Tačiau vyro netenkino tradicinių standartinių formų šiltnamiai, todėl benaršydamas internete rado kupolo formų statinių. Pasistatęs sau netradicinį, akį traukiantį statitinį M. Stankūnas pradėjo kupolus gaminti ir kitiems. Pamažu pomėgis virto verslu, medines konstrukcijas keičia aliuminis.

„Dar tik patys pirmieji mūsų žingsniai versle“, - sako M. Stankūnas, verslo idėją vystantis kartu su broliu.

Penktadienį Kaune prasidėjo paroda „Rinkis prekę lietuvišką“. Būtent čia M. Stankūnas pristato pirmąjį iš aliuminio konstrukcijų pagamintą kupolą. Iš pirmo žvilgsnio jis kiek primena garsiąją Merkinės piramidę. M. Stankūnas neslepia, kad ne vienam pirmas įspūdis būna būtent toks.

Pirmas prototipas

Iki šiol M. Stankūnas kupolo konstrukcijas gamino iš medienos. Tokių kupolų Vakarų Lietuvoje pastatyta apie 10. Šį kartą pristatomas aliuminio konstrukcijų statinys.

„Kalbant moksliškai, tai – geodezinis kupolas. Visi šie trikampiai padalijimai būtent taip vadinami. Šį kupolą pagaminame mes patys. Tai ką matote yra mūsų pirmasis prototipas iš aliuminio karkaso. Iki šiol gaminome iš medienos, ne vieną esame pastatę. Dabar pirmas bandymas iš aliuminio. Norime sužinoti, ką žmonės galvoja, ką mąsto. Spręsime, ar mums verta ar ne tęsti šį projektą“, - DELFI teigė M. Stankūnas.

Kaune pristatomas 5 metrų skersmens kupolas.

„Dydžiai gali kisti – viskas priklauso nuo žmonių poreikių. Iš tiesų galima pastatyti bet kokio dydžio. Esame pastatę ir 6 metrų diametro kupolus“, - sako klaipėdietis.

Tiesa, didėjant kupolui didėja ir jo kaina. Kaune pristatomas 5 metrų aliuminio kupolas kainuoja apie 3 tūkst. eurų. Medinių konstrukcijų statiniai – pigesni.

Pritaikymas – neribotas

M. Stankūnas pasakoja, kad kupolų pritaikymas iš esmės neribotas.

„Bandome parodyti, kad tai daugiafunkcinė erdvė, platforma, kaip ją bevadinsi. Čia gali sėdėti ir gurkšnoti kavą, gali vakare su draugais surengti vakarėlį, gali auginti daržoves ar augalus. Tai gali būti ir puiki vaikų žaidimo aikštelė“, - sako M. Stankūnas.

Kaip šiltnamio, kupolo vidus kaitinant saulei gerokai prikaista. Čia buvo rastas sprendimas.

„Galima statyti praktiškai kiek norime langų, kurie atsidarytų priklausomai nuo temperatūros. Vistiek, kaip ir namuose, ir atidarius langus temperatūra viduje palaikoma pakankamai aukšta“, - neslepia M. Stankūnas.

Aliuminio konstrukcijų prototipą sudaro 90 langų. Jų skaičius priklauso nuo kupolo dydžio. M. Stankūnas sako, kad kupolo konstrukcija yra itin tvirta, o pastatas pastatomas per vieną dieną.

„Jei projektas pasiteisins, kupolas bus surenkamas kur kas paprasčiau ir greičiau. Mūsų siekis ir yra, kad pats žmogus galėtų jį susirinkti. Danga gali būti bet kokia. Šiuo atveju čia įdėtas polikarbonatas. Galima dėti ir skaidrią, ir spalvotą, ir medinę dangą. Jokių kolonų kupolui nereikia. Tai pati tvirčiausia konstrukcija, kuri šiuo metu sukurta. Apkrovos eina į kiekvieną jungtį ir dėl apvalumo apkrovos pasiskirsto vienodai“, - sako M. Stankūnas.

Pusantro šimto dalyvių

7-ojoje Lietuvos gamintojų parodoje “Rinkis prekę lietuvišką“ dalyvauja apie pusantro šimto šalies gamintojų ir paslaugų teikėjų.

Parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ dalyvauja įmonės, atstovaujančios vieną iš šių parodos temų: lengvoji pramonė (trikotažo; tekstilės; kosmetikos ir buitinės chemijos gaminiai, avalynė; juvelyriniai dirbiniai; galanterija; odos ir kailio gaminiai; keramikos ir stiklo gaminiai), statybų pramonė (statybinės medžiagos; krosnelės; pirčių įranga; šiltnamiai; namų apyvokos reikmenys; kalviški gaminiai; biologinių nuotekų valymo įranga), maisto pramonė (mėsos, pieno, žuvies, konditerijos produktai; alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai; maisto papildai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)