Deklaruoti pajamas už 2020 m. gyventojams VMI rekomenduoja nuo kovo 1 dienos, kai bus gauti, patikrinti preliminariose deklaracijose esantys duomenys.

„Šiemet, praėjusių metų deklaraciją elektroniniu būdu gyventojai savarankiškai gali užpildyti jau nuo sausio 1 d. Vis dėlto, kaip ir kasmet, rekomenduojame neskubėti ir palaukti kol VMI gauti trečiųjų šaltinių duomenys bus perkelti į preliminarias deklaracijas, priešingu atveju, pateikus deklaraciją ir sulaukus papildomų duomenų iš trečiųjų šaltinių (pvz., informacijos apie pajamas, informacijos apie gyventojų patirtas mokslo, draudimo ir kitas išlaidas) vėliau gali tekti deklaraciją tikslinti“, – pranešė VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Jau daugiau kaip 97 proc. trečiųjų šaltinių duomenis apie gyventojų pajamas ir išlaidas jau yra pateikę, duomenys keliauja į preliminarias deklaracijas – dar laukiama duomenų ar patikslinimų iš 3,5 tūkst. mokesčių mokėtojų.

VMI žada apie visiškai parengtą informaciją deklaravimui dar informuoti atskirai, preliminariai planuojama – trečiadienį.

Pajamų deklaravimas truks iki gegužės 3 dienos.

Dažniausiai pakaks kelių paspaudimų

Prisijungus prie Elektroninės deklaravimo sistemos (EDS), pasirinkus deklaraciją už 2020 metus, gyventojai nukreipiami į vedlį, kuris deklaravimo procesą supaprastino jau pernai.

„Daugiau nei 86 proc. gyventojų praėjusiais metais pajamas deklaravo visiškai savarankiškai, o 71 proc. šią naujovę įvertino puikiai. Gyventojams, neturintiems galimybių to padaryti el. būdu, padės VMI konsultantai paskambinus Mokesčių informacijos telefonu numeriu 1882 ar kitais papildomais telefonų numeriais, kurie skelbiami VMI interneto svetainėje“, – informuoja S. Aliukonytė – Šnirienė.
Stasė Aliukonytė-Šnirienė

Galima susigrąžinti lėšų, mažėja deklaracijų

Deklaracijas teikiančių gyventojų skaičius pastaruosius trejus metus mažėjo: už 2019 metus deklaracijas pateikė 1,37 mln. gyventojų, už 2018 m. – 1,41 mln., o už 2017 m. – 1,44 mln. gyventojų.

848 tūkst. gyventojų pernai lėšas susigrąžino – už 2019 m. deklaruota 185 milijonų eurų GPM permokos suma. Vidutiniškai šiems gyventojams sugrįžo po 218 eurų.

Tai daugiau nei prieš metus. palyginimui, už 2018 metus, 733 tūkst. gyventojų deklaravo grąžintiną 117 mln. eurų GPM sumą – vidutiniškai po 160 eurų.

„Atkreipiame dėmesį, kad grąžintiną GPM sumą sudaro GPM permoka už lengvatas ir metų eigoje pasinaudojus ne visu priklausančiu neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD)“, – paaiškina S. Aliukonytė – Šnirienė.

NPD – tai tokia suma, kuria darbo užmokestis nėra apmokestinamas GPM. Ši lengvata priklauso nuo uždirbamų pajamų.

„Paprastai kalbant – kuo daugiau uždirba gyventojas, tuo mažesnis NPD jam yra taikomas. Šiuo metu jei gyventojas uždirba 2712,26 eurų („popieriuje“) per mėn. ir daugiau – NPD nepriklauso ir GPM reikia mokėti nuo pirmo euro“, – sako VMI atstovė.

Dešimtys tūkstančių dar neatsiėmė 8,3 milijono eurų

Nors jau prasideda naujas deklaravimas, gyventojai dar nėra atsiėmę visų pinigų už ankstesnius metus, o tam tiksi laikas.

Apie 62 tūkst. gyventojų pateikę pajamų deklaracijas už ankstesnius metus (už 2016-2018 metus), galėtų susigrąžinti apie 8,3 mln. eurų – vidutiniškai po 134 eurus, rodo VMI duomenys.

GPM permoką gyventojas gali susigrąžinti už 5-erius metus – pavėlavus tokios galimybės nebeliks.

Gyventojai gali prašymu darbdaviui pasirinkti taikyti arba netaikyti NPD. Pirmu atveju jam deklaruojant pajamas gali susidaryti įsiskolinimas, jei metų eigoje gauna papildomų pajamų ar didėja darbo užmokestis. Kitu atveju, jis permoka mokesčių, ir juos reikia atsiimti deklaruojant.

„Prieš teikdamas prašymą darbdaviui taikyti NPD, gyventojas turėtų įvertinti, ar per metus negaus kitų pajamų – būsto nuomos, individualios veiklos ar kitokių pajamų, ar nedirbs papildomo darbo ir panašiai. Viršijus metinę pajamų ribą, kuriai taikomas NPD (2020 m. – 32.547,16 eurų neatskaičius mokesčių), nuo sumažėjusios NPD sumos gyventojui susidaro mokėtina pajamų mokesčio suma ir atsiranda pareiga deklaruoti metines pajamas bei sumokėti mokesčius“, – paaiškina Stasė Aliukonytė – Šnirienė.

Šimtai tūkstančių gyventojų naudojasi lengvatomis

VMI duomenys rodo, kad daug gyventojų naudojosi lengvatomis. Pati populiariausia – už gyvybės draudimo įmokas, ja naudojosi 273 tūkst. gyventojų.

52,8 tūkst. gyventojų naudojosi galimybe susigrąžinti sumokėtų būsto kredito palūkanų dalį.

Kita populiari lengvata – susigrąžinti GPM už studijų įmokas, čia 45,7 tūkst. gyventojų susigrąžino sumokėto pajamų mokesčio.

Pernai atsirado galimybė susigrąžinti GPM ir už automobilių remonto paslaugas (naudojosi 14,4 tūkst.), už pastatų remonto paslaugas, (7 tūkst. gyventojų) ir už auklių paslaugas (377 gyventojai).

115 tūkst. gyventojų yra skolingi valstybei

Tačiau ne visi gyventojai deklaruodami pajamas dalį GPM tik susigrąžina – daliai, pvz., besiverčiantiems savarankiškai, tenka GPM sumokėti ir padengti įsiskolinimą valstybei.

Už 2019 m. 355 tūkst. gyventojų deklaravo mokėtiną 192 mln. GPM sumą – vidutiniškai po 541 eurą. Palyginimui, prieš metus 402 tūkst. gyventojų deklaravo 178 mln. eurų mokėtiną GPM, arba po 443 eurus.

Vis dar yra 115 tūkst. gyventojų, kurie VMI už ankstesnius laikotarpius nėra sumokėję 39,4 milijono eurų, arba vidutiniškai po 343 eurus.

Vien už praėjusį mokestinį 2019 metų laikotarpį skolingi 74 tūkst. gyventojų, jų skola – 8 mln. eurų, arba po 108 eurus vidutiniškai. Tačiau VMI atstovė atkreipė dėmesį, kad dėl pandemijos VMI taiko mokestines pagalbos priemones: individualią veiklą vykdantiems gyventojams, įtrauktiems į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, bei gyventojams nevykdantiems jokios veiklos mokesčių nepriemokai susidariusiai nuo 2020 m. kovo 16 d. nevykdomi išieškojimo veiksmai ir neiškaičiuojami delspinigiai.

„Apie susidariusią skolą VMI informuoja gyventojus asmeniniais laiškais. Gyventojus, kurie patiria finansinių sunkumų, kviečiame kreiptis į VMI ir sudaryti mokestinės paskolos sutartį, kuri leistų skolą išdėstyti dalimis patogiu grafiku. Jei asmuo po priminimo ir toliau nesumoka skolos ir nesikreipia į VMI dėl mokestinės paskolos sudarymo, VMI, vadovaujantis teisės aktais, nurašo skolą ir susikaupusius delspinigius iš lėšų, esančių kredito įstaigų sąskaitose“, – įspėjo VMI atstovė.

Tūkstančiai gavo priminimų ir sankcijų

Praeitais metais VMI išsiuntė apie 15 tūkst. priminimų mokesčių mokėtojams dėl nepateiktų deklaracijų ir nesumokėto GPM mokesčio.

8Už deklaracijų ar kitų dokumentų pavėluotą pateikimą ar nepateikimą pagal teisės aktų nuostatas gali būti pritaikyta administracinė atsakomybė . Atsižvelgiant į situaciją valstybėje, prasidėjus pirmam karantino laikotarpiui (nuo 2020 kovo mėn. 16 d.), administracinės atsakomybės taikymas buvo pristabdytas, tačiau per 2020 metus gyventojams buvo surašyti 1,5 tūkst. administracinio nusižengimo nutarimai, protokolai dėl turto ir/ar pajamų deklaracijų nepateikimo“, – vardijo S. Aliukonytė – Šnirienė.

