Tąkart sprogimą sukėlė kibirkštis

Beveik prieš dvejus metus, 2019-ųjų balandžio 24 dieną, įmonėje „Klaipėdos mediena“ taip pat buvo įvykęs sprogimas bei gaisras.

Reportaže, paruoštame LNK žinių, buvo pasakojama apie kilusį gaisrą, kuris įvyko 6 val. ryte. Nors iš pradžių, kaip buvo teigiama, jį bandė gesinti pačios įmonės darbuotojai, netrukus atvykę ir ugniagesiai, medikai bei policijos pareigūnai.

Buvo aiškinama, kad tąkart gaisrą gesino apie 30 ugniagesių, o „gaisras buvęs didesnio pavojingumo.“

Ceche, kuriame tada kilo gaisras, iš viso dirbo 9 darbuotojai, tačiau darbas čia buvęs nuotolinis, įranga, kaip buvo skelbiama, valdoma kompiuteriais.

„Nebuvo ten žmonių, buvo tie, kurie prižiūrėjo, šaltkalvis, bet jie nenukentėjo“, – tada sakė įmonės direktorius Nikolajus Ivanovas.

Operacijos vadovas Vaidas Masiliauskas patvirtino, kad sprogimas išties buvęs, tačiau kas tiksliai sprogę, jis pasakyti negalėjo.

Pačios įmonės atstovai tada spėjo, kad kibirkštį sukėlė į medienos smulkinimo įrenginį patekęs akmuo.

„Vidiniame procese įvyko kibirkštis ir kadangi koncentracija įrengimuose yra didelė, įvyko sprogimas. Sprogo rūšiuotuvas, kuris rūšiuoja mūsų drožles“, – tada sakė direktorius ir skaičiavo, kad nuostoliai – nedideli, o gamykla darbą turėtų galėti atnaujinti jau po paros laiko.

Dabar nukentėjusių neišvengta

„Delfi“ primena, kad pirmadienį per pietus „Vakarų medienos grupės“ valdomoje įmonėje „Klaipėdos mediena“, kuri užsiima medienos perdirbimu, įvyko du sprogimai. Kol kas, dėl ko nutiko nelaimė, nėra aišku.

Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) vadovo teigimu, iš įvykio vietos iš viso buvo atvežti 9 įmonės darbuotojai, dviejų jų būklė, kaip patikslino, ypač sunki.

„Penki yra Reanimacijos skyriuje, du Traumatologijos skyriuje. Vienas pacientų yra patyręs 90 procentų nudegimą, kito yra 33 procentai, tačiau kai kurie nudegimai gilūs. Kitų nudegimai iki 10 procentų“, – sakė KUL ligoninės vadovas Vinsas Janušonis.

Taip pat įmonei pradėtas ikiteisminis tyrimas. Apie tai pirmadienį informavo Klaipėdos policijos viršininko pavaduotojas Ramūnas Šideikis.

„Esame pradėję ikiteisminį tyrimą pagal baudžiamojo kodekso 176 straipsnį (Darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimų pažeidimas), kada tik galėsime patekti į vidų, atliksime kitus procesinius veiksmus, kas priklauso“, – sakė R. Šideikis.

Pagal pradėtą tyrimą darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, pažeidęs Darbuotojų saugos ir sveikatos įstatyme ar kituose teisės aktuose nustatytus darbuotojų saugos ir sveikatos reikalavimus, jeigu dėl to įvyko nelaimingas atsitikimas darbe, avarija ar atsirado kitokių sunkių padarinių, baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Pažeidimų nerasta

Komentaro, ar šįkart tikrai buvo laikytasi visų darbo saugos reikalavimų, „Delfi“ paprašė ir Valstybinės darbo inspekcijos (VDI).

„Galime tik pasakyti, kad šią įmonę dėl darbų saugos VDI Klaipėdos teritorinis skyrius tikrino ne kartą, tačiau tokių pažeidimų, dėl kurių būtų taikomos sankcijos, nebuvo nustatyta“, – sakė VDI atstovai.

Apie nerastus pažeidimus po sprogimo pranešė ir Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) direktorius Saulius Greičius.

„Pagal nustatytą tvarką, įmonė pati buvo deklaravusi, kad atitinka visus reikalavimus ir po to buvo nuvykęs pareigūnas pertikrinti – visi patikrinimai buvo atlikti, pažeidimų nenustatyta“, – žurnalistams antradienį sakė šalies ugniagesių vadas.

Jis, kaip skelbė BNS, taip pat teigė, kad kol kas gaisro priežasties tiksliai pasakyti negalima, tačiau panašu, kad sutrikimų buvo „technologiniame procese“.

„Šiai dienai mes tikrai negalime teigti, kokia buvo gaisro priežastis, bet tas yra ir viešai skelbiama, kad tai prasidėjo ne nuo gaisro, o gaisras prasidėjo nuo sprogimo, tai labiau tikėtina versija, kad kažkur technologiniame procese įvyko kažkokie sutrikimai, dėl kurių įvyko sprogimas ir po to užsidegė degios medžiagos“, – teigė S. Greičius.

AB „Klaipėdos mediena“ gamina medienos drožlių plokštes bei korpusinius virtuvės baldus iš apdailintos medienos drožlių plokštės.

Daugiau apie įvykį skaitykite čia ir čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)