Laidoje „Piniginiai reikalai“ J. Glebovas pasakojo, kad gamyklos formuoja streiko komitetus, tačiau sunku įvertinti ar įmonės visiškai nutraukia veiklą – tai yra, ar streikuoja tik tam tikri padaliniai, ar visi darbuotojai.

„Situacija Minske savotiškai įdomi. Sekmadienį vyko taikios protesto akcijos, susirinko be galo daug žmonių. Iš tikrųjų miesto centras visas buvo pilnas žmonių ir pavadinčiau gal net tokia savotiška lietuviško Laisvės pikniko interpretacija. Tiesiog žmonės vaikščiojo, mojavo baltarusiškomis vėliavomis, labai draugiška ir šilta atmosfera. Tam sąlygas suteikė ir labai puikus oras. Šiandien eilinė darbo diena, kuri vis dėlto nėra tokia eilinė, kadangi kai kurios gamyklos, iš esmės tai valstybinės gamyklos, formuoja streiko komitetus ir bando skelbti streikus su savo reikalavimais.

Tokių įmonių yra pakankamai nemažai. Tiesa labai sunku spręsti, nes net tose pačiose įmonėse, kurios apie tai skelbia, ar vis dėl to išeina į streikus visi, ar visi padaliniai, nes tos įmonės pakankamai didelės, jose dirba tūkstančiai darbuotojų. Tai labai sunku kol kas įvertinti, ar būtent tose įmonėse streikuoja visi šiuo metu dirbantys asmenys“, – teigė jis.

BNS pirmadienį pranešė, kad naujienų agentūros AFP žurnalistai matė protestuotojus, mojuojančius opozicijos baltai raudonai baltomis vėliavomis prie Valstybinės Baltarusijos televizijos ir radijo kompanijos (BTRK) būstinės ir Minsko ratinių vilkikų gamyklos (MZKT), kur apsilankė Aliaksandras Lukašenka. Naujienų tinklalapio „tut.by“ paskelbtoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti minios darbuotojų iš kitų gamyklų, einančių į MZKT prisijungti prie protesto.

BNS pranešė, kad prie praėjusį penktadienį stambiausių Baltarusijos pramonės įmonių, įskaitant MAZ, MTZ, trąšų įmonę „Belaruskalij“, sunkiųjų mašinų gamybos milžinę BelAZ, Navapolocko naftos perdirbimo įmonę „Naftan“ ir Mozyrio naftos perdirbimo gamyklą, streikuoti prisijungia vis daugiau įmonių. Jie reikalauja nutraukti smurtą prieš masinių demonstracijų dalyvius ir ragina surengti pakartotinius prezidento rinkimus, kuriuose dalyvautų tarptautiniai stebėtojai.

Laidoje buvo pabrėžta, kad lietuviškos įmonės veikiančios Baltarusijoje yra apolitiškos.

Keičiasi protestų pobūdis

Anot J. Glebovo, šiuo metu protestai modifikuojasi, prisijungia įvairaus amžiaus žmonės.

„Vis dėlto galima pasakyti, kad smurto banga nuslopusi. Pavyzdžiui vakar miesto gatvėse buvo matyti tik milicijos patruliai ir tai irgi iššaukia tokią didesnę teigiamą atmosferą. Bet aišku tos pajėgos, tie pareigūnai, jie niekur nedingo ir visada kažkur yra šalia.

Ko gero sakyti, kad situacija rimsta tikrai negalime. Vis dėlto galime sakyti, kad galbūt ji keičia pobūdį, galbūt šiek tiek modifikuojasi, nes kaip ir vakar teko stebėti tose vaikštynėse, ten nebuvo vien tik jaunimas, buvo ir vyresnio amžiaus žmonės ir žmonės su šeimomis, su vaikais, mažų vaikų vežimėliais atvažiavę. Matėsi labai daug įvairaus amžiaus grupių žmonių“, – iš Minsko pasakojo J. Glebovas.

