Tyrė viešas šiukšliadėžes

Statistiką iš šiukšliadėžių turinio nustatinėję tyrėjai aiškinosi situaciją tik dvidešimtyje didžiausių šalies miestų. Kaimo vietovės, kur pigesni atvežtiniai rūkalai jau seniai tapo savaime suprantamas dalykas, nebuvo tirtos.

Uostamiestyje iš visų gatvėse surinktų tuščių cigarečių pakelių tik 22,4 proc. sudarė kontrabandiniai rūkalai. O štai Palangoje beveik pusė rastų tuščių pakelių buvo su ne lietuviškomis banderolėmis.

„Visoje šalyje surinkome 5 800 įvairių pakelių. Į tyrimą nepateko privačios erdvės – butai, namai ir kaimiškos vietovės“, – aiškino įmonės „Philip Morris International“ korporatyvinių reikalų vadovas Gintautas Dirgėla.

Bendrabučiuose – savi „taškai“

Pasivaikščiojus po uostamiesčio studentų bendrabučius, tampa aišku, kad legalių cigarečių čia apskritai niekas nerūko.

„Minsk“ ir „Fest“ – tik tokiais užrašais pažymėtus pakelius rasite mūsų šiukšlių dėžėse. Kiekviename bendrabutyje yra žmogus, kuris parduoda baltarusiškas arba rusiškas cigaretes", – žurnalistams pasakojo uostamiesčio studentai.

Pinigus taupanti jaunuomenė greitai išsiaiškina, kur ir kokiame bendrabutyje veikia cigarečių „taškas“.

Dažniausiai tokius rūkalus į uostamiestį atveža studentų giminaičiai, kurie gyvena pasienio zonose ar perperka kontrabanda atgabentas cigaretes kaimo vietovėse.

Vicemerą išvadino kvailiu

Vytautas Čepas
Dar vienas nepajudinamas nelegalių rūkalų išpardavimo bastionas uostamiestyje – romų tautybės moterų okupuota aikštelė prie buvusios „Juodkrantės“ parduotuvės.

Čia daugybę metų cigarečių prekyba vyksta beveik viešai. Aplinkinio rajono gyventojai rusiška produkcija aprūpinami bet kokiu oru.

Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas prisipažino, kad ir jam akis bado Žvejybos uoste atvirai klestinti kontrabandinių cigarečių prekyba.

„Man net pačiam siūlė pirkti. Aš pasakiau, kad nerūkau, o ir vicemeras esu. Buvau išvadintas kvailiu“, – pasakojo V.Čepas.

Jo nuomone, tikrieji kontrabandos mastai matyti tik apsilankius kaime.

„Kaime rūkomos tik pigios kontrabandinės cigaretės, legalių rūkalų ten niekas neperka. Ir žinomi kanalai, kur jų įsigyti. Bet metų metus niekas nesikeičia. Aš pats padariau savo tyrimą ir aprinkau šiukšles savo kaime – neradau nė vieno legalaus cigarečių pakelio“, – aiškino V.Čepas.

Vicemeras tikino, kad pats domėjosi, kodėl Žvejybos rajone romų tautybės prekeiviai vis dar klesti.

Kontrabanda pardavinėjama viešai, niekas nesislepia. Policininkai vis skundžiasi, kad neturi kur dėti sulaikytų prekeivių – moterų, vaikų. Tačiau aš manyčiau, kad bausmės už kontrabandą turi būti labai griežtos“, – aiškino V.Čepas.

Pakelis – pigiau grybo

Romų tautybės moterys prie Naikupės gatvėje esančios parduotuvės žurnalistų akyse per pusvalandį įvairių rūkalų pardavė maždaug dvidešimčiai klaipėdiečių.

Pakelis kontrabandinių cigarečių čia parduodamas kas pusantros minutės.

„Klaipėdos“ žurnalistui pasiteiravus, kokių cigarečių galima įsigyti, jaunuoliui tuoj pat buvo pasiūlyta baltarusiškų „Fest“ ir rusiškų „Compliment Super Slims“.

Už pakelį prekeivė paprašė po penkis litus.

Vietos gyventojai jau iš žvilgsnių atpažįstami, gatvės pardavėjos puikiai žino, kam kokios prekės reikia.

Stebint, kaip vyksta rūkalų prekyba, buvo matyti, kad prekeivės vienoje vietoje neužsibūna. Vos pardavusios prekę, moterys keičiasi ir į jų vietą stoja kitos.

