„Investiciniai fondai ar bendrovės, valdantys žmonių ir verslo pinigus, su jais turi elgtis atsakingai. Turi būti aiškūs jų veiklos, atlyginimų principai ir atsakomybė. Tam, kad užtikrintume šiuos dalykus ir stiprintume investuotojų apsaugą, perimame šį klausimą apibrėžiančias Europos Sąjungos teisės nuostatas", - sakė finansų ministrė Rasa Budbergytė.

Šiuo įstatymu į Lietuvos teisę perkeliamos Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos nuostatos dėl įstatymų ir kitų teisės aktų, kiek tai susiję su depozitoriumo funkcijomis, atlyginimų politika ir sankcijomis.

Kolektyvinio investavimo subjektų įstatymu nustatomos naujos taisyklės dėl KIS valdytojų atlyginimų politikos - valdymo įmonės privalės nustatyti principus, kaip sudaromi vadovų bei už riziką atsakingų ir kontrolės funkcijas atliekančių darbuotojų atlyginimai.

Tos valdymo įmonės ar investicinės bendrovės, kurios dėl savo dydžio, veiklos sudėtingumo ar kitų kriterijų bus pripažintos svarbiomis, turės sudaryti atlygio komitetus.

Be to, patikslinamos ir sugriežtinamos KIS depozitoriumų prievolės saugant turtą bei jų atsakomybė turto praradimo atveju. Pavyzdžiui, nustatoma, kad depozitoriumas visais atvejais atsako už kolektyvinio investavimo subjekto turto praradimą bei atlygina žalą.

Kitai įmonei jis gali perduoti tik turto saugojimo funkciją ir tik tuo atveju, jeigu yra objektyvių priežasčių. Depozitoriume saugomas turtas negali būti naudojamas savoms reikmėms.

Taip pat nustatomos Europos Sąjungos lygiu suvienodintos piniginės baudos bei kitos su poveikio priemonėmis susijusios priežiūros institucijos teisės ir pareigos.

Vadovaujantis direktyva, už įstatymo pažeidimus gali būti taikoma iki 5 mln. eurų arba 10 proc. juridinio asmens praėjusių metų bendrųjų metinių veiklos pajamų bauda.

Priežiūros institucija taip pat turi teisę baudą padidinti iki dvigubo neteisėtai gautų pajamų, kitos turtinės naudos, išvengtų nuostolių ar padarytos žalos dydžio. Lietuvoje kolektyvinio investavimo subjektų veiklą prižiūri Lietuvos bankas.

Prezidentei pasirašius, įstatymas įsigaliotų nuo gruodžio 1 d.

Kolektyvinio investavimo subjektas - investicinis fondas ar investicinė bendrovė, kurių tikslas - viešai siūlant investicinius vienetus ar akcijas, kaupti asmenų lėšas ir padalijant riziką jas kolektyviai investuoti į turtą, laikantis iš anksto nustatytų investavimo reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją