Prognozuojamas vidutinio darbo užmokesčio padidėjimas 2015 m. sumažintas nuo 5 proc. iki 4,2 proc.

Pagrindinė priežastis - vangus euro zonos atsigavimas, antroje vietoje – Rusijos krizė, tai yra ir ekonominės sankcijos, ir rublio krizė.

Pasak SEB banko prezidento patarėjo Gitano Nausėdos kitais metais, Lietuvai pereinant nuo lito prie euro žmonės bus atsargūs, todėl pirmaisiais 2015 m. mėnesiais prekyba vidaus rinkoje bus vangi, o vartojimas daugiausia apsiribos pirmojo būtinumo prekėmis.

Be to, įtakos vartojimui turės ir geopolitiniai įvykiai, realios ir potencialios naujienos apie agresiją – tai kelia įtampą ir verčia atidėti geresniems laikams drąsesnius vartojimo ir investicijų sprendimus.

„Verslas ir namų ūkiai gyvena ne beorėje erdvėje, atvirkščiai, kiekvieną dieną jie susiduria su milžinišku informacijos srautu, kurį perkošia per savo subjektyvaus įsivaizdavimo filtrą“, - teigė G. Nausėda

Teigiamo poveikio vartojimui kitąmet tikimasi dėl nuo liepos 1 d. suplanuoto minimalios mėnesio algos didinimo nuo 300 iki 320 eurų.

2016 m. bankas Lietuvos BVP augimo prognozę sumažino nuo 4 proc. iki 3,5 proc. Prognozuojama, kad darbo užmokestis 2016 m. augs lėčiau: šis rodiklis sumažintas nuo 5,5 proc. iki 4,8 proc.

Tuo pačiu tikimasi ir lėtesnės vartotojų kainų infliacijos: ateinančiais metais - 0,4 proc., 2016 m. – 0,7 proc., kai anksčiau prognozuota atitinkamai – 0,7 proc. ir 1 proc.

Naudos mato JAV rinkoje

G. Nausėdos nuomone, artimiausi keleri metai gali tapti trečiųjų rinkų atradimo ir užkariavimo metais, nors tam reikės įdėti nemažai pastangų ir lėšų.

Jis atkreipia dėmesį, kad atpigęs dolerio atžvilgiu euras suteikia galimybes mūsų šalies eksportuotojams pelningiau parduoti prekes dolerio zonos šalyse, o vienas iš galimų „arkliukų“ yra JAV rinka, pastaruoju metu plačiau atsidaranti lietuviškiems maisto ir kitokiems pramonės produktams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)