Tai numato Finansų ministerijos paruoštas kitų metų biudžeto projektas, kurį šį trečiadienį turėtų svarstyti Vyriausybė. Seimui dokumentas turi būti pateiktas iki spalio 17 dienos, pranešė Finansų ministerija.

Jame numatyta, kad nacionalinis biudžetas gaus 10,948 mlrd. litų pajamų (4,8 proc. daugiau nei šiemet), jo išlaidos bus 12,247 mlrd. litų. Valstybės biudžeto pajamos sieks 9,428 mlrd. litų, išlaidos - 10,727 mlrd. litų. Valstybės asignavimai bus 723,4 mln. litų didesni nei planuoti šiemet, ir juos numatoma skirti socialiai svarbioms problemoms spręsti.

Tokie prognozuojami rodikliai, pasak pranešimo, grindžiami prognoze, kad bendrasis vidaus produktas 2003-aisiais augs 4,9 procento.

Biudžeto pajamų augimas kitais metais bus mažesnis nei BVP dėl kelių priežasčių, pirmiausia dėl mokesčių reformos.

Pagal naują Gyventojų pajamų mokesčio įstatymą neapmokestinamasis minimumas bus didinamas nuo 214 iki 290 litų, auginantiems vaikus asmenims jis bus dar didesnis.

Vien dėl to, Finansų ministerijos skaičiavimais, gyventojų pajamų mokesčio bus gauta beveik 132 mln. litų mažiau nei pernai - iš viso 2,394 mlrd. litų.

Mokesčių reforma turės įtakos ir pajamoms iš pridėtinės vertės mokesčio (PVM) - lengvatos kai kurioms sritims (5 proc. PVM tarifas knygoms, laikraščiams ir žurnalams, viešbučių paslaugoms, šviežiai atšaldytai mėsai) sumažins būsimas biudžeto pajamas iš PVM beveik 63 mln. litų - jos turėtų siekti 4,165 mlrd. litų.

Iš akcizų 2003-aisiais planuojama surinkti 1,642 mlrd. litų - šių metų liepą įsigaliojęs Akcizų įstatymas šio mokesčio objektų skaičių sumažino nuo 11 iki 3, akcizu apmokestinant tik alkoholio, naftos ir tabako prekes.

Be to, derinant akcizų tarifus su Europos Sąjungos (ES) mokesčių sistema, nuo sausio dyzelino akcizas turėtų didėti nuo 720 iki 860 litų už toną, o cigarečių - nuo 30,2 iki 40,3 lito už 1000 vienetų.

Tačiau, ekspertų vertinimu, didėjančių akcizų įtaka vidutiniam metiniam kainų lygiui dėl defliacijos neturėtų būti didesnė kaip 0,1 - 0,2 proc., o žemės ūkis dėl brangstančio dyzelino nenukentės, nes žemdirbiai bei jų įmonės galės įsigyti degalų be akcizo.

Finansų ministerija teigia, kad f ormuojant 2003 metų biudžetą ypatingas dėmesys buvo skirtas pasiruošimui narystei ES ir NATO finansuoti - tam numatyta 261 mln. litų daugiau nei 2001-ųjų pabaigoje patvirtintame 2002 metų biudžete.

Be to, Privalomojo sveikatos draudimo fondui siūloma skirti 105 mln. litų daugiau, o iš viso sveikatos apsaugai - 685,9 mln. litų - 95 mln. litų daugiau nei šiemet (be investicijų).

Aukštojo mokslo reformai, dėstytojų atlyginimams didinti, studijų paskoloms teikti, mokyklų kompiuterizavimui siūloma skirti 51,6 mln. litų daugiau, o iš viso švietimui - 1,136 mlrd. litų.

Socialinei apsaugai kitąmet planuojama skirti ne mažiau kaip 680,5 mln. litų, o vien užimtumo skatinimui, socialinei paramai ir valstybinėms pensijoms didinti numatoma skirti 33,9 mln. litų daugiau.

Asignavimus v iešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai kitais metais siūloma padidinti 54,1 mln. litų ir iš viso tam skirti 1,035 mlrd. litų.

Santaupų atkūrimui numatoma skirti 105 mln. litų, turto kompensavimui - iki 50 mln. litų (iš jų už žemę - 35 mln., už nekilnojamąjį turtą - 15 mln.).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją