Tyrimą inicijavusi Biodegalų asociacija teigia, jog reklama „Švaresni degalai. Švaresni plaučiai“ galėjo klaidinti vartotojus.

„Pateikėme akivaizdžius argumentus ir įrodymus, kad „Neste“ klaidino vartotojus – naudojo neaiškius ir tikrovės neatitinkančius reklamos teiginius, net lygino savo degalus su degalais, kurių Lietuvoje neįmanoma įsigyti“, – pranešime sakė asociacijos prezidentas Mindaugas Palijanskas.

Anot jo, „Neste Lietuva“ nurodė, kad „Neste“ degalai mažina tašą ir išskiria iki 20 proc. mažiau CO2, tačiau šie teiginiai esą neaiškūs ir klaidinantys. Be to, nebuvo paaiškinta, su kuo lyginti degalai – su kitais to paties tinklo ar su konkurentų degalais.

„Įsigyti dyzelino be jokių priedų Lietuvos degalinėse nėra galimybių – visų dyzelinių degalų sudėtyje yra naudojama biopriedai, pati „Neste“ naudoja iš palmių aliejaus gaminamą priedą. (...) Bandymą reklamuoti savo degalų pranašumą prieš mūsų rinkoje neegzistuojančius degalus vertiname kaip sąmoningą manipuliaciją“ , – teigė M. Palijanskas.

Konkurencijos tarybos teigimu, „Neste Lietuva“ aiškino, jog degalai buvo lyginami su „tradiciniu“ ar „mineraliniu“ dyzelinu, pagamintu tik iš naftos ir sudėtyje neturinčio biologinių ar multifunkcinių priedų. Tačiau „Neste“ nepateikė įrodymų, kur ir kada tokio dyzelino Lietuvos vartotojai gali įsigyti.

Biodegalų asociacija dėl „Neste“ reklaminės kampanijos į Konkurencijos tarybą kreipėsi pernai lapkritį. Konkurencijos taryba buvo nusprendusi tyrimo nepradėti, tačiau asociacija tokį sprendimą apskundė teismui.

„2019 metų kovą asociacija pateikė papildomus duomenis, kurie nebuvo pateikti pirminiame skunde. Įvertinusi šiuos papildomus duomenis, Konkurencijos taryba mano, kad yra pagrindo įtarti, jog „Neste“ reklaminės kampanijos skleisti reklaminiai teiginiai gali turėti klaidinančios reklamos požymių“, – BNS nurodė taryba.

Asociacija 2017-aisiais taip pat kreipėsi į Konkurencijos tarybą dėl kitos „Neste“ reklamos, kurioje bendrovė skelbė keičianti degaluose „Futura“ naudotą pirmos kartos biodegalų dalį jos sukurtais antros kartos biodegalais. Pasak „Neste Lietuvos“ šis produktas pagerina dyzeliną.

Taryba buvo pradėjusi tyrimą, tačiau pernai liepą jį nutraukė, nes „pirminiai įtarimai dėl galimai klaidinančios reklamos nepasitvirtino.“

Biodegalų asociacija šį nutarimą yra apskundusi Vilniaus apygardos administraciniam teismui.