„DELFI Dienoje“ kalbėjęs Sauliaus Skvernelio patarėjas teigė, kad su kai kuriais Europos Sąjungoje veikiančiais didžiaisiais prekybos tinklais jau pradėta bendrauti dėl atėjimo į Lietuvą. Pasak jo, matoma potenciali galimybė ir net kai kurių prekybos tinklų susidomėjimas. Iš viso dialogą bus bandoma užmegzti su 12 prekybos tinklų. Vienas jų – „Kaufland“. Dar praeitą savaitę per susitikimą su Vokietijos kanclere Angela Merkel, S. Skvernelis pakvietė šį prekybos tinklą į Lietuvą. Tačiau „Verslo žinios“ praneša, kad „Kaufland“ neplanuoja savo plėtros Lietuvoje.

Kitas prekybos tinklas, kuris paminėtas „DELFI dienoje“ – „Biedronka“. S. Malinauskas nepatvirtino, ar su šiuo prekybos tinklu kalbamasi, tačiau priminė, kad S. Skvernelis ne kartą lankėsi Lenkijoje ir kalbėjo apie prekybos tinklo iš Lenkijos kvietimą į Lietuvą.

Žiūrės, kur koncentracija yra pakankama

S. Malinauskas pakartojo, kad priemonių plane numatytos trys kryptys: smulkaus ir vidutinio verslo rėmimas, jo traukimas iš „šešėlio“, konkurencijos didinimas ir efektyvesnė valstybės institucijų veikla.

Pasak jo, kai kurios priemonės nebus diegiamos iš karto, dalis galėtų būti priimta pavasario sesijoje, dalis – kitų metų rudens sesijoje.

„Net jei nei vienas prekybos tinklas neateitų, yra kitos priemonės, kurios turi aiškius tikslus: smulkaus verslo rėmimas, efektyvesnis valstybės dalyvavimas ir kontrolė, konkurencijos skatinimas peržiūrint koncentracijos taisykles, kaip galima būtų į tą rinką pritraukti kad ir tų pačių smulkių, kurie nebūtų konkurencingi gal savo kaina, bet leistų tam verslui atsirasti, kuris dabar nustumtas į šešėlį. (...) Kalbėta ir apie valstybės dalyvavimą, nes matome, kad daugeliu atveju institucijos neveiksnios.

Skirmantas Malinauskas, Saulius Skvernelis

Daugiausia iečių tai lūš ties konkurencijos klausimais: buvo įvardintas koncentracijos klausimas. Jeigu esame pasakę, kad oligopolinėje rinkoje vienas žaidėjas turi išskirtines sąlygas ir užima daug rinkos, tai gal galime sakyti, kad čia koncentracija pakankama, kad kiti galėtų ateiti ir plėstis. (...) Jau turime pavyzdžių, kaip „Prisma“, kuri didžiąja dalimi išėjo, nes neberado prekybos plotų nuomai. „Lidl“ pavyzdys labai geras, susipirko žemės plotus, kad galėtų statyti. Tai jei iš tiesų ateina prekybos tinklas su ilgalaike investicija, valstybė galėtų klausti, pasižiūrėti į žemės plotus, kuriuos būtų galima prekybos tinklams pardavinėti, kad jie čia galėtų įsikurti. Per Konkurencijos tarybą pasižiūrėti į prekybos plotų nuomą, ar tai nėra kelių žmonių rankose sugulę, ar jie susiję su didžiausiu prekybos tinklu“, – svarstė S. Malinauskas.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) prezidentas Žilvinas Šilėnas teigė, kad premjero patarėjas kalba apie 10 metų senumo naujienas. Mat jau seniai Konkurencijos įstatyme numatyta daug žemesnė leidžiama koncentracijos riba mažmeninėje prekyboje. Pasak jo, Konkurencijos taryba ne kartą jau yra uždariusi vieną ar kitą parduotuve tam tikrame mieste dėl per didelės koncentracijos.

Ribojimai dirbti sekmadienį – paskatins ateiti naujus tinklus ar atbaidys?

S. Malinauskas „DELFI Dienoje“ teigė, kad dėl nedarbo švenčių metu, jau kaip ir sutarta. Tačiau klausimas dėl darbo sekmadieniais iš Vyriausybės persikėlė į Seimą. Anot jo, galimi trys variantai: arba visais sekmadieniais prekybos tinklai nedirbs, arba bus trumpinamas darbo laikas, arba viskas liks kaip likę.

Tačiau LLRI prezidentas Žilvinas Šilėnas suabejojo išvardintomis priemonėmis: iš vienos pusės ruošiamasi kviesti naujus prekybos tinklus, iš kitos pusės – ruošiami draudimai.

„Konkurencija visada gerai, bet kada išeina planas, kad uždrausime prekybos tinklams dirbti sekmadienį, tai čia traukia ar veja? Kad neva padėsime smulkiam verslui, tai gerai, bet pritraukus dar daugiau tinklų bus geriau smulkiems ar ne? (...) Mano galva planas neparuoštas, neišdiskutuotas, kalbame apie nieką. Pats palaikyčiau tai, kad ateitų daugiau prekybos tinklų, bet pažiūrėjus kas yra plane, matau jiems daugiau priežasčių neateiti nei ateiti“, – sako Ž. Šilėnas.

Be to, jis mano, kad kai kurios priemonės kainas gali net padidinti. Pavyzdžiui, draudimas prekybos tinklams dirbti sekmadieniais.

Žilvinas Šilėnas

Jis taip pat pastebėjo, kad šis draudimas gali išvirsti į tai, jog apskritai jokia prekyba nebevyks sekmadieniais.

„Seime užregistruotas įstatymas ne šiaip draudžia prekybos tinklams dirbti, bet apskirtai visą mažmeninę prekybą draudžia: tai ir rūbų, ir baldų parduotuvės. Tai niekas normaliai nepasižiūrėjo. Dažna praktika Lietuvoje: priimami skuboti įstatymai, po to taisomi jie. Vengrija populistiniais tikslais uždraudė sekmadieniais dirbti, dabar atsiima siūlymą“, – tikino Ž. Šilėnas pridėdamas, kad daug kur Europos Sąjungoje nusprendžiama neriboti prekybos tinklų darbo laiko sekmadieniais.

DELFI primena, kad Vyriausybė rengia priemonių planą, kaip suvaldyti augančias kainas. Gautame juodraštiniame variante numatoma įvesti reikalavimą prekybos centrams vesti dvigubą apskaitą, kurioje būtų galima tiksliai įvertinti prekybininkų uždarbį, taip pat numatytos baudos už pernelyg didelę koncentraciją, valstybės parama smulkiam ir vidutiniam verslui. Plane aprašomi ketinimai riboti prekybos tinklų darbo laiką savaitgaliais ir švenčių dienomis, kalbama apie valstybinį alkoholio prekybos monopolį, valstybines vaistines gydymo įstaigose, rinkliavų valstybei priklausančiuose turguose naikinimą mainais už mažesnes kainas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (582)