Dirbtinio pluošto gamybą Kaune tęs bankrutuojančios įmonės darbuotojus įdarbinusi ir įrengimus nuomojanti UAB “Korelita”.

Pasigedo garantijų

Dauguma kreditorių komiteto narių vakar nepritarė UAB “Acia Vera” parengtam sanavimo projektui. Tikėtina, kad tokio sprendimo tikėjosi ir “Acia Vera” atstovai, nes į susirinkimą jie net neatvyko - už pateiktą projektą balsavo raštu.

“Kreditorių komitetas mane įpareigojo pateikti prašymą teismui nutraukti sanavimo projekto tvirtinimo sprendimą, o kituose kreditorių komiteto posėdžiuose spręsti “Dirbtinio pluošto” likvidavimo klausimus”, - sakė “Dirbtinio pluošto” bankroto administratorius Aurimas Valaitis.

Tikimasi, kad kitas kreditorių komiteto posėdis bus surengtas gruodžio pabaigoje arba kitų metų sausio pradžioje.

Beje, vakar įvykęs susirinkimas prieš savaitę buvo atidėtas įmonės bankroto administratoriaus iniciatyva.

“Kreditorių komitetas pasiūlė “Acia Verai” pateikti papildomas sanavimo projekte numatytas finansinių įsipareigojimų įvykdymo garantijas, tačiau ir atidėtame posėdyje “Acia Vera” tokių garantijų nepateikė”, - sakė A.Valaitis.

Sanuotojas įsiskolino

“Acia Vera” sanavimo projektas, palyginti su pateiktu prieš metus, buvo gerokai pakeistas, tačiau esmė liko tokia pat - siūloma kapitalizuoti visų kreditorių finansinius reikalavimus, t.y. atsiskaityti su kreditoriais akcijomis.

Prieš metus “Acia Vera” parengtame sanavimo projekte buvo numatyta įmonę gelbėti pardavus Vilniaus bankui jau įkeistą “Dirbtinio pluošto” turtą. Tačiau tada bankas kategoriškai pasipriešino tokiems bandymams. Vakar kreditoriai iš esmės nepateikė konkrečių priekaištų dėl pateikto sanavimo projekto kokybės. “Kauno dienos” žiniomis, priekaištai buvo daugiau psichologinio pobūdžio - kreditoriai nebetiki “Acia Vera” galimybėmis atgaivinti iš rinkos jau lyg ir pasitraukusią įmonę.

Be kita ko, “Dirbtinio pluošto” administratorius teismui yra pateikęs ieškinį “Acia Verai” dėl skolos, kuri susidarė per bankroto laikotarpį. “Kauno dienos” žiniomis, “Acia Veros” turtas ir sąskaitos banke dabar areštuotos, todėl bendrovė iš esmės negali vykdyti jokios veiklos. “Acia Vera” už “Dirbtinio pluošto” atliktas paslaugas įsiskolino 6,2 mln. Lt.

“Mokesčių inspekcija, “Sodra”, Turto bankas, Finansų ministerija, “Lietuvos energija” , “Kauno energija” ir kiti kreditoriai iš esmės net nediskutavo dėl sanavimo projekto - paprasčiausia jam buvo nepritarta”, - sakė A.Valaitis.

Sutartis su nuomotoju nenutraukta

Sanavimo projektą rengusi “Acia Vera” dar turi teisę apskųsti kreditorių komiteto sprendimą, bet taip pat pasielgti turi teisę ir kiti kreditoriai, jeigu manys, kad jų teisės gali būti pažeistos. Taigi situacija patenka į aklavietę.

“Svarbiausia, kad acetatinių siūlų gamybą tęsia “Dirbtinio pluošto” įrengimus nuomojanti ir dirbančiuosius įdarbinusi UAB “Korelita”, - sakė A.Valaitis.

Kreditorių susirinkime buvo nuspręsta, kad gamybos linijos nuomos sutartis su “Korelita” nebus nutraukta.

Jau dabar aišku, kad visi kreditorių finansiniai reikalavimai nebus patenkinti. Įmonės bankroto administratorius kol kas neprognozuoja, kiek lėšų, likvidavus įmonę, kreditoriai turi vilčių atgauti. Bankroto bylos metu nustatyti įmonės kreditorių reikalavimai siekia 293 mln. Lt.

“Korelita” turi vilčių

Kodėl “Acia Vera” nori gaivinti įmonę, kurios rinkoje jau lyg ir nėra? “Acia Vera” atstovai “Kauno dienai” nenorėjo komentuoti susidariusios situacijos.

Bendrovė “Acia Vera” nurodo užsiimanti dirbtinio pluošto gamyba ir didmenine prekyba. Kartu su Italijoje registruota bendrove “DP International”, Vilniaus banku bei Mokesčių inspekcija ji yra tarp didžiausių “Dirbtinio pluošto” kreditorių.

Kol buvo bandoma kreditoriams įpiršti sanavimo projektą, pasaulinėje acetatinių siūlų gamybos rinkoje padėtis pasikeitė iš esmės.

Kaip “Kauno dienai” sakė “Korelitos” valdybos pirmininkė Nijolė Dementavičiūtė, šiuo metu pasaulinėje dirbtinio pluošto rinkoje padėtis yra labai sudėtinga. Rinkoje vis daugiau vietos užima pigesnis sintetinis pluoštas poliesteris.

“Mes gaminame kokybišką pluoštą, todėl Rytų rinkoje jis per brangus. Šiek tiek vilčių suteikia, kad nuo kitų metų liepos iš pasaulinės rinkos planuoja pasitraukti vienas iš stipriausių mūsų konkurentų Amerikoje - kompanija “Celanese”, kurių dirbtinio pluošto apimtys yra dvigubai didesnės nei mūsų. Jie labai atvirai pripažino, kad šio pluošto poreikis pasaulinėje rinkoje mažėja”, - sakė N.Dementavičiūtė.

Dabar veikiančios dirbtinio pluošto gamyklos dirba apie 50 proc. pajėgumu. Šlubuoja ir Italijos kompanijos. Taigi kauniečiai dar turi vilčių išsilaikyti pasaulinėje rinkoje.