvę ir per penkias dienas nieko neparduoti“, – skundžiasi 63 metų J. De Haanas, kurio liūdni žodžiai visiškai nedera su braziliškų topazų, agatų, krištolų ir kitų pusbrangių akmenų, kuriais jis prekiauja, spindėsiu.

„Gėdų gėda... Politika, korupcija – jeigu ne tai, Brazilija būtų visiškai kitokia“, – atsidūsta parduotuvės savininkas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)