Šalia parduotuvės sukiojosi apšepęs vyrukas, kuris, kaip paaiškėjo, yra „sandėlininkas“.

Už kolonos šalia kojos laikomame maišelyje vyras slėpė rūkalus, kuriuos pagal atskirą ženklą padavinėjo prekeivėms.

Pastebėta, kad cigaretės pardavinėjamos tik po kelis pakelius, nė vienas prekeivis nepanoro parduoti viso bloko.

Milijoninės baudos nebaugina

Klaipėdos miesto 2-ojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyriausiasis tyrėjas Albinas Misevičius tikino, kad situacija Naikupės gatvėje nesikeis, jei išliks ta pati baudų sistema už kontrabandos pardavinėjimą.

„Komisariato teritorijoje nuo metų pradžios už prekybą kontrabandinėmis cigaretėmis surašyti 84 administracinių teisės pažeidimų protokolai. Vien prie Naikupės gatvėje esančios parduotuvės už prekybą rūkalais sulaikytoms moterims surašyti 57 protokolai“, – aiškino A.Misevičius.

Pareigūnai pastebi, kad romų tautybės moterys į savo verslą įtraukė ir vaikus.
„Kelios moterys ėmė vagiliauti, jos vagia maistą iš parduotuvių. Sulaikytos jos aiškina, kad neprasimaitina, nes policija konfiskavo prekes“, – kalbėjo pareigūnas.

Per metus pareigūnai šioje vietoje konfiskavo 7 tūkst. pakelių cigarečių.
„Tai didelis smūgis, nes jas pardavusios moterys būtų uždirbę 35 tūkst. litų. Tačiau kol kas teisinė sistema nepajėgi kovoti su šiuo reiškiniu. Nors teismai skiria nemažas baudas, bet prekeivės gyvena socialiniuose būstuose, augina mažamečius vaikus, baudų nemoka, o arešto joms skirti negalime“, – tikino A.Misevičius.

Tarp prekeivių yra tokių, kurie sukaupė 0,5 mln. ar net 900 tūkst. litų baudų.

Iš pirmų rankų – pigiau

Teigiama, kad daugiausiai uždirba vadinamųjų paskutinių rankų grandis.
Neoficialiai kalbama, kad perpardavinėtojams ar vadinamiesiems tiekėjams preikeivės už cigarečių pakelį moka 3–3,5 lito.
Šaltinių teigimu, Baltarusijoje įmanoma rasti cigarečių, kurių pakelis nekainuoja nė lito.

„Iš oro tos cigaretės juk nenukrenta. Tokie kroviniai juk vežami per sieną. Teigiama, kad siena buvo “prakiurusi„, buvo sulaikyti 29 nesąžiningi muitininkai. Gal reikėtų stiprinti sienos apsaugą, kad į vidaus rinką nepatektų tos cigaretės?“ – savo nuomonę dėstė A.Misevičius.

Žadami muitininkų sulaikymai

Muitinės departamento Pažeidimų prevencijos skyriaus viršininkas Šarūnas Ramanauskas tikino, kad trečiadienį ryte sulaikyti 29 Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto pareigūnai nesiejami su kontrabanda.

„Jie įkliuvo dėl kyšininkavimo ir dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, rinko rinkliavas iš vežėjų, kurie legaliai vežė krovinius. Muitinės departamentas turi išsivalyti nuo nesąžiningų darbuotojų“, – aiškino Š.Ramanauskas.

Teigiama, kad tai ne paskutiniai pareigūnų sulaikymai.

„Pastebime, kad šiuo metu juodojoje rinkoje rusiškas cigaretes išstumia baltarusiškos. Tai įvyko dėl to, kad Rusijoje buvo padidintas akcizas. Praėjusią savaitę teko bendrauti su kolegomis iš Baltarusijos, jie paminėjo, kad pas juos planuojama taip pat didinti akcizus“, – aiškino Š.Ramanauskas.

2010-ųjų pabaigoje buvo fiksuotas didžiausias kontrabandos srauto pikas ir sudarė 43 proc. visos rinkos. Šiais metais nelegalių cigarečių paplitimas aprėpė net 35,4 proc. visų rūkalų rinkoje.

Tačiau nuo kitų metų kovo kontrabandos srautai dar labiau išaugs, nes Lietuvoje vėl bus didinamas akcizas cigaretėms.