aA
Dalies restoranų, vienas po kito atsidarinėjančių Lietuvos didmiesčiuose, ypač sostinėje, dar šiemet gali laukti sunkūs laikai: mūsų rinkai jų per daug, dalis jų – primityvūs arba rinkos pionierių kopijos, tad pritraukti lankytojų ilgainiui jiems gali būti vis sunkiau.
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Taip apie restoranų atidarymo madą kalba „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas Alfas Ivanauskas ir apie 70 restoranų per pusmetį aplankantis rašytojas, publicistas Andrius Užkalnis.

Esame tauta, kuri nuolatos ieško naujovių, daug keliauja ir mato, o pamačiusi lygiai tą patį nori turėti Lietuvoje. Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas, Lietuva“ vis daugiau restoranų atidarančius lietuvius apibūdino „Virtuvės mitų griovėjų“ vadovas A. Ivanauskas.

„Lietuvoje atidaroma tiek daug restoranų. Jau sakyčiau, kad net truputį per daug. Sustokime, nes šiemet gali būti tokių įtemptų krizių, kai teks pagalvoti, kaip juos išlaikyti. Noro plėsti kulinarinį pasaulį tikrai yra daug, bet galimybės – ribotos“, – laidoje kalbėjo virtuvės šefas.

Alfas Ivanauskas
Alfas Ivanauskas
© DELFI / Domantas Pipas

Portalui LRT.lt A. Ivanauskas sako, kad dalies vis gausėjančių restoranų laukia sunkūs laikai, o gal net ir uždarymas ne tik todėl, kad rinkai jų per daug, bet ir todėl, kad retas jų yra pakankamai originalus, kad savo pusėn patrauktų klientus.

„Viena vertus, džiaugiuosi, kad kuo daugiau yra restoranų, tuo daugiau galimybių žmonėms pasireikšti ar tiesiog nueiti pavalgyti. Tačiau tai vienas sudėtingiausių verslų pasaulyje, tai ne ta vieta, kur galima užsidirbti greitų pinigų. Manau, kad ateitis yra liūdnoka, nes nėra tiek žmonių, kurie vakarais ar pietų metu galėtų vaikščioti į tuos restoranus.

Kita vertus, labai daug restoranų atidaromi pasiremiant primityviomis idėjomis. Anksčiau buvo mada turėti grožio saloną, kirpyklą, dabar kažkodėl visi pradedame norėti turėti, nors ir mažą, šeimyninį restoranėlį. Kartais žmonėms šis verslas atrodo paprastas, tačiau taip tikrai nėra“, – tikina pašnekovas.

Tačiau kulinarinių apžvalgų autorius A. Užkalnis sako, kad paklausą viršijanti restoranų pasiūla yra sveikos rinkos požymis, net jei kai kuriems iš restoranų lemta iškristi iš rinkos.

Andrius Užkalnis
Andrius Užkalnis
© DELFI / Domantas Pipas

„Pasiūla visada viršija paklausą sveikoje rinkoje, kitaip būtų stagnacija. Visada silpniausi turi iškristi. Tai labai nuožmus, negailestingas verslas ir, jei bijai pralošti, jis – ne tau“, – LRT.lt sako A. Užkalnis.

Pirmiausia kris prastos gerų restoranų kopijos

Rašytojo, kulinarinių apžvalgų autoriaus A. Užkalnio manymu, didžioji dauguma naujų restoranų atidaromi ne todėl, kad turime daug fantazijos ir noro įdiegti naują maisto kultūrą Lietuvoje, atnešti naujų skonių, o todėl, kad turime mažai fantazijos ir daug noro vaikytis madų.

„Man regis, kol kas nauji restoranai – 80 proc. mada ir 20 proc. švietimas. Man labiau patiktų, jei restoranai galvotų ne tik apie savo nurautas idėjas, bet ir apie tai, kas ten eis valgyti ir kodėl. Šiuo metu apie tai mažai galvojama. Savininkai galvoja apie save ir savo draugus.

Per pusmetį turbūt aplankau apie 70 restoranų – originalių yra vienetai. Ne daugiau 5. Visa kita yra, deja, – užpildas“, – kalba A. Užkalnis.

Pasak A. Ivanausko, restoranai Lietuvoje vienas į kitą panašūs ir dėl fantazijos trūkumo, ir todėl, kad mes nelengvai priimame naujoves. Dažnai naujai atsidarantys restoranai yra rinkos pionierių kopijos ir ne visuomet sėkmingos.