Dažniausia deklaravimo klaida – pamiršti pajamas

VMI pastebi, kad kartais gyventojams tenka tikslinti pateiktas deklaracijas. Dažniausiai pasitaikančios klaidos yra šios:

Naujovės – papildomos funkcijos

VMI šiemet įdiegė ir dar keltina įdiegti papildomų naujų funkcijų į EDS. Pranešimus apie išlaidas dabar galima teikti pagal įdiegtą vedlį.

„Šiuo principu šiais metais gyventojams pristatėme naują pranešimo apie išlaidas pildymo vedlį, kurio dėka gyventojai iki vasario 15 d. teikė pranešimus apie išlaidas (PRC912) už jiems 2020 m. suteiktas būsto, automobilio remonto ar nepilnamečių vaikų priežiūros paslaugas. Pranešimo apie išlaidas vedlys taip pat veikia klausimų – atsakymu principu, o pateikti duomenys bus perkelti į Pajamų mokesčio deklaracijas, todėl papildomai jų suvesti deklaruojant pajamas nebereikės“, – paaiškina S. Aliukonytė – Šnirienė

EDS funkcionalumas buvo patobulintas ir yra sukurta papildoma skiltis „Ataskaitos“ – joje yra galimybė naudotis ataskaitomis, kurios padės buhalteriams, įmonių vadovams atrasti netikslumus, peržiūrėti mėnesinius ar metinius duomenis. Pateiktų deklaracijų ir failų ataskaita skirta peržiūrėti pateiktų deklaracijų ir deklaracijų failų sąrašus.

Artimiausiu metu VMI ketina įdiegti ir daugiau papildomų funkcijų. Tarp jų – nepateiktų ir nepatikslintų deklaracijų ataskaita, kur gyventojai galės peržiūrėti privalomas, bet nepateiktas ar nepatikslintas, klaidingas deklaracijas. Buhalteriai gaus ilgai lauktą galimytbę eksportuoti pažymos kortelę apie pajamas ir išlaidas „Excel“ formatu

Panaikintas apribojimas dėl lengvatos taikymo tik už pirmąją aukštojo mokslo kvalifikaciją ar pirmąją profesinę kvalifikaciją. Mokesčio lengvata bus taikoma, neatsižvelgiant į tai, už kelintas studijas ar profesinį mokymą gyventojas sumokėjo. Šia lengvata studijuojantys galės pasinaudoti jau nuo šių metų užpildę pajamų deklaraciją už 2020 m.

Kiek ilgiau turėtų luktelti pavežėjai

„Nuo 2020 metų keleivių vežimo organizatoriai – pavežėjimo platformos, mokesčių administratoriui buvo įgalioti teikti duomenis apie jų paslaugomis besinaudojančius pavežėjus ir šių už keleivių vežimą lengvaisiais automobiliais gaunamas pajamas. Šių duomenų pagrindu VMI pavėžėjamas kovo viduryje papildys preliminarias pajamų deklaracijas už 2020 m, o iki to laiko, gyventojai, vykdantys individualią veiklą, gali deklaruoti pajamas pagal savo turimus apskaitos duomenis“, – informavo S. Aliukonytė – Šnirienė.

Kaip atidėti mokesčius dėl pandemijos

Individualią veiklą vykdantiems gyventojams, kurie yra įtraukti į VMI sudarytą nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą bei jokios veiklos nevykdantiems asmenims iki birželio 30 d. yra taikomos mokestinės pagalbos priemonės – iki šios dienos mokesčių nepriemokai. susidariusiai nuo sausio 1 d. iki balandžio 30 d.. nebus skaičiuojami delspinigiai ar pradėti išieškojimo veiksmai.

„Jeigu nuo pandemijos nukentėję gyventojai susidariusių mokesčių negali sumokėti, iki balandžio 30 d. jie gali kreiptis į VMI dėl mokestinės paskolos sutarties be palūkanų“, – paaiškina VMI atstovė.

Neįtraukti į nukentėjusių sąrašą individualią veiklą vykdantys gyventojai, tačiau taip pat patyrę finansinių sunkumų dėl pandemijos, gali teikti prašymą per „Mano VMI“ taikyti mokestines pagalbos priemones.

Jei gyventojo veikla nebuvo įtraukta į apribotų EVRK veiklų sąrašą ir gyventojas nebuvo įtrauktas į nukentėjusių sąrašą, tačiau mokesčių sumokėti laiku neturi galimybės, jis gali kreiptis į VMI ir išdėstyti mokesčių nepriemoką dalimis jam patogiu grafiku įprasta tvarka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)