Kaip trečiadienį elektroniniame laiške pranešė ministerija, lazerisPeresvet“, pavadintas XIV a. stačiatikių vienuolio, Kulikovo mūšyje stojusio dvikovon su totorių galiūnu, garbei, rusų kariuomenės buvo dislokuotas gruodžio 1 d.

Prezidentas Vladimiras Putinas apie lazerio egzistavimą pranešė per savo kasmetinį pasisakymą kovo mėnesį, kartu su spekuliacijomis apie naujos kartos rusiškus ginklus. Jis apibūdino juos kaip Rusijos atsaką į JAV 2002 m. sprendimą pasitraukti iš Antibalistinių raketų sutarties ir sukurti nuosavą pasaulinį priešraketinės gynybos skydą. Nors lazerio „Peresvet“ techninės specifikacijos neatskleidžiamos, kariniai ekspertai teigia, kad jis gali būti panaudotas prieš dronus, raketas ir orlaivius, rašo „Bloomberg".

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo antradienį NATO šalims pranešė, kad Jungtinės Valstijos nustato dviejų mėnesių terminą, per kurį Rusija privalo grįžti prie 1987 m. pasirašytos Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties, arba prezidentas Donaldas Trumpas įvykdys savo spalio mėnesį paskelbtą grasinimą pasitraukti iš susitarimo. Rusija neigia pažeidžianti Šaltojo karo metų sutartį, pagal kurią draudžiama dislokuoti antžemines 500-5500 kilometrų nuotolio raketas, ir tvirtina norinti tęsti derybas su JAV dėl susitarimo išsaugojimo.

„Jungtinės Valstijos nepateikė jokių įrodymų, kad Rusijos pusė kokiu nors būdu pažeidė sutartį ar nesilaikė jos sąlygų“, – trečiadienį Maskvoje žurnalistams pranešė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova. INF sutartis yra „vienas iš pagrindinių strateginio stabilumo ramsčių“, o Rusija yra pasirengusi aptarti bet kokias su sutartimi susijusias problemas, tik be „nepagrįstų kaltinimų ir ultimatumų“, – teigė ji.