„Galima pastebėti, kad jei kažkas atsiranda ir matosi, kad jam sekasi, jį imama kopijuoti. Taip buvo su burgeriais, dabar tas pats vyksta su spurgomis. Pažiūrėkime, kiek pas mus yra desertinių – tik vieni, antri atsidarė, visiems prisireikė desertinių, nes atrodo, kad tai yra puikus ir labai lengvas verslas. Bet jei nesi konditeris ir nebeturi komandoje labai gero konditerio, tokio verslo geriau nepradėti.

Jei kopijuoji, tai daryti reikia labai gerai ir profesionaliai. Rinkoje yra tokių pavyzdžių, kai puikiai kopijuoja, netgi eina į restoranus, kopijuoja jų patiekalus ir daro juos pigiau, bet vienareikšmiškai dažniausiai šiame versle laimi pionieriai“, – teigia A. Ivanauskas.

Kita vertus, pasak pašnekovo, net ir originalių idėjų turintiems rinkos pionieriams svarbu pagalvoti apie rinkodarą: neužtenka sugalvoti kažkokios naujos idėjos, reikia pagalvoti, kaip apie ją žmonės sužinos.

Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Lietuviai nusiteikę skeptiškai – dalis gyventojų mano, kad ekonominė padėtis šalyje blogėjo (52)

Gyventojų nuotaikos išlieka stabilios - trečdalis mano, kad ekonominė Lietuvos ir jų šeimos...

Po daugelio metų aplankė Gariūnus: tokias kainas mieste sunkiai rasi (290)

Ilgus metus Gariūnuose nesilankiusi Aistė apniukusį šeštadienį nusprendė netysoti namie, o...

„Lietuvos geležinkeliai“ nuomosis 22 kalėdines eglutes stotims papuošti (7)

„Lietuvos geležinkeliai“ nuomosis 22 eglutes, skirtas papuošti geležinkelio stotims.

Dirbančių su verslo liudijimu ar individualios veiklos pažyma laukia pokyčiai (10)

Gerinamos sąlygos gauti piniginę socialinę paramą gyventojams, kurie dirba su verslo liudijimu ar...

Lietuva – demografinėje duobėje: išgelbės tik darbo imigrantai? (512)

Mažėjantis Lietuvos gyventojų skaičius ir nesustojanti emigracija kelia vis daugiau klausimų,...

Top naujienos

Po daugelio metų aplankė Gariūnus: tokias kainas mieste sunkiai rasi (290)

Ilgus metus Gariūnuose nesilankiusi Aistė apniukusį šeštadienį nusprendė netysoti namie, o...

20 metų jauniau atrodanti moteris išklojo savo paslaptį: tereikia valgyti kelis produktus dvidešimtukas (34)

Elizabeth Peyton-Jones – 49-eri, bet ji atrodo lyg būtų 30 m. amžiaus. Natūropatė, žolininkė,...

Geidžiamas darbdavys Vilniuje samdiniams leidžia itin daug: įvaizdžiai privers gardžiai pasijuokti (1)

Vilniuje įsikūrusi IT sprendimus visame pasaulyje teikianti įmonės „ Tesonet “ yra esantys...

Kėdainiuose apsilankęs Kirilenka prakalbo apie FIBA „langų“ sabotažą (4)

Tarptautinės krepšinio federacijos ( FIBA ) sumanyta pasaulio čempionato atrankos varžybų sistema...

Kas nutinka, kai alkoholis ir narkotikai nustoja veikti: 25 metus vartojęs vyras neturi ko slėpti

„Kai būdamas 12 metų pirmą kartą pasigėriau, iškart nusprendžiau, kad tai bus mano gyvenimo...

„Putino liudininkai“: 2012-aisiais prasidėjo tikros nesąmonės (242)

Vitalijaus Manskio dokumentinis filmas „Putino liudininkai“ – viena iš svarbiausių...

Po žinių apie sniegą – patikslinta sinoptikų prognozė: nemalonumai užklups netikėtai (36)

Sekmadienio dieną Lietuvos padangė bus debesuota. Nedideli pragiedruliais pasirodys kai kuriose...

Lori Anne Allison – vienintelė moteris, sugebėjusi nutempti Johnny Deppą prie altoriaus: kas ji ir kodėl apie ją nekalbama? (9)

Gerokai anksčiau, nei suvaidino kapitoną Sparrow ar policininką Tomą Hansoną, Johnny‘is Deppas...

Įsidėmėkite šiuos patarimus: štai ko nedaro stiprias asmenybes išugdantys tėvai (4)

Ką daryti, kad vaikai užaugtų stipriomis ir savimi pasitikinčiomis asmenybės, prirašyta...

Žaidėjus išteisinęs ir sirgaliams dėkojęs Jankauskas: tai jau kelia neviltį specialiai iš Ploješčio (110)

Ploješčio miesto tuščios stadiono tribūnos nesukliudė antrąkart rumunams įveikti Lietuvos,...