Kaip nurodo Statistikos departamentas, vartojimo prekių kainos per minėtą laikotarpį padidėjo 1,1 procento, paslaugų kainos – 0,5 procento.

Kovo mėn., palyginti su vasario mėn., dėl naujų pavasario sezono kolekcijų pasirodymo drabužių kainos padidėjo 6 procentais, avalynės – 4,4 procento. Kitų aprangos gaminių ir reikmenų kainos padidėjo 5,5 procento, avalynės taisymo paslaugų – 0,5 procento.

„Kainų augimas kovo mėnesį siekė net 1,0 proc. – gerokai daugiau nei rodė išankstiniai skaičiavimai. <...>Drabužių ir avalynės kainų šuolis buvo sezoninis, dėl pasirodžiusių naujų kolekcijų. O infliacija šiemet galėtų mažėti ir daugiau – tai lemtų laukiamas ekonomikos plėtros lėtėjimas. Tačiau esama rizikos, kad gali pasikartoti 2011-ųjų pradžios scenarijus, kuomet kainos kilo ne dėl nuo Lietuvos ūkio būklės priklausančių aplinkybių, o dėl pasaulio rinkose augančių naftos ir maisto produktų kainų. Toks kainų augimo pobūdis yra ypač žalingas šalies vidaus paklausai, nes mažina perkamąją galią ir palieka mažiau laisvų lėšų kitoms prekėms ir paslaugoms įsigyti”, duomenis komentuoja bankas „Finasta”.

Per tą patį laikotarpį iš maisto produktų ir nealkoholinių gėrimų ypač – 23 procentais – pabrango kiaušiniai, 20 procentų – šakniavaisiai, 14,6 procento – vaisinės daržovės (agurkai, pomidorai, saldžiosios paprikos), 5,6 – kopūstai, 4,2 – salotinės daržovės ir petražolės, 3,5 – gyvuliniai riebalai, 3,2 – miltai, 2,9 – citrusų vaisiai, 2,7 – bananai, 1,8 – mėsos subproduktai, 1,7 – obuoliai, po 1,5 – šviežios žuvys ir rūkytos dešros,1,4 – rūkyti mėsos gaminiai, 1,2 procento – šviežia, šaldyta ir užšaldyta mėsa, o atpigo vynuogės ir kriaušės – po 5,9 procento, makaronai – 2,1, kakava ir kruopos – po 1,9, kava – 1,5, aliejus – 1,4 procento.

Iš transporto prekių ir paslaugų daugiausia pabrango motociklai, motoroleriai ir dviračiai – 5,1 procento, keleivinio oro transporto paslaugos – 4,1, benzinas – 2,5 , vairavimo mokymo paslaugos – 1,4, dyzeliniai degalai – 1,2 procento. Suskystintos automobilinės dujos atpigo 1,6 procento.

Metinė infliacija kiek sulėtėjo – kovą ji siekė 3,6 proc., kai vasarį – 3,7 proc.

„Finasta“ prognozuoja, kad vidutinė metinė infliacija šiemet sumažės iki 3 proc. palyginti su 4,1 proc. 2011 metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją