Turistai bijo turėti reikalų su kelionių operatoriais, kurių verslas, kaip parodė pernai metų įvykiai, yra ypač nepastovus. Naujametinių kelionių paklausa krito 40 procentų. Dėl to kenčia ir oro pervežimų bendrovės – jos priverstos mažinti skrydžių programas į eilę populiarių žiemos krypčių, praneša kommersant.ru.

Tyrimų bendrovės „Intelligent Research for Growth“ duomenimis, per 2014 metų balandžio-spalio laikotarpį neigiamus ekonominius pokyčius pajutusių vartotojų skaičius išaugo 8 procentais. Dabar apie finansinės padėties pablogėjimą kalba 49 procentai Rusijos gyventojų. Taupyti apsisprendė 69 procentai respondentų. Artimiausiu metu 47 procentai apklausos dalyvių atsisakys kelionių. Sociologai jau užfiksavo turistinių kelionių paklausos kritimą.

„Synovate Comcon“ duomenimis, per pastaruosius kelerius metus pirmą kartą sumažėjo į užsienį išvažiuojančių rusų skaičius. Pirmąjį 2014 metų pusmetį iš šalies išvyko 10,7 procento gyventojų, kai 2013 metų antrame pusmetyje šis skaičius siekė 11 procentų. Šalies gyventojai dėl valiutos brangimo priversti taupyti kelionių sąskaita. Nuo 2014 metų pradžios dolerio kaina rublio atžvilgiu kilo 25, o euro – 20 procentų. Rusijos kelionių operatorių asociacijos vykdančioji direktorė Maja Lomidzė teigia, kad proporcingai išaugo ir kelionių paketų kaina. „Solvex travel“ generalinė direktorė Irina Petrova taip pat antrina, kad kainos išaugo vidutiniškai 20-30 procentų.

Dėl pablogėjusios ekonominės situacijos, masinio turizmo bendrovių bankrutavimo ir Rusijai įvestų sankcijų kelionių operatoriai neteks apie 38 procentų klientų. Kaip teigia lėktuvų ir traukinių bilietais prekiaujančios bendrovės „VIP Service“ komercijos direktorius Dmitrijus Gorinas, iš pradžių kelionių operatoriai tikėjosi iki 2014 metų pabaigos į užsienį išvežti apie 18 milijonų žmonių, tačiau dabar šios prognozės tesiekia 10-11 milijonų. Maždaug 4 milijonai žmonių atsisakė kelionių ir daugiausia tai jėgos struktūrų darbuotojai ir į sankcijų sąrašus patekusių kompanijų vadovai. Likę 3-4 milijonai žmonių kelionių atsisakė dėl savų sumetimų.

D. Gorinas įsitikinęs, kad šio sezono pasekmės kelionių operatoriams bus sunkios. „Operatoriai jau liovėsi dempingavę, nors anksčiau galėjo nuleisti kainas 20-30 procentų. Kelionių paketų brangimas lyginant su pernai metais siekė 30-35 procentus, degančių kelionių greičiausiai apskritai nebus“, – svarstė pašnekovas. Dauguma turizmo rinkos dalyvių po naujametinių švenčių prognozuoja naują kelionių operatorių bankroto bangą.

M. Lomidzė prognozuoja, kad organizuotų kelionių į užsienio šalis per naujametines atostogas pardavimai šiais metais kris 30-36 procentais. Daugiausia sumažės paklausa kelionėms į Europos kalnų slidinėjimo kurortus. Kelionių į Aziją, pavyzdžiui, Tailandą, pardavimai sumažės maždaug 5-7 procentais. Pašnekovės teigimu, Egiptas yra vienintelė populiari kryptis, kuriai pavyko išlaikyti pernai metų paklausos lygį.

Vis dėlto, kelionių operatoriai bijo prognozuoti. Tradiciškai naujametinių kelionių pardavimai prasideda rugsėjį ir iki gruodžio pradžios faktiškai baigiasi. Šiais metais situacija kitokia. Rusijos kelionių operatorių asociacijos atstovė tikina, kad dabar visomis kryptimis kelionės parduodamos daugiausia dviem savaitėms į priekį. Šią tendenciją patvirtina ir „Solvex travel“ generalinė direktorė I. Petrovna. Ji įsitikinusi, kad šių metų kelionių paklausos struktūrą suprasti pavyks ne anksčiau kaip gruodžio viduryje.

Kai kurie kelionių operatoriai jau pranešė apie ketinimus sumažinti pasiūlą. Spalio pradžioje „TUI Travel“ vadovas Peteris Longas pranešė apie planus 30 procentų sumažinti pasiūlymų skaičių Rusijos turistams. Bendrovė priėmė sprendimą atsisakyti kelionių į Tailandą, Indiją ir Jungtinius Arabų Emyratus. Vadovas tokius pokyčius paaiškino rublio kurso ir paklausos kritimu. Po kelių dienų analogišką sprendimą priėmė ir „Tez Tour“ savininkai. Šis kelionių operatorius perpus sumažino pasiūlymų į Tailandą, Jungtinius Arabų Emyratus ir Europos kalnų slidinėjimo kurortus. Anksčiau „Tez Tour“ patarėjas Nikolajus Korzonas šį sprendimą susiejo su dideliu kelionių brangimu ir paklausos sumažėjimu.

Rusijos Transporto ministerijos duomenimis, pervežimų šalies viduje augimas lyginant su 2013 metais dabar siekia 19 procentų. Tarptautinių pervežimų paklausos augimas 2014 metais vos viršys 5 procentus, nors 2013 metais buvo užfiksuotas 30 procentų šuolis. „Jeigu Turkija ir Egiptas išaugo 15 procentų, pervežimų į Europą apimtys krito 40-50 procentų“, – pažymi D. Gorinas.

Rublio nuvertėjimas pastebimai atpigino keliones užsienio turistams į Rusiją. „KMP Group“ prezidento Vladimiro Kantorovičiaus vertinimu, kalba eina apie kelionių kainos sumažėjimą 30-35 procentais. Tačiau užsienio turistai neskuba važiuoti į Rusiją. V. Kantorovičiaus duomenimis, vasaros sezono rezultatai rodo, kad tokių kelionių pardavimai krito 70 procentų. „Žiemos šventės – tradiciškai nelabai populiarus laikas kelionėms į Rusiją, o augimo ateinantį sezoną taip pat greičiausiai nebus“, – svarsto jis ir priduria, kad dideles nuolaidas kelionėms į Rusiją galima paaiškinti kaip tik paklausos kritimu. Praktiškai visos aviakompanijos ir viešbučiai dabar pasirengę organizuotoms grupėms suteikti nuolaidas. „Tačiau turistai atsisako kelionių dėl politinių ir moralinių-etinių sumetimų“, – reziumuoja V. Kantorovičius.

Šiuos paskaičiavimus patvirtina ir viešbučių užimtumo statistika. Štai Maskvos viešbučių užimtumas per devynis šių metų mėnesius krito vidutiniškai 6 procentais. Sankt Peterburge kai kuriuose segmentuose šis kritimas siekė 10 procentų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)