Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis toliau kartoja praėjusios savaitės siūlymą 4 proc. mažinti 2012 metų valstybės išlaidas ir taip sutaupyti beveik 1 mlrd. litų, tačiau pirmadienį jis jau teigė tikintis, kad koalicijos partneriai ras sutarimą, kaip nedidinti kitų metų fiskalinio deficito. Finansų ministrė kartoja, kad greičiausias būdas rasti papildomų pinigų, nemažinant išlaidų, būtų pridėtinės vertės mokesčio didinimas.

"Galiu aiškiai pasakyti, kad bent šiandien dalis koalicijos partnerių yra prieš naujų mokesčių atsiradimą, ir finansų ministrė turbūt teisi, kad greitu laiku, artimiausiomis savaitėm susitarti dėl naujų mokesčių įvedimo yra turbūt nelabai realu ir nereikėtų apie tai kalbėti, Ar pavyks susitarti - tai noriu pasakyti, kad mes jaučiame atsakomybę už valstybę ir už jos tolimesnį vystymąsi, ir manau, kad ir šį kartą mes sprendimus rasime ir tie sprendimai bus kiek įmanoma mažiausiai paliečiantys silpniausius žmones, o labiau orientuoti į mūsų ekonomikos konkurencingumą, ir galimybę valstybei stabiliai veikti ir nepritrūkti einamųjų lėšų ir patenkinti tuos interesus, kuriuos ji yra įsipareigojusi patenkinti", - Lietuvos radijui kalbėjo E.Masiulis.

Finansų ministrė Ingrida Šimonytė pripažino, kad galbūt reikėtų pertvarkyti visą mokesčių sistemą, įvedant nekilnojamojo turto ir automobilių mokesčius, tačiau, jos teigimu, greitai dėl to nepavyks susitarti.

"Šiuo atveju ekonomikos mokslas sako, kad ekonomikos augimui mažiausiai žalingi yra vadinamieji turto ir žalieji mokesčiai, Toliau eina pridėtinės vertės mokestis - būtent todėl jis yra siūlomas, darbo, o jau ant pačio galo pelno mokesčiai, kaip patys žalingiausi ekonomikos augimui. Todėl tas pasirinkimas ne tik paprastumo kriterijais remiasi, bet ir tam tikrais ekonomikos pagrindais. Žinoma, radikalus pertvarkymas mokesčių sistemos - turto mokesčio atsiradimas, transporto priemonių mokesčio atsiradimas galėtų būti alternatyva, tačiau man sunku įsivaizduoti, kaip dėl tokios alternatyvos galima būtų greitai susitarti", - Lietuvos radijui kalbėjo I.Šimonytė.

E.Masiulis dar kartą pakartojo, kad dalis koalicijos partnerių siūlo mažint išlaidas 4 proc., o ne įvesti naujus mokesčius.

"Mūsų pasiūlymas yra nedarant jokių išimčių, kurios aiškiai numatytos - pensijų atstatymo bei skolos aptarnavimo išlaidos ir Europos Sąjungos lėšos - daugiau negali čia nieko mažinti, bet visa kita per visus sektorius mažinti 4 proc. Kiekvienas ministras pagal savo asignavimų sritį turėtų jau konkrečiau spręsti, jeigu jis mato, kad kažkur galima sumažinti daugiau nei 4 proc., tai tegul jis mažina daugiau , o jei gu jis mato, kad kitur negali iš viso mažinti ar liesti, - svarbu, kad bendrai per visus asignavimų valdytojus gautųsi 4 proc. ir tai liestų visus sektorius, finansuojamus iš valstybės biudžeto", - sakė E.Masiulis.

Vyriausybė ir valdančioji koalicija pirmadienį tarsis, iš kokių šaltinių 2012 metais skubiai gauti papildomų pajamų į valstybės biudžetą.

Finansų ministerija praėjusią savaitę sumažino 2012 metų bendrojo vidaus produkto augimo prognozę iki 2,5 proc., todėl ieškoma būdų, iš kokių šaltinių padengti anksčiau suplanuotas didesnes išlaidas.

I.Šimonytė, premjeras konservatorių vadovas Andrius Kubilius ir centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas sako, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) didinimas būtų greitai įgyvendinamas ir efektyvus sprendimas. Svarstoma galimybė PVM didinti 2-3 procentiniais punktais - iki 23-24 procentų.

Sprendimą dėl galimų papildomų pajamų šaltinių būtina priimti skubiai, nes patikslintas 2012 metų biudžeto projektas Seimui turi būti pateiktas antradienį, likus dviem paroms iki jo antrojo svarstymo Seime ketvirtadienį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją