Vienai kaunietei daugiavaikei motinai greitųjų kreditų bendrovė įsiūlė skolintis dukart didesnę sumą, negu ji prašė, ir išsyk pasiėmė daugiau kaip pusę pinigų - neva paskolos dokumentams tvarkyti. Mosikuodami įstatymais, darbo toliau ėmėsi antstoliai - apmokestino ne tik skolininkę, bet ir jos vyrą.

Kredito išdavimo sąlygos sugriežtintos, bet patiklūs, nepriteklių slegiami žmonės vis tiek lipa ant to paties grėblio ir patenka į įstatymais gudriai manipuliuojančių lupikautojų mėsmalę. Todėl nenuostabu, kad vadinamuosiuose VIP sąrašuose atsiduria ne turtuoliai, o atvirkščiai – tie, kuriuos spaudžia nepritekliai.

Kaunietei Jūratei tereikėjo keturių šimtų eurų, kad galėtų sumokėti už dukters mokslas. Kaune, P. Lukšio gatvėje esančioje bendrovėje moteriai tą pačią dieną buvo suteiktas kreditas. Tačiau ne prašytieji 400, o, kaip ji teigia, visai 1000 eurų.

Kaip tikina Jūratė, kredito davėjas įtikino ją skolintis 1000, nes 600 esą reikės sumokėti už dokumentų tvarkymą.

Moteriai liepta sutartį pildyti savo ranka. Joje apie tai kiek kainuoja dokumentų tvarkymas – nė žodžio. Pasak kaunietės, ji buvo įkalbėta išsigryninti pinigus bankomate ir išsyk atsilyginti už vadinamąjį dokumentų tvarkymą. Skolininkę, kaip ji teigia, pasisiūlyta palydėti.

„Su manimi važiavo du atstovai iš jo įmonės. Aš važiavau su vaiku. Nuvažiavus nuėmė tūkstantį – 400 man davė, o 600 sau pasiliko“, - teigia Jūratė.

Greitųjų kreditų bendrovė atsirado žmogus, kuris gali pakomentuoti situaciją.

Žemalis – tokių vardu prisistato vyras. Anot jo paties, Libano pilietis. Apie bendrovės apgautą klientę jis žino, tačiau į kalbas nesileidžia. Esą yra parašai, yra teismo sprendimas. Kalta skolininkė.

Per trejus metus moters skola padidėjo 10 kartų. Padėti užaugti jai padeda ir įstatymų mėsmalę šiuo metu perėmę anstoliai. Negana, kad išskaičiuoja pusšimtį eurų iš skolininkės, dar areštuota ir jos vyro sąskaita.

„Jis jokių pajamų neturi šiuo metu. Stovi Darbo biržoje, iš jos nieko negauna. Antstolių sekretorė patarė, kad būtų geriau, jei jis kuo skubiau užsiblokuotų sąskaitą“, - sako nukentėjusioji Jūratė.

Aiškėja, kad įstatymus galimai pažeidė visi istorijos dalyviai. Nepilnamečių šeimai, kurios pajamos vidutiniškai 400 eurų per mėnesį suteikti 1000 eurų kreditą nebuvo galima.

„Vartojimo kredito įstatymo 8 straipsnyje numatyta pareiga vertinti kredito gavėjo situaciją. Moteriškė turėjo 400 eurų pajamų, turėjo 3 vaikus. Logiškai lyg ir peršasi išvada, kad ji nebuvo moki. Ar vartojimo kredito davėjas įvertino informaciją? Čia reiktų paklausti jų. Akivaizdu, kad kažkur kažkas buvo pražiūrėta“, - teigia advokatas Žilvinas Stašaitis.

Moteris galėjo išsaugoti ir vyro sąskaitą. Apie tokią galimybę turėjo informuoti antstolis. Tačiau jis šito nepadarė.

„Pačios vyro areštavimo sąskaitos išvengti nebuvo galima. Bet areštavęs sąskaitą antstolis turi kreiptis į skolininką su pranešimu apie tai, kad skolininkas turi teisę pateikti antstoliui sutikimą dėl turto atidalinimo iš bendrosios jungtinės nuosavybės“, - sako Žilvinas Stašaitis.

Atsidalinti sąskaitas galima tik pas notarą, o tai taip pat kainuoja. Skolų prislėgtam žmogui tai prilygsta mirties nuosprendžiui, nes pinigų jis vis tiek neturi. Tad nelaimėlis į viską numoja ranka. Į tokią padėtį patekusiam žmogui vienas šansas išsigelbėti yra.

Pasak advokata, jeigu nuo skolinimosi laikotarpio nepraėjo treji metai, dar galima kreiptis į Vartotojų teisių apsaugos tarnybą. Jeigu paaiškės, kad kreditas suteiktas žmogui neįvertinus jo mokumo, skola gali būti anuliuota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)