Klaipėdos administracijos direktorius Gintaras Neniškis sako, kad net ir esant COVID-19 situacijai, kiti darbai vis tiek turi būti atliekami. O viena itin aktuali žinia miestiečiams – tai „Grigeo Klaipėda“ skleista tarša.

„Artėja penki mėnesiai, kaip valomos „Grigeo“ nuotekos. Ta situacija negali tęstis ilgai, nes jiems buvo išduotos prisijungimo sąlygos, tačiau jos iki šiol nėra įvykdytos. Mes planuojame nebepratęsti sutarties dėl prisijungimo sąlygų nevykdymo, tai reiškia, kad „Grigeo“ nebegalės tęsti veiklos“, – pranešė AB „Klaipėdos vanduo“ gen. direktorius Benitas Jonikas.

G. Neniškis sako, kad savivaldybė yra suinteresuota, jog visos įmonės, kurios gali, dirbtų didžiausiu efektyvumu. Visgi esama situacija rodo, kad įmonė piktnaudžiavo situacija, tad toleruoti to negalima.

AB „Klaipėdos vanduo“ gen. direktorius B. Jonikas sako, kad įmonė, pagal įstatymą, turi teikti nuotekas, kurios būtų jau po pirminio išvalymo. Tokios sąlygos buvo keltos nuo pat sausio mėnesio, tačiau to neįvykdė.

G. Neniškis paaiškino, kad vykusios derybos iki šiol buvo bevaisės. Paskutinė diena, kai laukiama įmonės veiksmų, yra gegužės 14 diena. Jei iki laikinos sutarties paskutinės dienos AB „Grigeo Klaipėda“ nebus pasiruošusi pirminio valymo įrenginių, jiems gresia veiklos stabdymas.

Ilgą laiką AB „Grigeo Klaipėda“ vengė naudotis AB „Klaipėdos vanduo“ paslaugomis. Skaičiuojama, kad patys tvarkydami nuotekas, jie sutaupydavo maždaug 1,5 milijono eurų per metus. Tačiau dabar įmonei gresia veiklos stabdymas.

„Delfi“ primena, kad sausio 7-osios naktį AB „Grigeo Klaipėda“ nuotekų valykloje buvo atlikta krata. Vietos aplinkosaugininkams nedalyvaujant, buvo aptiktas neregistruotas ir nelegalus vamzdis, kuriuo nuotekos buvo nukreiptos ne į valymo įrenginius, o tiesiai į Kuršių marias. Tarp įtariamųjų nusikalstama veika atsidūrė ir nuo gruodžio mėnesio dirbantis direktorius Tomas Eikintas, ir Gintautas Pangonis, „Grigeo“ grupės prezidentas.

Tyrimą pradėję prokurorai atskleidė, kad stebint nuotekų tekėjimą kartais išties teko užuosti tokią smarvę, kad net buvo neįmanoma prieiti prie taršos šaltinių. Be to, pareigūnams net teko laužti kai kuriuos užmūrytus šulinius, mat įmonė gudriai slėpė nusikaltimą.

„Tarša skaičiuojama jau net ne tonomis, o šimtais tūkstančių tonų. Kokia žala padaryta, kol kas tiksliai sunku pasakyti, bet manome, kad gamtai padaryta žala gali siekti ir dešimtis milijonų eurų. Tebuvo išvaloma apie 10 procentų nuotekų, visa kita keliavo į Kuršių marias“, – dar tyrimo pradžioje informavo Juozas Sykas, Klaipėdos prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojas.

Papildyta 12.02 val.: Paskelbus, kad AB „Grigeo Klaipėda“ dėl sąlygų nevykdymo gresia veiklos stabdymas, įmonės pateikė savo komentarą.

Siekiame, kad būtų patenkinti visų susijusių pusių interesai – užtikrinta Klaipėdos miesto gerovė, sklandi „Klaipėdos vandens“ veikla bei išsaugotos „Grigeo Klaipėda“ darbuotojų darbo vietos, - įmonė „Grigeo Klaipėda“ pateikė vadovo Tomo Eikino komentarą.– Prisijungimo sąlygų įvykdymui esame užsakę reikalingą įrangą, ruošiamės montavimo darbams. Užklupusi pandemija bei paskelbtas karantinas sutrukdė viską įdiegti numatytu laiku, bet planuojame darbus baigti kaip galėdami greičiau“.

Įmonės pateiktame komentare tikinama, kad bendradarbiaujama su „Klaipėdos vandenimis“ ir siekiama išspręsti esamą situaciją.

„Kol šis klausimas sprendžiamas ir įmonės veikla laikinai stabdoma, skelbsime prastovas, tačiau imsimės visų būtinų priemonių darbo vietų išsaugojimui ir greitesniam veiklos atnaujinimui“, – rašome pateiktame komentare.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)