Šiemet perėmęs vartojimo kreditų rinkos priežiūrą iš Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Lietuvos bankas atliko rinkos tyrimą, kuris parodė, jog tik vienas iš dešimties greitųjų vartojimo kreditų davėjų vadovaujasi Atsakingojo skolinimo nuostatais.

„Tyrimas parodė, kad tik dešimtadalis skolininkų vadovaujasi atsakingo skolinimo nuostatais, 20 proc. kredito teikėjų apskritai netikrina, ar klientas turi pajamų, nenustatinėja pareigų ir įsipareigojimo santykio, tai liudija apie neatsakingą skolinimą“, - sakė V. Vasiliauskas.

Dėl šios priežasties, Lietuvos bankas imasi priemonių griežtinti greitųjų kreditų bendrovių veikimo sąlygas. Sugriežtintais reikalavimais bus siekiama apsaugoti vartotojus nuo neapdairiai prisiimamos finansinės naštos ir skaudžių socialinių pasekmių.

„Viena pagrindinių mūsų užčiuopiamų problemų vartojimo kreditų rinkoje – atsainus klientų mokumo vertinimas. Todėl griežtai įpareigosime visus vartojimo kreditų davėjus laikytis Atsakingojo skolinimosi nuostatų – vartotojo mokama paskolos dalis, palūkanos ir kiti įsipareigojimai negalės viršyti 40 proc. jo tvarių pajamų“.

V. Vasiliauskas kalbėjo, kad nuo šiol visiems taps privalomi atsakingojo skolinimosi principai, bus griežtinamos sąlygos bendrovių paslaugų reklamai. „Kitas žingsnis – reklamos gairių nustatymas. Trečia kryptis kuria dirbsime – vartojimo kreditų įstatymo peržiūrėjimas“, - sakė V. Vasiliauskas.

Šiuo metu leidžiamą reklamą vartotojų atžvilgiu jis įvertino itin neigiamai. „Nėra abejonių, kad reikšmingą įtaką daro agresyvi reklama, kartais netgi primenanti kvaišalų prekeivių gundymus“, - sakė jis. Pasak Lietuvos banko atstovų, ji ir lėmė didelį rinkos augimą.

Griežtesni reikalavimai bus įtvirtinti Vartojimo kredito gavėjų mokumo vertinimo ir atsakingojo skolinimo taisyklėse bei Atsakingojo skolinimosi nuostatų pataisose. DELFI primena, kad nuo lapkričio 1 d. įsigalioja Lietuvos banko patvirtintos finansinių paslaugų reklamos gairės. Artimiausiu metu jos bus papildytos nuostata, kuri uždraus vartojimo kredito reklamoje skatinti neatsakingą vartotojų skolinimąsi.

„Numatome pasiūlyti įstatymo pakeitimus, kuri uždraustų naudą, kuri nėra susijusi su kreditavimu“, - sakė Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Finansinių paslaugų ir rinkų priežiūros departamento direktorius Vilius Šapoka.

Greitųjų kreditų rinka šiemet augo itin greitai. „Vartojimo kreditus teikia beveik 140 rinkos dalyvių, šiai dienai turim apie 800 tūkst. sutarčių, vartojimo kreditų apimtis artėja prie dviejų milijardų”, - rinką apžvelgė V. Vasiliauskas. - Rinka sparčiai auga, augimas yra daugiau kaip 80 proc. Tai tikrai nemažai, toks šuolis įvyko faktiškai per metus, ir toliau prognozuojama, kad tai juda į priekį“.

Šiuo metu daugiausiai skolinasi žmonės, kuriems yra iki 25 m. Pasak V. Vasiliausko, šie skolų dažniausiai ir negrąžina. Iš viso greitųjų kreditų gavėjai yra įsiskolinę (įskaitant delspinigius, netesybas ir kitas pagal sutartis mokėtinas sumas) 76,5 mln. litų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)