Maisto pramonės įmonių grupė „Orkla” įspėja, kad Norvegijos pirkėjai turi atkreipti dėmesį ir į padidėjusias maisto kainas.

„Negalima visų savo padidėjusių išlaidų užkrauti klientams. Mes kalbamės su visais keturiais įmonių grupės vadovais“, – laikraščiui „Dagens Næringsliv“ sakė įmonių grupės „Orkla” generalinis direktorius Hakonas Magelis.

norwaytoday.info, maždaug pusė viso maisto Norvegijoje yra importuojama. Importuotojai norėdami įsigyti užsienietiškų prekių turi mokėti brangiau, nes kronos kursas stipriai nukrito.

„Situacija yra nepaprasta. Išskyrus finansinės krizės laikotarpį, krona nebuvo tokia silpna jau 40 metų“, – sakė H. Magelis.

Jau sausio 1 d. įvairių importuotų prekių kainos pakilo. Pavyzdžiui, naujausias „Apple“ telefonas dabar kainuoja 1000 kronų daugiau nei prieš Kalėdas.

„Apple” Norvegijoje pakėlė kainas iki 14 procentų, nes vienas doleris Norvegijoje dabar kainuoja 20 procentų daugiau nei rugsėjį.

„Situacija yra gana pavojinga. Panaši situacija buvo tik prieš daugelį metų“, – sakė elektronikos kompanijos „Elkjop” audio ir video produktų skyriaus direktorius Andreasas Westgardas.

Laikraštyje „Aftenposten” DNB rinkos makleris vyr. ekonomistas Oysteinas Dorumas prognozavo, kad atlyginimai beveik nekils.

„Jei naftos kainos nustojo augti, o atrodo, kad taip ir yra, tada atlyginimai Norvegijoje turės susivienodinti su tomis šalimis, su kuriomis Norvegija anksčiau konkuravo“, - teigė jis.

Vienas iš ryškiausių 2015-ųjų metų bruožų yra tai, kad realus atlyginimų augimas Norvegijoje bus tik 0,5 procento. Tai mažiausias atlyginimo augimas per 20 metų.