LB pranešime žiniasklaidai nurodoma, kad jo valdyba patvirtino pereinamąjį 3 mėnesių laikotarpį iki 2016 metų balandžio 1 dienos, kuomet bankai turės papildyti slaptažodžių kodų korteles saugesnėmis elektroninės atpažinties priemonėmis arba jas pakeisti.

Pereinamasis laikotarpis numatytas tik esamiems bankų klientams, o nuo 2016 metų sausio 1 dienos minimalius saugumo reikalavimus atitinkančias prisijungimo priemones bankai privalės išduoti visiems naujiems klientams.

Pereinamasis laikotarpis slaptažodžių kortelėms papildyti saugesnėmis elektroninės atpažinties priemonėms arba jas pakeisti nustatytas atsižvelgiant į tai, kad bankai iki 2016 metų sausio 1 dienos turi įgyvendinti kitus techniškai sudėtingus reikalavimus (e. sąskaitos, bendros mokėjimų eurais erdvės (SEPA) reikalavimus), kurių sklandus įgyvendinimas svarbus kasdieninių mokėjimų tęstinumui.

Nauji reikalavimai nepaveiks tų asmenų, kurie jau dabar naudojasi slaptažodžių kodų generatoriais arba elektroniniu (mobiliuoju) parašu. Tokie prisijungimai laikomi saugiais ir atitinka keliamus reikalavimus.

Apie tai, kaip bus įgyvendinami nauji mokėjimų internetu saugumo reikalavimai, komerciniai bankai savo klientus informuos tiesiogiai.

Mokėjimo operacijų saugumas – vienas iš Lietuvos banko ir rinkos dalyvių prioritetų. Prieš metus priimtame Lietuvos banko valdybos nutarime mokėjimo paslaugų teikėjams nustatyta 14 reikalavimų. Iš jų 13 įsigalios jau šių metų lapkričio 1 dieną ir prisidės prie didesnio mokėjimų saugumo šalyje.

Mokėjimų internete saugumo svarbą akcentuoja dauguma Europos Sąjungos valstybių. Jos pamažu atsisako mažiau saugių kodų kortelių arba papildo jas vienkartiniais slaptažodžiais, kaip numatyta Europos institucijų nubrėžtose gairėse. Lietuvos banko patvirtinti reikalavimai atitinka Europos bankininkystės institucijos paskelbtas Gaires dėl mokėjimų internetu saugumo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)