„Tai, kas šiuo metu vyksta Ukrainoje, yra didžiulis sukrėtimas, kuris neatpažįstamai pakeis pasaulį. Šiuo metu to pokyčio iki galo dar negalime suvokti, tačiau esu tikras, kad tai bus esminio lūžio metai visose srityse“, – teigia „Kitron“ vadovas Lietuvoje Mindaugas Šeštokas.

Skandinavijos kapitalo elektronikos produktų gamybos paslaugas teikianti „Kitron“, Lietuvoje turinti apie 700 darbuotojų, jokių verslo sąsajų su Rusija neturi – įmonė nevykdo Rusijoje veiklos ir neperka iš jos jokių žaliavų., rašoma pranešime spaudai.

„Strategiškai su Rusija neturime nieko bendra, todėl tiesioginės įtakos savo veiklai dėl įvykių Ukrainoje šiuo metu nejaučiame. Vis dėlto turime suprasti, kad vienaip ar kitaip šie įvykiai paveiks visus. Ir ta įtaka galimai bus dar didesnė, nei Covid-19 pandemijos“, – mano M. Šeštokas.

Pandemijos, globalaus žaliavų trūkumo ir įtemptų santykių su Kinija paskatintus iššūkius „Kitron“ pernai sėkmingai suvaldė ir 2021 metais išlaikė stabilias pajamas – įmonės pardavimai siekė 102 mln. Eur ir buvo beveik identiški 2020 m. pardavimams (102,2 mln. Eur).

Išlaikyti ir panašūs pelningumo rodikliai – „Kitron“ Lietuvoje pelnas iki mokesčių ir palūkanų (EBIT) 2021 m. siekė 7,7 mln. Eur (2020 m. – 7,8 mln. Eur).

Taip pat 2021 m. „Kitron“ fiksavo rekordinį užsakymų skaičiaus augimą, o pagamintos produkcijos kiekis viršijo 2,5 mln. vienetų. Įmonės klientų krepšelį šiuo metu sudaro daugiau nei šešiasdešimt medicinos, pramonės, alternatyviosios energijos, jūrų pramonės, duomenų perdavimo įmonių visame pasaulyje, o pagrindinės eksporto rinkos yra Švedija, JAV, Vokietija ir Norvegija.

Kaip sako M. Šeštokas, elektronikos komponentų paklausos didėjimą 2021 m. lėmė ekonomikos augimas pasaulyje, tempų nemažinusi skaitmenizacija ir naujų technologijų plėtra.

„Elektronikos bumas tęsiasi, jos šiandien reikia visur – nuo paprasčiausio buitinio prietaiso iki elektra varomo autobuso“, – teigia „Kitron“ vadovas.

Tarp „Kitron“ klientų, kuriems Kaune kasmet pagaminama keli milijonai elektronikos produktų, – ir garsiausi pasaulio vardai, tokie kaip „GE Healthcare“, „Husqvarna“, „Bombardier“, „Inmotion“, „Kongsberg“ ir kt.

Įmonės gaminami elektronikos kabeliai, plokštės ir kiti produktai montuojami į širdies ultragarso ir plaučių vėdinimo aparatus, greičio matuoklius, išmaniuosius elektros ir vandens skaitiklius, elektrinius autobusus, greitaeigius traukinius, robotus vejapjoves bei NATO valstybių saugumą užtikrinančią gynybinę techniką, pavyzdžiui, F-35 naikintuvus.

Pasak M. Šeštoko, jei kada tektų keliauti traukiniu iš Mančesterio į Londoną, tai jis greičiausiai būtų valdomas per „Kitron“ pagamintą elektroninę plokštę. Įmonės elektronikos rastume ir žymiajame San Francisko tramvajuje, jūros dugno tyrimams skirtoje mokslinėje įrangoje ar kraujo tyrimo laboratorijoje, kuri telpa į mažą raudoną dėžutę, bet atstoja gydytojo kabinetą ir ypač praverčia atokiose vietovėse, kur nėra medicinos įstaigų ir pacientus reikia ištirti vietoje.

„Kalbant apie medicinos sektorių, Covid-19 pandemijos metu prisidėjome ir prie mobilių bei stacionarių plaučių ventiliavimo aparatų gamybos – turėjome daug užsakymų gaminti komponentus gyvybes gelbstinčiai įrangai”, – apžvelgė M. Šeštokas.

Jis pridūrė, kad elektronikos produktų gamyba yra neatsiejama nuo bendrų rinkos tendencijų. Dėl to 2020 m., paskelbus pasaulinę Covid-19 pandemiją, itin augo elektronikos įrangos paklausa medicinos sektoriuje, o pernai, pandemijai pamažu slūgstant, šio sektoriaus augimas taip pat stabilizavosi.

M. Šeštokas prognozuoja, kad 2022 m. augs elektronikos įrangos paklausa gynybos sektoriuje – tai lems didinamos ES šalių ir JAV išlaidos gynybai.

„2021-ieji buvo iššūkių metai: tęsėsi Covid-19 pandemija, susidūrėme su didžiuliu žaliavų trūkumu, kaip niekada anksčiau sudėtinga buvo darbo rinkos situacija, o kur dar įtampa dėl Kinijos. Visi šie iššūkiai išliks aktualūs ir šiemet, bet prie jų prisidėjo dar ir karas Ukrainoje.

Kaip su tuo susidorosime, priklauso tik nuo mūsų pačių. Dėl Ukrainos mano pozicija vienareikšmiška: turime būti vieningi ir susitelkę, kad padėtume Ukrainai ir jos žmonėms“, – pažymi „Kitron“ vadovas.

M. Šeštokas pridūrė, kad niekur nedingo ir Kinijos problema, kuri visam verslui kelia vis didesnį galvos skausmą.

„Turime galvoti, ką daryti, ir pagaliau imtis veiksmų, nes atidėliodami šios problemos neišspręsime. Ką jau dabar matome labai aiškiai – dėl to galime netekti klientų ir jų jau pamažu netenkame“, – apžvelgė jis.

Stabilų pajamų lygį 2021 m. išlaikiusi „Kitron“ visiems savo darbuotojams pernai didino darbo užmokestį, jį planuojama toliau kelti ir šiemet.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės