„Ar normalu, kad Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos gyventojų gydymas kainuoja skirtingai?“ – trečiadienį spaudos konferencijoje klausė jis.

A. Dulkys paaiškino, kad gyventojas, priklausomai nuo to, kurioje ligonių kasų teritorijoje yra, turi skirtingas galimybes gauti sveikatos priežiūros paslaugas.

„Pavyzdžiui, dviejų gyventojų, kurie gauna paslaugas toje pačioje gydymo įstaigoje, bet priklauso skirtingoms teritorinėms ligonių kasoms, paslaugų įkainis gali skirtis. Be to, jiems laukti eilėje gali tekti ilgiau.

Taip neturėtų būti, mes visi šioje sistemoje dalyvaujame vienodomis sąlygomis, įmokas mokame vienodomis sąlygomis. Bet taip atsitinka, nes penkios teritorinės ligonių kasos susikuria savas tvarkas“, – pasakojo jis.

Valstybės kontrolierius dėstė, jog ligonių kasos skirtingai interpretuoja valstybės inicijuotas tvarkas, po to matoma, kad tų tvarkų ir nesilaikoma.

Arūnas Dulkys

„Tokiu būdu sukuriame aplinką, kurioje gydymo įstaigos turi nevienodas konkurencines sąlygas. Taip išeina, kad už tą pačią paslaugą iš skirtingų kasų galima gauti skirtingą fondo lėšų sumą.

Pavyzdžiui, už ambulatorines paslaugas Vilniaus ir Kauno kasos siūlė 94 proc. apmokėti, o Klaipėdos – 100 proc. Tokiu būdu vilnietis ir kaunietis paslaugų lauks ilgiau nei klaipėdietis.

Jei iki šiol buvo manančių, kad klaipėdiečiai sveikesni, nes ten pajūrio oras geresnis, tai mūsų auditas įneša sumaišties ir kitų pamąstymų“, – sakė A. Dulkys.

Jo pavaduotoja Živilė Simonaitytė dar pridūrė, kad brangiausiai gydyti žmogų buvo Vilniuje ir Klaipėdoje.

„Dėl to turime situaciją, kai keturios ligonių kasos stacionarinių paslaugų kompensavimui daliai įstaigų apskaičiavo didesnes, o daliai – mažesnes sumas.

Teritorinėms ligonių kasoms paliekama teisė priimti galutinį sprendimą, kaip skirstyti lėšas tarp sveikatos paslaugų. Dėl šios priežasties ambulatorines paslaugas (šeimos gydytojai, gydytojai-specialistai) greičiausiai gavo Klaipėdos gyventojai.

Klaipėdos gyventojas užsirašo ir gauna po 2 mėnesių, o Vilniaus ir Kauno – po 3 mėnesių.

Stacionarinės paslaugos (gydimas ligoninėje): brangiausiai gydyti žmogų, gulintį ligoninėje, kainavo Vilniuje ir Klaipėdoje, o pigiausiai – tą, kuris registruotas Panevėžio kasose“, – sakė Ž. Simonaitytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)