Įmonės užpildžiusios sandėlius

Lietuvos komercijos atašė Baltarusijoje pasakojo, kad dar per anksti spręsti ir kalbėti, ar Baltarusijos ekonomika stoja. Anot jo, įmonės dar dėl koronaviruso buvo daugiau pasigaminusios prekių, jų turi sandėlyje.

„Baltarusijoje dar vis gajus nuo seno likęs principas, galbūt ne lietuviškai jis išsiverčiamas – „gaminti į sandėlį“. Kitaip tariant, kadangi didžioji dalis Baltarusijos ekonomikos. apie 70 proc.. yra valstybinis sektorius. tai tie fabrikai yra daug „prigaminę į sandėlį“, kai kuriais skaičiavimais per kovo ir gegužės mėnesį, kai daugelio Europos šalių rinkos dėl koronaviruso grėsmės buvo uždarytos, tai nors pati Baltarusija neužsidarė, bet jos išėjimo rinkos buvo uždarytos tai skaičiuojama, kad tų tokių atsargų prikaupta daugiau nei už 5 mlrd. vietinių Baltarusijos rublių. Tai iš tikrųjų tų atsargų ir prekių tikrai yra, kitas klausimas, kiek jos po to galės būtų realizuojamos. Manyčiau, kad per anksti dar prognozuoti, kad užsidaro parduotuvės ir panašiai“, – teigė jis ir pridūrė, kad sunku pasakyti, kiek užteks atsargų.

Julijus Glebovas

„Kol kas manau, kad dar per anksti prognozuoti susijusius tiekimo grandinės sutrikimus, bet be jokios abejonės rizika tame yra“, – pridūrė.

Jis taip pat pabrėžė, kad kol kas lietuviškas verslas nesikreipia dėl iškilusių problemų.

„Mes su Lietuvos įmonėmis dirbančiomis Baltarusijoje palaikome nuolatinį ryšį, bendraujame, kalbamės, susitinkame. Kol kas vis dėlto reikia pasidžiaugti, kad ta situacija su mūsų verslu yra stabili.

Tie ryšio sutrikimai buvo praeitą savaitę, keletą dienų, nuo sekmadienio iki antradienio. Kadangi mūsų įmonės, ypač gamybinės įmonės, yra tikrai inovatyvios, čia taiko pakankamai modernius gamybos modelius, kuriems kartais reikalingas ir internetinis ryšys ar kažkokia kita komunikacija ir nebuvus interneto ryšiui tie dalykai kėlė keblumų, bet reikia pasidžiaugti, kad tie klausimai buvo greitai išspręsti, rasti kiti būdai, kaip būtų galima tuos procesus valdyti, o po to atsirado jau ir internetas“, – sakė J. Glebovas.

„Vartai yra atviri“

BNS pirmadienį rašė, kad A. Lukašenka susitiko su streikuojančiais MZKT darbuotojais ir menkino protestus sakydamas, kad bendrai paėmus gamyklos dirba.

„Jei kas nenori dirbti ir nori išeiti, prašau, vartai yra atviri“, – jį citavo valstybinė naujienų agentūra BelTA.

„Jų (rinkimų) nebus. Todėl kad nebus nei MZKT, nei MAZo, nei BELAZo, per pusmetį sunaikinsime viską. Jūs esate ekonominės veiklos, ekonomikos subjektai. Ten, kur puolėte, kiti įstatymai. Kad vėliau tik nebūtų skaudu“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Aliaksandras Lukašenka

Portalas tut.by pranešė, kad šio susitikimo metu darbuotojai šaukė „Išeik“. A. Lukašenka į tai sureagavo pasakydamas: „Aš jums atsakau į šį klausimą: galite dar parėkti.“

Primenama, kad Baltarusijos valdžiai praėjusį pirmadienį paskelbus, kad Aliaksandras Lukašenka per prezidento rinkimus surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai, šalyje kilo ir iki šiol tęsiasi tūkstantiniai protestai. Kaip rašo BNS, jie malšinami smurtu – sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, sulaikytieji praneša apie kankinimus sulaikymo įstaigose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)